SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Drošībai darījumos ar pilnvarotu personu – pilnvaras pārbaude

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Tā vietā, lai kārtotu konkrētas lietas saistībā ar nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, pilnvarotā persona vēlējās īpašumu pārdot un naudu piesavināties. Šāds gadījums nupat notika vienā no Rīgas zvērinātu notāru birojiem, kurā atklāja krāpšanas mēģinājumu un palīdzēja policijai aizturēt krāpnieku, kurš bija veicis neatļautas izmaiņas viņam dotās pilnvaras saturā. Lai darījumiem ar pilnvarotu personu piešķirtu papildu drošību, ieviests jauns e-pakalpojums.

īsumā
  • Nekustamo īpašumu joma ir tā, kurā pilnvaru viltošanas gadījumi tiek konstatēti visbiežāk.
  • Dažādu krāpniecisku darījumu sekmīgas īstenošanas gadījumā gan cilvēkiem, gan valstij tiek nodarīti milzīgi zaudējumi.
  • Krāpniecisku darījumu jomā parādās arvien jaunas formas – krāpnieki kļūst arvien drošāki un nekaunīgāki.
  • Līdz ar jaunu e-pakalpojumu tiek ieviests rīks, kas sniedz papildu drošību darījumos ar pilnvarotu personu.
  • Jaunais pakalpojums dod iespēju pārliecināties par pilnvaras īstumu un salīdzināt saturu ar dokumentu, kas reģistrēts Pilnvaru reģistrā.

“Diemžēl nebūt ne tik reti ir gadījumi, kad pilnvaras tiek viltotas nolūkā piesavināties svešu mantu vai īpašumu,” skaidro Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš. Nekustamo īpašumu joma ir tā, kurā pilnvaru viltošanas gadījumi tiek konstatēti visbiežāk.

Tomēr arī citas cilvēka dzīves jomas, kas saistītas ar finanšu lietām, ir krāpnieku iecienītas. “Piemēram, attiecībā uz tiesībām rīkoties ar personas naudas kontiem, zagtu transportlīdzekļu tirdzniecība u. tml. Dažādu krāpniecisku darījumu sekmīgas īstenošanas gadījumā, īpaši, ja tas ir saistīts ar nekustamo īpašumu, gan cilvēkiem, gan valstij tiek nodarīti milzīgi zaudējumi. Taču nepatīkami brīži ir jāpiedzīvo arī tam, kurš, neko nenojauzdams, šo īpašumu ir iegādājies,” uzsver J. Skrastiņš.

Papildu drošībai

Tāpēc Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā ieviests jauns e-pakalpojums “Pilnvaras pārbaude”. Vienas pilnvaras pārbaude maksā 5 eiro. Šis pakalpojums dod iespēju ne tikai pārbaudīt, vai personas rīcībā esošā pilnvara nav atsaukta, kā tas bija jau līdz šim, bet arī pārliecināties par tās īstumu un salīdzināt saturu ar dokumentu, kas reģistrēts Pilnvaru reģistrā. Papildu iespēja pārbaudīt arī dokumenta saturu attiecas uz pilnvarām, kas pie Latvijas zvērinātiem notāriem apliecinātas, sākot ar šā gada 1. jūliju.

Līdz ar jauno e-pakalpojumu tiek ieviests rīks, kas sniedz papildu drošību. Tagad, piemēram, tie, kuriem jāiesaistās kādā darījumā ar pilnvarotu personu, var gūt nešaubīgu pārliecību par to, ka:

  • darījuma otras puses uzrādītā pilnvara tiešām ir izdota un nav viltota;
  • otrai pusei izdotais pilnvarojums tiešām ietver attiecīgas tiesības, piemēram, pārdot citam piederošu īpašumu.

Krāpnieki kļūst nekaunīgāki

“Krāpniecisku darījumu jomā parādās arvien jaunas formas, un, lai gan notārs pamatoti aizdomīgiem darījumiem ir filtrs, arī viņš ir tikai cilvēks. Bet krāpnieki kļūst arvien drošāki un nekaunīgāki,” uzsver J. Skrastiņš. “Tāpēc procesu digitalizēšana un visu svarīgāko dokumentu elektroniskas formas ieviešana ir kļuvusi par kategorisku mūsdienu nepieciešamību. Ciktāl tas saistīts ar notariātu, mēs šajos procesos ieguldām un ieguldīsim arvien vairāk.”

Katru gadu pie notāriem tiek sagatavoti 32 000–35 000 dažādu pilnvaru. Līdz 30. jūnijam izdotu pilnvaru bija un joprojām ir iespējams pārbaudīt, tikai noskaidrojot, vai tā nav atsaukta, bet bez iespējas pārliecināties par saturu.

J. Skrastiņš: “Faktiski, iesaistoties darījumā ar personu, kas ir pilnvarota kāda cita vārdā to veikt, līdz šim ikviens varēja tikai paļauties uz to, ka uzrādītā pilnvara tiešām ir īsta. Pie mums regulāri vērsās cilvēki un institūcijas, vēlēdamies noskaidrot, vai viņiem uzrādītā pilnvara tiešām paredz konkrēto darbību veikšanu. Taču ne zvērināti notāri, ne Zvērinātu notāru padome šādu informāciju nedrīkstēja sniegt.”

Padomes ierosinātās izmaiņas Notariāta likumā, kas devušas iespēju šādu publiski pieejamu Pilnvaru reģistru izveidot, ir ļoti nozīmīgs solis drošākas sabiedrības veidošanā, uzsver LZNP priekšsēdētājs.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI