SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. decembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
4
4

Līdz 17. decembrim var atteikties vai reģistrēties MUN maksātāja statusam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mikrouzņēmuma darbinieks var strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā. Šogad VID vairs nereģistrēja mikrouzņēmuma darbinieku kā darba ņēmēju mikrouzņēmumā, ja tas ir nodarbināts citā mikrouzņēmumā.

FOTO: Freepik

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka 2018. gada 17. decembris ir datums, līdz kuram nodokļu maksātāji var vērsties VID, lai atteiktos no mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusa vai pieteiktos tam.

īsumā
  • Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuru apgrozījums 2018. vai 2019. gadā ir lielāks par 40 000 eiro, taču nepārsniedz 52 000 eiro, likums paredz īpašus pārejas noteikumus.
  • Lai mikrouzņēmuma īpašnieks būtu informēts par to, vai un kuri viņa darbinieki vienlaikus ir nodarbināti arī citos mikrouzņēmumos, VID līdz 2018. gada 1. februārim par to nosūtīja vēstuli Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) katram mikrouzņēmuma īpašniekam.

VID aicina pieņemt lēmumu par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusa saglabāšanu vai atteikšanos no tā, izvērtējot nodokļu reformas ietvaros spēkā stājušos nosacījumus. Pašreizējiem mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājiem, kuri arī nākamgad vēlas saglabāt šo statusu, atsevišķs pieteikums par to nav jāsniedz.

Atbilstoši Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteiktajam maksimālais mikrouzņēmumu gada apgrozījums var būt 40 000 eiro gadā. Savukārt tiem nodokļu maksātājiem, kuru apgrozījums 2018. vai 2019. gadā ir lielāks par 40 000 eiro, taču nepārsniedz 52 000 eiro, likums paredz īpašus pārejas noteikumus. Proti, 2018. un 2019. gadā šādi mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji ir tiesīgi nepiemērot 20% MUN likmi apgrozījuma ierobežojuma pārsniegumam virs 40 000 eiro, ja to apgrozījums 2017. gadā vai 2016. gadā pārsniedza 40 000 eiro

Mikrouzņēmuma darbinieks var strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā. Lai mikrouzņēmuma īpašnieks būtu informēts par to, vai un kuri viņa darbinieki vienlaikus ir nodarbināti arī citos mikrouzņēmumos, VID līdz 2018. gada 1. februārim par to nosūtīja vēstuli Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) katram mikrouzņēmuma īpašniekam. Šogad VID arī vairs nereģistrēja mikrouzņēmuma darbinieku kā darba ņēmēju mikrouzņēmumā, ja tas ir nodarbināts citā mikrouzņēmumā.

Tomēr joprojām pastāv iespēja, ka vairākos mikrouzņēmumos vienlaikus turpinās strādāt personas, kas darba gaitas uzsākušas vēl pirms 2018. gada. Tas nav aizliegts, taču jāņem vērā, ka šiem mikrouzņēmumiem papildus aprēķinātajai 15% mikrouzņēmuma nodokļa likmei pieskaitīs divus procentpunktus par katru šādu darbinieku. Savukārt no 2020. gada šāds uzņēmums zaudēs mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu un tam būs jāizvēlas cits nodokļu nomaksas režīms.

Par darbinieka nodarbinātību citā mikrouzņēmumā darba devējs var pārliecināties, pajautājot par to pašam darbiniekam. Savukārt par to, vai darbinieka cits darba devējs arī ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, iespējams pārliecināties VID tīmekļvietnē sadaļā “VID publiskojamo datu bāze/ Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji”.

Pieteikumu mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam var iesniegt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Sagatavot dokumentu / No veidlapas / Mikrouzņēmumu nodokļa dokumenti / Iesniegums mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa iegūšanai”. Iesnieguma paraugs ir pieejams arī VID tīmekļvietnes sadaļā “Mikrouzņēmumu ienākuma nodoklis”.

Plašāka informācija par izmaiņām mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanā pieejama VID tīmekļvietnē un VID informatīvajā materiālā. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, izvēloties pirmo tēmu “Nodokļi”, konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī uzdot savu jautājumu VID mājaslapas sadaļā Kontakti/Uzdot jautājumu VID.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI