SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. decembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
12
12

Precizē valsts civildienesta attiecību izbeigšanās nosacījumus

Stājas spēkā 01.01.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

1. janvārī stājas spēkā grozījumi Valsts civildienesta likumā, precizējot, kādos gadījumos izbeidzas valsts civildienesta attiecības, ja ierēdnis nav pildījis amata pienākumus pārejošas darbnespējas dēļ ilgāk par četriem mēnešiem. Cita starpā grozījumi paredz, ka turpmāk uz ierēdņa amatu varēs pretendēt arī personas, kas ir sasniegušas likumā noteikto pensijas vecumu, ar nosacījumu, ka piedāvātais amats ir vakants uz noteiktu laiku.

Valsts civildienesta likuma 7. panta pirmās daļas 4. punktā ietverta obligāta prasība – uz ierēdņa amatu nevar pretendēt persona, kura ir sasniegusi likumā noteikto pensijas vecumu. Turpmāk likuma 7. pantu papildinās 1.1 daļa, kas paredz izņēmumu – minētais ierobežojums netiek attiecināts uz personu, kura pretendē uz ierēdņa amatu, kas ir vakants uz noteiktu laiku. Informācija par to, vai uz konkrēto ierēdņa amatu var pretendēt persona, kura sasniegusi likumā noteikto pensijas vecumu, turpmāk jānorāda, jau izsludinot konkursu.

Likumā precizētas arī citas obligātās prasības pretendentiem uz ierēdņa amatu, kas noteiktas Valsts civildienesta likuma 7. panta pirmās daļas 6. un 7. punktā. Piemēram, uz ierēdņa amatu var pretendēt persona, kurai nav aizliegts ieņemt ierēdņa amatu sakarā ar disciplinārlietā, administratīvo pārkāpumu lietā vai krimināllietā piemērotu sodu (līdz šim ierobežojumi attiecās uz personām, kuras ir atbrīvotas no ierēdņa amata ar tiesas spriedumu krimināllietā). Kā norādīts likumprojekta anotācijā, šīs izmaiņas nepieciešamas, lai veicinātu sabiedrības uzticību valsts civildienestam.

Vienlaikus grozījumi pagarina iespējamo pieteikšanās termiņu izsludinātajos konkursos uz vakantajiem ierēdņu amatiem līdz 30 dienām līdzšinējo 20 dienu vietā. “Šādas izmaiņas tiek ieviestas, jo nereti specifiskiem un augsta līmeņa amatiem ir nepieciešamas arī kandidātu piesaistes metodes, kas var būt visnotaļ laikietilpīgas. Kandidātu piesaistes termiņa pagarināšana nodrošinās rezultātu kvalitātes paaugstināšanos,” informējot par izmaiņām, uzsvēra Valsts kanceleja.

Civildienesta attiecību izbeigšanās

Precizēti arī nosacījumi saistībā ar valsts civildienesta attiecību izbeigšanos. Iepriekš Valsts civildienesta likuma 41. panta 1. punkta “h” apakšpunkts paredzēja, ka ierēdni no amata var atbrīvot gadījumā, ja viņš pārejošas darbnespējas dēļ amata pienākumus nav pildījis ilgāk par četriem mēnešiem pēc kārtas. Minētā norma precizēta, paredzot, ka turpmāk tiks uzskaitīta arī darbnespēja ar pārtraukumiem.

Proti, ierēdni varēs atbrīvot no amata, ja viņš nebūs pildījis savus amata pienākumus ilgāk par četriem mēnešiem pēc kārtas vai ilgāk par sešiem mēnešiem viena gada periodā, ja darbnespēja bijusi ar pārtraukumiem. Šis nosacījums netiks piemērots, ja iemesls darbnespējai būs grūtniecība, darbā noticis nelaimes gadījums vai arodslimība.

Izmaiņas skar arī likuma 41. panta 1. punkta “f” apakšpunktā minēto normu, kas paredz ierēdņa atbrīvošanu no amata, ja tas sasniedz valsts noteikto pensijas vecumu. Grozījumi papildina likuma 41. pantu ar otro daļu, kas paredz, ka gadījumā, ja ierēdnis ir sasniedzis valsts noteikto pensijas vecumu, iestādes vadītājs vai ministrs ir tiesīgs pieņemt pamatotu lēmumu par ierēdņa atstāšanu amatā uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku kā divi gadi. Šo termiņu var pagarināt. Pārejas noteikumi precizē, ka noteikto divu gadu termiņu sāk skaitīt no 2019. gada 1. janvāra.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI