SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme

Autovadītājam dokumenti pārbaudes laikā jāiedod policistam rokās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Šodien, 24. maijā, stājas spēkā vairāki grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Viens no tiem precizē, ka transportlīdzekļa vadītājam pārbaudes laikā autovadītāja apliecība un citi dokumenti ne tikai jāuzrāda, bet pēc pieprasījuma arī jāiedod rokās policijas darbiniekam, robežsargam vai muitas amatpersonai.

Līdz šim Ceļu satiksmes likuma 25. pants noteica, ka mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam dokumenti (vadītāja apliecība, transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti u.c.) jāuzrāda pēc policijas darbinieku, robežsargu vai muitas darbinieku pieprasījuma. Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka "praksē pastāv gadījumi, kad daudzi transportlīdzekļu vadītāji minēto tiesību normu interpretē tā, ka transportlīdzekļa vadītājam, piemēram, pēc policijas darbinieka pieprasījuma ir tikai vizuāli jāuzrāda (jāparāda) dokumenti, nevis jāiedod dokumenti pārbaudei". Labojumi veikti, lai novērstu iespējamās konfliktsituācijas starp policijas darbiniekiem un transportlīdzekļu vadītājiem.

Savukārt 25. panta 2.1 daļa papildināta arī ar 4. punktu, kas nosaka, ka transportlīdzekļa vadītājam aizliegts lietot alkoholiskos dzērienus, narkotiskas vai psihotropās vielas pēc tam, kad transportlīdzeklis tiek apturēts pēc policijas darbinieku vai robežsargu pieprasījuma, līdz reibuma stāvokļa konstatēšanai nepieciešamās pārbaudes izdarīšanai vai atbrīvošanai no tās. Atteikties no šādas pārbaudes ir aizliegts, un tādi paši nosacījumi ir spēkā arī tad, ja autovadītājs bijis iesaistīts nelaimes gadījumā. Izmaiņas veiktas, jo līdz šim spēkā esošajos Ceļu satiksmes noteikumos, kā arī Ceļu satiksmes likumā nebija tiesību normu, kas saturētu aizliegumu atteikties no alkoholisko dzērienu, narkotisko vai psihotropo vielu pārbaudes, lai gan par to ir paredzēta atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pantā.

Tāpat grozīta Ceļu satiksmes likuma 22. panta 1.1 daļa, kas turpmāk noteiks, ka "transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un transportlīdzekļu vadītāja apliecību līdz sodāmības dzēšanai vai noņemšanai nevar iegūt un atgūt persona, kura sodīta par noziedzīgu nodarījumu pret satiksmes drošību saskaņā ar Krimināllikuma 262. un 262.1 pantu".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI