SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
27. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
5
5

PAPILDINĀTS! Nekādu lietussargu, statīvu un bērnu ratiņu ejās – kas jāzina Dziesmu svētku apmeklētājiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Organizatori lēš, ka XXVI Dziesmu un XVI Deju svētkus apmeklēs apmēram pusmiljons cilvēku. Gan Rīgas pilsētas domes, gan operatīvo dienestu amatpersonas pauž gatavību rūpēties par sabiedrisko drošību, kārtību un veselību. Lai izvairītos no liekiem pārpratumiem, arī svētku apmeklētāji tiek aicināti iepazīties ar rīkotāju ieteikumiem un norādījumiem. Piemēram, svētku norises vietās netiks atļauts ienest lietussargus, pašbilžu statīvus un filmēšanai izmantot dronus. Tikmēr vecākiem jāzina, ka Mežaparka estrādes un Daugavas stadiona ejās nebūs iespējams novietot bērnu ratiņus.

īsumā
  • Nepieciešamības gadījumā palīdzību gatavi sniegt 400 mediķi. Valsts policija svētku laikā strādās pastiprinātā režīmā. Svētku laikā tiks veiktas ugunsdrošības kontroles gan norises vietās, gan naktsmītnēs.
  • No 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā būs noteikta bezpilota lidaparātu lidojumu aizlieguma zona, ko stingri uzraudzīs.
  • Svētku norises vietās aizliegts ienest lietussargus, alkoholiskos dzērienus un narkotikas, ēdienu un cita veida dzērienus, tai skaitā ūdeni, dzīvniekus, liela izmēra somas, skeitborda dēļus u. tml.
  • Atļauts ienest foto un video tehniku, kā arī fotografēt un filmēt no sēdvietām, netraucējot apkārtējiem skatītājiem. Aizliegts ienest foto un video aparatūras statīvus un pašbildēšanas statīvus.
  • Mežaparka estrādē un Daugavas stadionā bērnu ratiņus nebūs iespējams novietot ejās starp skatītāju rindām. Tos varēs atstāt bezmaksas velonovietnēs.
  • Pirmo reizi Dziesmu un deju svētku vēsturē personalizēta informācija par svētku norisi dalībniekiem un skatītājiem būs pieejama mobilajā lietotnē “Svētki”.

Statistika ir saviļņojoša. “Dziesmu un deju svētku norisēs dažādos veidos ir iesaistījušies 87% Latvijas iedzīvotāju,” ar lepnumu atzīst kultūras ministre Dace Melbārde. To vidū ir ne tikai 43 tūkstoši svētku dalībnieku, bet liels atbalstītāju pulks, bez kuru iesaistes tik daudz kas nebūtu iespējams, – iesaistīti ir gan ģimenes locekļi, gan tūkstošiem darba roku, kas palīdzējušas tapt svētku tērpiem un nodrošināt virkni tehnisku un organizatorisku lietu.  Plānots, ka svētkus apmeklēs aptuveni 500 tūkstoši skatītāju.

“Svētku virsvērtības ir cieņa vienam pret otru, kopības sajūta un tagadnīgums,” uzsvēra kultūras ministre. Lai svētki izdotos, ir svarīgi, ka, sanākot kopā, izturamies viens pret otru ar cieņu un izpratni, saprotam, ka šis svētku brīnums rodas ne tikai kopīgā dziesmā un dejā, bet pašaizliedzīgā darbā. Savukārt tagadnīgums nozīmē, ka, cienot senču tradīcijas, mēs tām pievienojam jaunas un laikmetīgas vērtības.

Šīs virsvērtības caurvij arī dažādos drošības un sabiedriskās kārtības noteikumus, kurus pasākuma rīkotāji aicina ņemt vērā un ievērot. 

Operatīvie dienesti svētkiem gatavi

Nepieciešamības gadījumā palīdzību gatavi sniegt 400 mediķi, kas atradīsies dažādās Dziesmu svētku norises vietās. “Īpašās baltās teltīs būs nodrošināti pirmās palīdzības punkti, kur varēs vērsties ar mazākām traumām, dažādiem nobrāzumiem vai tulznām, pārbaudīt asinsspiedienu u. tml. Dzeltenās mašīnas vai teltis būs paredzētas nopietnākas medicīniskās palīdzības sniegšanai,” skaidro veselības ministre Anda Čakša. Svētku dalībnieku naktsmītnēs būs pieejamas skolu medmāsas.

Rīgas skolās, kurās nakšņos svētku dalībnieki, tiks nodrošināti arī kārtības sargi. “Valsts policija svētku laikā strādās pastiprinātā režīmā,” gatavību rūpēties par sabiedrisko drošību apstiprināja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Atšķirībā no citiem gadiem šoreiz Valsts policijas darbs organizēts trīs līmeņos. Pastiprināta uzmanība tiks pievērsta arī satiksmes drošībai. Papildu kontrolei jābūt gataviem aptuveni 1500 autobusu vadītājiem, kas pārvadās koru un deju kolektīvus.

“Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests var apstiprināt, ka visi Dziesmu un deju svētku pasākumi norisināsies tikai ugunsdrošās ēkās un norises vietās. Līdz svētku sākumam pārbaudes tiks veiktas visās naktsmītnēs. Arī svētku laikā pēc izstrādāta plāna un grafika tiks veiktas ugunsdrošības kontroles gan norises vietās, gan naktsmītnēs,” informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.

Noderīga informācija svētku pasākumu apmeklētājiem (papildināts 5.jūlijā)

Par drošu un savstarpēji cieņpilnu atmosfēru līdzatbildīgi ir ne tikai drošības dienesti, bet arī paši dalībnieki. Tāpēc svētku organizatori aicina pasākuma apmeklētājus iepazīties ar piktogrammām, kas redzamas uz ieejas biļetēm, un tās ievērot. “Cienīsim viens otru, apsardzes darbiniekus un pasākumu kārtības uzraugus,” aicina Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.  

Koncertu un pasākumu vietās jāierodas savlaicīgi

 

Daugavas stadionā – ierašanās divas stundas pirms pasākuma.

Mežaparka Lielajā estrādē – ierašanās uz noslēguma koncerta “Zvaigžņu ceļā” ģenerālmēģinājumu 7.  jūlijā no plkst. 17.00, uz koncertu 8. jūlijā no plkst. 16.00.

 Satiksmes ierobežojumi

Dziesmu svētku rīkotāji iesaka uz koncertu norises vietām doties kājām, braukt ar velosipēdu vai izmantot sabiedrisko transportu, automašīnu novietojot citur pilsētā. Mežaparka Lielās estrādes un Daugavas stadiona tuvumā tiks nodrošinātas velonovietnes. Skatītāju personīgajiem transportlīdzekļiem autostāvvietu nebūs.

Ja tomēr ir plānots pārvietoties ar automašīnu, pirms došanās ceļā Valsts policija aicina iepazīties ar noteiktajiem satiksmes ierobežojumiem, ieplānot citu maršrutu un ierēķināt papildu laiku ceļā. Ja ir papildu jautājumi vai neskaidrības par satiksmes ierobežojumiem Rīgā, sazinieties, zvanot uz Satiksmes vadības centra bezmaksas informatīvo tālruni 8000360. Ar satiksmes ierobežojumiem var iepazīties šeit: http://rdsd.lv/jaunumi/2018/06/dziesmu-un-deju-svetku-laika-riga-gaidami-butiski-satiksmes-ierobezojumi.

 Koncertos aizliegts ienest:

  • lietussargus (to vietā ieteicams izmantot lietusmēteļus);
  • ēdienu un dzērienus (izņemot specializēto pārtiku bērniem līdz 4 gadiem);
  • šaujamieročus, asus priekšmetus, pirotehniku, lāzerpildspalvas, bīstamas vielas un priekšmetus;
  • alkoholiskos dzērienus un narkotiskās vielas;
  • liela izmēra somas (jo to pārmeklēšana aizņem laiku, kavējot rindu);
  • velosipēdus, skeitborda dēļus un citus aktīvā sporta piederumus;
  • foto, video aparatūras statīvus un pašfotografēšanās statīvus/kātus (selfie stick);
  • ievest dzīvniekus, tostarp dienesta un servisa.

Svarīgi! Izņēmums ir servisa suņi, par kuriem rīkotāji savlaicīgi jāinformē, rakstot e-pastā info@dziesmusvetki.lv vai zvanot uz tālruņa numuru +371 67228985.

Foto, video aparatūra un droni

Lai gan uz biļetēm ir piktogramma, kas norāda pilnīgu aizliegumu ienest fotokameras, svētku rīkotāji uzsver, ka brīvdabas pasākumos izņēmuma kārtā izlemts tomēr atļaut ienest foto un video tehniku, tai skaitā dažāda izmēra foto objektīvus, kā arī fotografēt un filmēt no sēdvietām, netraucējot apkārtējiem skatītājiem, piemēram, ceļoties kājās un tā mazinot redzamību citiem skatītājiem, stiepjot rokas priekšā u. tml.  Tāpēc svētku norises vietās būs aizliegts ienest foto un video aparatūras statīvus, kā arī pašbildēšanas statīvus (selfie stick).

Savukārt Valsts policija uzsver, ka svētku pasākumu norises vietās ir noteikta bezpilota lidaparātu lidojumu aizlieguma zona, ko stingri uzraudzīs. Svētku norisi no augšas filmēs tikai organizatoru bezpilota lidaparāts. 

Ēdieni un dzērieni

Svētku norises vietās, kā ierasts, būs aizliegts ienest alkoholu un narkotiskās vielas. Līdzi ņemt nevarēs arī pārtikas produktus un cita veida dzērienus, tai skaitā ūdeni. Izņēmums ir zīdaiņu un bērnu līdz četru gadu vecumam pārtika un dzērieni.

Mežaparka estrādē būs nodrošināta ēdināšanas zona, kas, pateicoties rekonstrukcijai, šoreiz tiks novietota tālāk no skatītāju rindām. Šajā zonā būs iespējams iegādāties ne tikai Dziesmu svētku suvenīrus un lietišķās mākslas izstrādājumus, bet arī uzkodas, atspirdzinošus dzērienus un vieglo alkoholu. Taču jāuzsver, ka alkohols tiks tirgots tikai pirms un pēc noslēguma koncerta. Koncerta laikā ar alkohola glāzi uz skatītāju zonu doties nedrīkstēs.

 

Kas jāņem vērā ģimenēm ar maziem bērniem

  • Ja netiek aizņemta atsevišķa sēdvieta, ieeja bērniem līdz 7 gadu vecumam ir bez maksas. Uz noslēguma koncertu savus bērnus līdz 7 gadu vecumam ieskaitot varēs ņemt līdzi arī svētku dalībnieki, kas paši nepiedalās koncertā, bet ieradīsies kā skatītāji.
  • Svētku dalībniekiem, piemēram, dejotājiem, kuri apmeklēs Dziesmu svētku noslēguma koncertu, netiks nodrošināta sēdvieta.
  • Vecākiem, kuri plāno ņemt uz pasākumiem bērnus, jaunākus par 3 gadiem, svētku rīkotāji lūdz izvērtēt, vai konkrētais pasākums (tā saturs, norises vieta un laiks) ir piemērots bērna vecumam un vai tas nesagādās liekas problēmas bērnam, viņa vecākiem un citiem apmeklētājiem.
  • Atgādiniet bērniem par drošības pasākumiem un izstāstiet, kur meklēt palīdzību, ja bērns ir apmaldījies. Palīdzība ir jāmeklē pie pasākuma rīkotājiem, apsardzes vai policijas darbiniekiem, informācijas centrā. Bērnam ir jāzina no galvas vecāku tālruņa numurs, vai arī tas jāuzraksta uz lapiņas un jāieliek bērnam apģērba kabatā.

 Svarīga informācija par bērnu ratiņiem

Lielākajās koncertu norises vietās – Mežaparka Lielajā estrādē un Daugavas stadionā – drošības apsvērumu dēļ bērnu ratiņus nebūs iespējams novietot ejās starp skatītāju rindām. Tāpēc svētku organizatori lūdz vecākus ar maziem bērniem izvēlēties saliekamo ratu modeļus, kas aizņem mazāk vietas. Jebkurā gadījumā ratus būs iespējams novietot bezmaksas velonovietnē ārpus pasākuma norises vietas.  

Svētku plānotājs – mobilā aplikācija “Svētki”

Šogad pirmo reizi Dziesmu un deju svētku vēsturē aktuālā informācija par svētku norisi dalībniekiem un skatītājiem būs pieejama mobilajā lietotnē “Svētki”, kas paredzēta kā personalizēts palīgs gan svētku dalībniekiem, gan apmeklētājiem.

Aplikācijā, sākot ar svētku priekšvakaru, 29. jūniju, būs pieejama katram dalībniekam pielāgota personalizēta informācija: mēģinājumu laiki un vietas, naktsmītnes un maltītes, svētku koncertu norises vietas, paziņojumi par norises izmaiņām. Lietotnē būs pieejama ne tikai informācija par svētku pasākumiem, bet arī aktualitātes un interesanti fakti par svētkiem, svētku tiešraides un video stāsti. Ņemot vērā, ka svētku programmu veido 65 pasākumi, no kuriem 44 ir bez maksas, vēl joprojām ikvienam ir iespēja izplānot pašam savu svētku programmu, atrodot laika un vietas ziņā tuvākos pasākumus.

Lietotnes izstrādātājs ir svētku atbalstītājs Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmums SQUALIO. “Šī ir gan uzņēmuma, gan Latvijas iespēja būt pirmajiem ar kultūras tehnoloģiju jeb CultureTech risinājumu, kas nodrošina individuālas saziņas iespēju ar vairāk nekā 40 tūkstošiem svētku dalībnieku. Šajā ziņā tas ir unikāls risinājums,” norāda Sandis Kolomenskis, SQUALIO valdes priekšsēdētājs.

Visa informācija, kas būtu jāzina dalībniekiem un apmeklētājiem, ir pieejama arī tīmekļvietnē www.dziesmusvetki.lv.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI