SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Una Medne
juriste
02. februārī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Kreditēšana
3
3

Izmaiņas hipotēkā vairs nav jāreģistrē zemesgrāmatā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk, reģistrējot jeb nostiprinot par labu kreditoram vai personai hipotēku jeb ķīlu, zemesgrāmatas nodalījumā nebūs jānorāda nostiprinātās tiesības pamats un procentu un līgumsoda lielums, kā arī samaksas termiņš.

FOTO: Māris Kaparkalējs

No šī gada 1. janvāra spēkā stājušies grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kas mazina birokrātisko slogu saistībā ar kreditora ķīlas tiesību un to grozījumu nostiprināšanu zemesgrāmatas nodalījumā. Ja tiek mainīta sākotnējā aizdevuma procentu likme, līgumsoda apmērs, kā arī tā samaksas termiņš, turpmāk nebūs nepieciešams izdarīt vai reģistrēt šos grozījumus zemesgrāmatā.
īsumā
  • Ja aizdevumam tiek mainīta sākotnējā procentu likme, līgumsoda lielums, kā arī tā samaksas termiņš, turpmāk nebūs nepieciešams izdarīt vai reģistrēt veiktos grozījumus zemesgrāmatā.
  • Līdz šā gada 1. janvārim banka būtu aizņēmējam izsniegusi grozījumus aizdevuma un hipotēkas vai ķīlas līgumā un nostiprinājuma lūgumu grozījumu veikšanai zemesgrāmatā.
  • Ja tiek veikti hipotekārā aizdevuma grozījumi, kas paredz arī kredīta summas palielināšanu, kreditētājs, lai aizstāvētu un nodrošinātu savas intereses, pieprasīs grozījumu reģistrēšanu zemesgrāmatā.

Grozījumu rezultātā Zemesgrāmatu likuma 47.panta otrajā daļā noteikts, ka turpmāk, reģistrējot jeb nostiprinot par labu kreditoram vai personai hipotēku jeb ķīlu, zemesgrāmatas nodalījumā nebūs jānorāda nostiprinātās tiesības pamats un procentu un līgumsoda lielums, kā arī to samaksas termiņš.

Pirmšķietami var secināt, ka grozījumi likumā ir nebūtiski, bet ko tad tie īsti paredz? Atbilde ir vienkārša: lai arī šie grozījumi vairāk aktuāli ir kreditoriem – bankām vai finanšu institūcijām, kas nodarbojas ar hipotekāro kreditēšanu –, jaunie likuma grozījumi var atvieglot un varbūt pat izslēgt dažas darbības, kas hipotekāro kredītu ņēmējiem bija jāīsteno līdz šim. Precīzāk, no šā gada 1. janvāra gadījumā, ja aizdevumam tiek mainīta sākotnējā aizdevuma procentu likme (neatkarīgi no tā, vai tiek palielināta vai samazināta), tas pats nosacījums attiecas uz līgumsoda lielumu jeb tā noteikto apmēru, kā arī tā samaksas termiņu, turpmāk nebūs nepieciešams izdarīt vai reģistrēt šos veiktos grozījumus zemesgrāmatā.

Kā piemēru minēšu vienkāršu situāciju: aizņēmējs griežas bankā ar lūgumu samazināt viņa hipotekārajam aizdevumam procentu likmi, banka piekrīt to samazināt, attiecīgi līdz šā gada 1. janvārim banka būtu aizņēmējam izsniegusi grozījumus aizdevuma un hipotēkas vai ķīlas līgumā un nostiprinājuma lūgumu grozījumu veikšanai zemesgrāmatā. Līdz ar to aizņēmējam vēl būtu jādodas pie notāra, lai apliecinātu parakstu īstumu uz nostiprinājuma lūguma, par ko būtu jāsamaksā notāram amata atlīdzība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību " 17.punktu. Pēc tam aizņēmējam būtu jādodas uz Zemesgrāmatu, kur pirms dokumentu iesniegšanas jāapmaksā zemesgrāmatas kancelejas nodeva, un tikai tad viņš varētu iesniegt Zemesgrāmatā nostiprinājuma lūgumu par grozījumu veikšanu kopā ar hipotēkas vai ķīlas līguma grozījumiem.

No šā gada 1. janvāra, ja aizņēmējam tiek mainīta tikai hipotekārā aizdevuma procentu likme vai līgumsoda noteiktās likmes apmērs un tā samaksas termiņš, turpmāk pietiks, ja kreditors ar aizņēmēju savstarpēji vienosies par veicamajiem grozījumiem, bet šo informāciju nebūs nepieciešams reģistrēt zemesgrāmatā, lai nodrošinātu kreditora intereses.

Svarīgi atcerēties!

Gadījumā, ja tiek veikti hipotekārā aizdevuma līguma grozījumi, kas paredz arī aizdevuma summas palielināšanu, tad gan kreditētājs, lai aizstāvētu un nodrošinātu savas intereses, pieprasīs grozījumu reģistrēšanu zemesgrāmatā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI