SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
1
5
1
5

Kā izvairīties no “sasistas siles”, noformējot naudas aizdevumu?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Parasti naudas aizdošana ir vienošanās starp paziņām, neformālā gaisotnē norunājot atdošanas termiņu un citus nosacījumus.

FOTO: Freepik

Kaut reizi aizņemties vai aizdot naudu ir nācies teju katram. Parasti naudas aizdošana ir vienošanās starp paziņām, neformālā gaisotnē norunājot atdošanas termiņu un citus nosacījumus. Tomēr Latvijas notāru pieredze liecina, ka nauda ne vienmēr nonāk atpakaļ pie aizdevēja. Iespējams, tas arī ir iemesls, kāpēc naudas aizdevuma līgumi arvien vairāk tiek slēgti pie notāra, turklāt ar izpildu aktu, kas nodrošina iespēju aizdevējam īstenot savas tiesības arī bez tiesas procesa.
īsumā
  • Biežākā kļūda, ko pieļauj cilvēki, vienojoties par naudas  aizdevumu, – nefiksē to rakstiski vai dara to pašu spēkiem bez jurista palīdzības.
  • Naudas aizdevuma līgumi arvien vairāk tiek slēgti pie notāra, turklāt ar izpildu aktu, kas nodrošina iespēju aizdevējam īstenot savas tiesības arī bez tiesas procesa.
  • Ja persona aizņemas naudu, slēdzot aizdevuma līgumu, ir svarīgi izvērtēt savas iespējas atdot parādu.
  • Nekādā gadījumā nedrīkst parakstīt līgumu, ja aizdevums vēl nav saņemts.
  • Kā parāda atmaksas nodrošinājums nepieciešama ķīla vai galvojums – gadījumā, ja aizņēmējs kaut kādu iemeslu dēļ nevar vai negrib atdot naudu.

Biežākā kļūda, ko pieļauj cilvēki, vienojoties par naudas aizdevumu, ir nefiksēt to rakstiski. Nākamā kļūda ir aizdevuma līguma sagatavošana pašu spēkiem bez jurista, piemēram, notāra, iesaistes. Vienlaikus cilvēki atzīst, ka nesaprot juridiskos dokumentus. To, ka viņu juridiskās zināšanas ir vājas un viduvējas, aptaujā, ko veikusi Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP) un SKDS, atzina 79,6% Latvijas iedzīvotāju. "Privātā jeb mājas kārtībā sagatavots līgums, tostarp aizdevuma līgums, bieži vien var izrādīties šāviens pašam kājā. Pirmkārt, pašrocīgi rakstītiem dokumentiem ir augsts viltošanas risks. Otrkārt, tie saturiski var būt pretrunā ar kādas darījumā iesaistītās puses interesēm. Visbeidzot – strīda gadījumā vai gadījumā, ja, piemēram, parādnieks naudu neatdod tādā kārtībā, par kādu puses vienojušās, aizdevējam šāds mājās sagatavots un glabāts līgums arī tiesā var nenodrošināt nepieciešamo aizsardzību," uzsver Sandra Stīpniece, LZNP priekšsēdētāja. 

S. Stīpniece norāda, ka, slēdzot aizdevuma līgumu, ir svarīgi pievērst uzmanību un padomāt par dažiem ļoti būtiskiem aspektiem. Pirmkārt, cilvēkam, kurš gatavojas aizņemties naudu, nepieciešams rūpīgi un bez steigas izvērtēt savas spējas atmaksāt parādu. Otrkārt, aizdevuma gadījumā obligāti ir jānotiek naudas nodošanai. Nekādā gadījumā nedrīkst parakstīt līgumu, ja aizdevums vēl nav saņemts, jo bez naudas nodošanas atzīt aizdevuma līguma pastāvēšanu nav pamata. Ar šo aspektu aizdevuma attiecības atšķiras no kreditēšanas, ko veic banka, noslēdzot kredīta līgumu. Treškārt, ir svarīgi nodrošināties, lai aizdevējs nepaliek pie sasistas siles, ja aizņēmējs kaut kādu iemeslu dēļ nevar vai negrib atdot naudu. Sarunā ar notāru tiks pieņemts lēmums – iespējams, kā parāda atmaksas nodrošinājums nepieciešama ķīla vai galvojums.

Visbeidzot, darījumā, kas noslēgts pie notāra, ir vērts paredzēt iespēju parādu piedzīt ar notariālo izpildu aktu – ar to valsts dod iespēju aizdevējam aizstāvēt savas tiesības arī bez tiesas procesa. Ja šāda līguma saistības netiek pildītas, puse, kuras tiesības aizskartas, var nevērsties tiesā, bet gan doties pie zvērināta notāra. Notārs tad taisa izpildu aktu, kas tālāk tiek nodots zvērinātam tiesu izpildītājam līguma saistību piespiedu izpildei. Respektīvi, ja pie notāra tiek taisīts līgums ar speciālu klauzulu jeb nosacījumu, tad, lai izpildītu tajā paredzētās saistības, nav jāvēršas tiesā. "Tādējādi cilvēks ieekonomēs ne tikai laiku, lai vērstos tiesā, bet arī naudu, kura būtu jātērē prasības sagatavošanai un valsts nodevas samaksai par prasības iesniegšanu tiesā," uzsver  notāre S. Stīpniece.

Izmaksas par notariālā akta formā taisītu naudas aizdevuma  līgumu atkarīgas no aizdevuma summas. Piemēram, ja summa, kas tiek aizdota, ir 5000 eiro, tad par notāra darbu būs jāsamaksā 47,83 eiro, bet par aizdevumu 15 000 eiro apmērā notāra atlīdzība par aizdevuma līguma sagatavošanu būs 127,20 eiro. Papildus šai maksai notārs iekasēs un pārskaitīs valsts budžetā valsts nodevu, PVN, kā arī izmaksas, kas saistītas ar personu datu pārbaudi reģistros. Tie varētu būt papildu 30–40% pie kopējām izmaksām.

Salīdzinājumam: ja aizdevums būs jāpiedzen tiesas ceļā, valsts nodeva, kas jāsamaksā par prasības pieteikumu tiesā, pie minētajām summām būtu attiecīgi 434,74 eiro un 771,65 eiro. Papildus tam jārēķinās, ka tiesvedībā parasti ir nepieciešami arī advokāta pakalpojumi.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI