SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Latvija neapmaksās pēc “Brexit” Lielbritānijā saņemtos veselības pakalpojumus

Stājas spēkā 29.03.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Latvija no valsts budžeta vairs neapmaksās tos veselības aprūpes pakalpojumus, kurus Latvijas valstspiederīgie Lielbritānijā saņems pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības. Taču, lai saglabātu iespēju apmaksāt rēķinus, kas saņemti pēc "Brexit" par pakalpojumiem, kas sniegti līdz izstāšanās dienai, bija nepieciešami grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”, kas stājas spēkā šodien, 29. martā.

Savstarpējie norēķini starp ES dalībvalstīm

Latvijas valsts piederīgajiem ir tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus arī citās ES dalībvalstīs, Eiropas Ekonomikas zonas valstīs un Šveicē tādā pašā apmērā, kādā to saņemtu attiecīgās valsts pilsonis.

Piemēram, esot ceļojumā vai īslaicīgi uzturoties kādā citā ES dalībvalstī un uzrādot Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), Latvijas valstspiederīgais var saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apmērā, kā tas tiktu nodrošināts tās valsts iedzīvotājiem.

Rēķinu attiecīgajai dalībvalstij šādā gadījumā apmaksā Latvijas valsts. Tāpat pēc līdzīga principa cilvēki dalībvalstī var saņemt plānveida veselības aprūpes pakalpojumus, iesniedzot speciālu S2 veidlapu “Apliecinājums tiesībām uz plānveida ārstēšanu”.

Apmaksās līdz “Brexit” saņemtos pakalpojumus

Pašlaik šī kārtība attiecas arī uz Lielbritānijā saņemtiem veselības aprūpes pakalpojumiem, taču līdz ar dienu, kad Apvienotā Karaliste izstāsies no ES, situācija mainīsies.

Ar izstāšanās dienu no Eiropas Savienības Apvienotā Karaliste būs trešā valsts un uz to vairs neattieksies tie nosacījumi, kas attiecas uz pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, un tur saņemtos veselības aprūpes pakalpojumus Latvija no valsts budžeta vairs nevar apmaksāt.

Grozījumi Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā paredz, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) atlīdzinās izdevumus par veselības aprūpes pakalpojumiem, kuri Apvienotajā Karalistē saņemti vai to saņemšana uzsākta līdz dienai, kad Apvienotā Karaliste izstājusies no Eiropas Savienības saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību 50. pantu.

Precizējums MK noteikumos nepieciešams, jo NVD informāciju par Lielbritānijā saņemtajiem pakalpojumiem var saņemt pat gadu pēc veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanas – tātad arī pēc tam, kad Lielbritānija var būt izstājusies no ES. Grozījumi nodrošina, ka par pakalpojumu, kas Latvijas valstspiederīgajam sniegts Lielbritānijā līdz tās izstāšanās no ES dienai, NVD būs tiesīgs samaksāt brīdī, kad tiks saņemts attiecīgs rēķins.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI