SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
15. decembrī, 2016
Lasīšanai: 16 minūtes
9
9

10 soļi drošam ceļojumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas iedzīvotāji ceļo arvien biežāk, izvēlētie galamērķi kļūst aizvien eksotiskāki un uzturēšanās laiks ārvalstīs ilgāks. Pieaug individuālo ceļotāju skaits, kuri svešās zemēs meklē dažādus piedzīvojumus. Neizbēgami arī ārlietu dienestam ir jāpieliek lielākas pūles, lai palīdzētu ārvalstīs nelaimē nonākušajiem Latvijas valstspiederīgajiem. “Palīdzība ir bijusi nepieciešama Ekvadorā, Kambodžā, Kubā, Peru, Čīlē, Togo un citās tālās zemēs,” stāsta Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa. Diemžēl joprojām daudzi tūristi mēdz nonākt neapskaužamās situācijās, no kurām būtu iespējams izvairīties pirms došanās ceļā, veicot vienkāršus sagatavošanās priekšdarbus.
īsumā
  • Pat ja dodaties ceļā uz kādu valsti atkārtoti, svarīgi ikreiz pārliecināties par ieceļošanas prasībām, lai, šķērsojot robežu, nebūtu nepatīkamu pārsteigumu.
  • Ja ceļojuma laikā plānots šķērsot vairākas valstis, ieceļošanas un tranzīta nosacījumi jānoskaidro katrā no tām, nevis tikai galamērķī.
  • Uzrādot Eiropas Veselības apdrošināšanas karti (EVAK), Latvijas iedzīvotājs var saņemt valsts nodrošināto neatliekamo medicīnisko palīdzību ES dalībvalstīs, Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā vai Šveicē.
  • Pirms došanās ceļojumā ieteicams iegādāties veselības un dzīvības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī repatriāciju slimības vai nāves gadījumā.
  • Lai ārkārtas gadījumā ārlietu dienests varētu sazināties ar ceļotājiem un nepieciešamības gadījumā nodrošināt palīdzību, ceļotāji tiek aicināti reģistrēties Konsulārajā reģistrā.

LV portāls ir apkopojis informāciju par desmit soļiem, kurus nevajadzētu aizmirst nevienam ceļotājam, papildinot to ar reāliem pieredzes stāstiem no Konsulārā departamenta darba ikdienas, kādās situācijās mēdz nonākt ceļotāji no Latvijas, kuri par gatavošanos braucienam nebija padomājuši.

  • Pārbaudīt, vai nepieciešama vīza

Latvijas Republikas pilsoņa pase ļauj ieceļot un uzturēties bez vīzas 106 pasaules valstīs, ja ieceļošanas mērķis ir īslaicīga privāta vizīte vai tūrisms. To saraksts ir pieejams Ārlietu ministrijas mājaslapas sadaļā "Konsulārā informācija" > "Ceļošana" > "Valstu un teritoriju saraksts, uz kurām Latvijas pilsoņi var doties bez vīzas, vai iepriekš saņemot ieceļošanas atļauju".

Tikmēr joprojām ir daudz valstu, uz kurām dodoties nepieciešama vīza. Dažviet to iespējams nokārtot uz robežas, taču šāda informācija iepriekš rūpīgi jāpārbauda, jo ir valstis, kurās vīzu uz robežas neizsniedz. Tādā gadījumā vīza jānokārto iepriekš, un dažkārt šis process var būt laikietilpīgs, jo Latvijā neatrodas visu valstu diplomātiskās pārstāvniecības. Ja ceļamērķis ir eksotiskāks, ļoti iespējams, ka pēc vīzas būs jādodas uz tuvāko vēstniecību kādā no kaimiņvalstīm, piemēram, Zviedrijā vai Somijā. Tāpat ir valstis, kuru vīzu saņemšanai ir īpašas procedūras, neiesaistot šo valstu vēstniecību – īpaša procedūra ir, piemēram, Latvijas nepilsoņu pasu turētājiem Apvienoto Arābu Emirātu vīzas saņemšanai. Ceļojot uz vairākām valstīm, piemēram, ASV, Kanādu un Austrāliju, pirms brauciena jānoformē elektroniska ieceļošanas atļauja.

Pat ja dodaties ceļā uz kādu valsti atkārtoti, Konsulārais dienests aicina ikreiz pārliecināties par ieceļošanas prasībām, lai, reģistrējoties lidojumam vai šķērsojot robežu, nebūtu nepatīkamu pārsteigumu. Svarīgi atcerēties – ja ceļojuma laikā plānots šķērsot vairākas valstis, ieceļošanas un tranzīta nosacījumi jānoskaidro katrā no tām, nevis tikai galamērķī.

Piemērs: Ceļotāju grupa nepārbaudīja ieceļošanas prasības Kubā

Ceļotāju grupa no Latvijas dodas pavadīt atvaļinājumu uz Kubu pārliecībā, ka vīzu ieceļošanai var nokārtot uz valsts robežas. Diemžēl informācija nebija pārbaudīta, un grupa, izkāpjot no lidmašīnas, konstatēja, ka bez iepriekš noformētas vīzas iebraukt Kubā nav iespējams, un ceļojums Salsas dzimtenē beidzas nesācies. Lai nokārtotu vīzu ieceļošanai Kubas Republikā, Latvijas iedzīvotājiem ir jādodas uz Kubas vēstniecību, kas atrodas Somijā, Helsinkos.

  • Pārbaudīt, vai pase ir derīga ieceļošanai vai tranzītam konkrētās valstīs

Piemērs: Vīza nav nepieciešama, bet pase nav derīga ieceļošanai

Kopīgs tēva un meitas brauciens uz Singapūru diemžēl beidzas Honkongas lidostā, kur robežsardzes darbinieki konstatēja, ka bērna pasei derīguma termiņš beidzas pēc divarpus mēnešiem.  Lai gan meitenes dokumenti bija derīgi visu plānotā ceļojuma laiku un Latvijas pilsoņiem, dodoties uz Honkongu vai Singapūru, nav nepieciešama vīza, Honkongas imigrācijas noteikumi paredz, ka ieceļotāja pasei jābūt derīgai vismaz vēl trīs mēnešus.  Savukārt Singapūras ieceļošanas nosacījumi paredz, ka pasei jābūt derīgai 6 mēnešus. Šī iemesla dēļ tālāka pārsēšanās lidmašīnā uz Singapūru nav iespējama – ceļojums bija  jāpārtrauc un jāatgriežas Latvijā.

Šādi gadījumi diemžēl ir Konsulārā dienesta ikdiena. Tāpēc pirms došanās ceļā svarīgi noskaidrot ne vien to, vai nepieciešams nokārtot vīzu un citus dokumentus (ir valstis, kurās uz robežas var lūgt uzrādīt viesnīcas rezervāciju, ceļojuma apdrošināšanu, pietiekamus finanšu līdzekļus, biļeti atpakaļceļam u.tml.), bet arī konkrētās valsts prasības attiecībā uz pasu derīguma termiņu. Īpaši vērīgiem jābūt tiem pasu turētājiem, kuru ceļošanas dokumentam atlikušais derīguma termiņš tuvojas beigām.

"Daudzās valstīs ir noteiktas specifiskas ieceļošanas prasības, piemēram, lai pase būtu derīga vēl 6 mēnešus pēc plānotā ceļojuma beigu datuma."

Daudzās valstīs ir noteiktas specifiskas ieceļošanas prasības, piemēram, lai pase būtu derīga vēl vismaz trīs vai pat sešus mēnešus pēc plānotā ceļojuma beigu datuma. Tāpat jāņem vērā, ka ceļošanai ārpus Šengenas zonas valstīm (tai skaitā Lielbritāniju un Īriju) nav izmantojamas tās Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases, kas izsniegtas uz 50 gadiem. Valstu saraksts, uz kurām Latvijas pilsoņi var ceļot ar personas apliecību (eID), pieejams Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā.

Ieceļošanas nosacījumu noteikšana un izmaiņas ir katras valsts suverēnās tiesības, tādēļ Konsulārais dienests nekādi nevarēs ietekmēt ārvalsts amatpersonu rīcību gadījumos, ja šīs valsts tiesību akti liedz ieceļošanu.

  • Noformēt bezmaksas EVAK

Pat ja ceļojuma galamērķis ir drošs, nelaimes gadījumi vai veselības problēmas var atgadīties katram. Ja ceļojuma laikā plānots uzturēties kādā no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā vai Šveicē, Nacionālajā veselības dienestā (NVD) bez maksas iespējams noformēt Eiropas Veselības apdrošināšanas karti. Tā dēvētā EVAK karte ir visām minētajām valstīm kopīgs dokuments, kas apliecina šo valstu iedzīvotāju tiesības saņemt neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi tādā pašā apjomā un par tādu pašu samaksu, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

"Īpaši vērīgiem jābūt tiem pasu turētājiem, kuru ceļošanas dokumentam atlikušais derīguma termiņš tuvojas beigām."

Piemēram, ja Latvijas iedzīvotājam ir nepieciešama pirmā neatliekamā medicīniskā palīdzība Norvēģijā, uzrādot EVAK karti, valsts apmaksāto neatliekamo aprūpi ārstniecības iestādē sniegs tādā pašā apjomā, kāda pienākas jebkuram citam Norvēģijas iedzīvotājam. Ja EVAK kartes nav, pacients vai izņēmuma kārtā viņa tuvinieks var sazināties ar NVD un lūgt sagatavot un izsūtīt EVAK aizvietojošo sertifikātu, kas tāpat kā EVAK garantēs pirmās neatliekamās palīdzības nodrošināšanu un apmaksu tādā pašā apmērā kā konkrētās valsts iedzīvotājiem. Taču tas prasa gan laiku, gan liekus uztraukumus, no kuriem var izvairīties, jau pirms ceļojuma nokārtojot EVAK kartes saņemšanu Latvijā. Kā to visērtāk izdarīt, sīkāk izklāstīts NVD mājaslapas sadaļā "NVD pakalpojumi" > "EVAK karte".

  • Iegādāties veselības un dzīvības apdrošināšanas polisi

Ja medicīniskā palīdzība nepieciešama ārpus ES, Islandes, Lihtenšteinas, Norvēģijas un Šveices, kā arī sarežģītāku veselības problēmu gadījumā, kad nepieciešama papildu ārstēšana, radušos izdevumus EVAK karte nesedz un ārvalstu ārstniecības iestāžu rēķini par sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas var sasniegt pat vairākus tūkstošus eiro, būs jāapmaksā pašiem. Tāpēc pirms došanās pat īslaicīgā ceļojumā Konsulārais departaments stingri iesaka iegādāties veselības un dzīvības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī repatriāciju slimības vai nāves gadījumā. Atsevišķas apdrošināšanas kompānijas par papildu samaksu apdrošina arī terorisma draudu risku.

Piemērs: Iespējamās izmaksas slimības vai nāves gadījumā, ja nav apdrošināšanas polises

Lai nogādātu smagi slimu gulošu pacientu no ārvalstīm, speciāla avioreisa izmaksas ir aptuveni 25 tūkstoši eiro. Tāpat bieži vien pacienta pārvešanai nepieciešams pavadošais medicīniskais personāls, kuram jāapmaksā ceļš turp un atpakaļ, kā arī uzturēšanās izdevumi. 

Savukārt, ja persona ir devusies uz ārzemēm bez atbilstošas apdrošināšanas polises, kur pēkšņi mirusi vai gājusi bojā, ģimenei nereti ir jāpieņem smags lēmums par tuvinieka mirstīgo atlieku likteni. Mirstīgo atlieku transportēšanas izmaksas ir ļoti lielas, tāpēc tuviniekiem šādos gadījumos nereti atliek vērsties pēc palīdzības labdarības organizācijās. Finansiālu apsvērumu dēļ bieži tiek izlemts par labu tuvinieka kremēšanai svešajā zemē, taču arī šāda pakalpojuma izmaksas var sasniegt vairākus tūkstošus eiro.

Šādi gadījumi diemžēl nav retums. Konsulārais departaments vidēji mēnesī saņem informāciju par 15 ārvalstīs mirušiem un tikpat cietušiem Latvijas valstspiederīgajiem, no kuriem daļa bija devusies uz ārvalstīm bez veselības un dzīvības apdrošināšanas. 2015. gadā tika saņemta informācija par 216 nāves gadījumiem un 216 personām, kurām ārvalstīs bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība.

  • Reģistrēties Konsulārajā reģistrā

Pirms izbraukšanas no Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments aicina ikvienu reģistrēties Konsulārajā reģistrā, lai ārkārtas situācijās (piemēram, dabas katastrofas, politiskie nemieri, kara darbība, terorakts) ārlietu dienests var sazināties ar ceļotājiem vai viņu kontaktpersonām Latvijā un nepieciešamības gadījumā nodrošināt palīdzību.

Reģistrēt un izmaiņu gadījumā rediģēt datus par ceļojumu var vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu "Elektroniska reģistrēšanās konsulārajā reģistrā".  Reģistrācija ir ļoti vienkārša un bez maksas, taču šim nolūkam personai nepieciešams autentificēties ar savu internetbanku, eID vai droša elektroniskā paraksta viedkarti, lai atbildīgās iestādes būtu drošas, ka informācija ir patiesa.

"Ieceļošanas nosacījumu noteikšana un izmaiņas ir katras valsts suverēnās tiesības. Ja valsts tiesību akti liedz ieceļošanu, Konsulārais dienests to nevar ietekmēt."

Būtiski atzīmēt, ja ceļojumā dodas ģimene vai grupa, nav vajadzības katram atsevišķi autentificēties sistēmā – reģistrāciju var veikt viens cilvēks, norādot informāciju par visiem ceļojuma līdzbraucējiem.  Aizpildot reģistrācijas formu, neapmulstiet, ka sistēma piedāvā reģistrēt tikai vienu līdzbraucēju. Ievadot datus par līdzbraucēju un nospiežot pogu "Saglabāt ierakstu", informācija tiks saglabāta līdzbraucēju sarakstā zemāk un sistēma piedāvās reģistrēt nākamo.

  • Iepazīties ar ceļojumu brīdinājumiem konkrētā valstī

Pirms doties ceļojumā, vēlams iepazīties ne tikai ar izvēlētās valsts ieceļošanas noteikumiem, bet arī likumiem, paražām un iespējamiem apdraudējumiem ceļotāja veselībai un drošībai.

Ārlietu ministrija ir apkopojusi un regulāri atjauno informāciju par  valstīm vai atsevišķām to teritorijām, kuras nav ieteicams apmeklēt vai kur jāievēro īpaša piesardzība. Pašlaik ministrijas mājaslapas sadaļā "Konsulārā informācija" > "Ceļošana" > "Ieteikumi un brīdinājumi ceļotājiem" ir pieejamas ziņas par situāciju 114 pasaules valstīs, kur vērsta uzmanība:

  • drošības situācijai konkrētās valstīs vai atsevišķos to reģionos (paaugstināti terorisma, nolaupīšanas vai cilvēku tirdzniecības draudi u.tml.);
  • ieceļošanas noteikumiem un vīzām;
  • vietējiem likumiem un paražām;
  • veselības aizsardzībai (izplatītām infekcijas slimībām, nepieciešamām vakcīnām u.tml.);
  • kontaktinformācijai krīzes situācijā (informācija par tuvāko Latvijas vai ES dalībvalsts pārstāvniecību).

Piemērs: Izsludinātas sēras un bargi likumi Taizemē

Latvijā tik populārā ceļojuma galamērķī Taizemes Karalistē sakarā ar Viņa Majestātes karaļa Bhumibola Aduljadeja nāvi  līdz 2017. gada oktobrim ir izsludinātas  gadu ilgas sēras, kuru laikā arī ārvalstu viesi tiek aicināti respektēt sēru periodu un valkāt tam atbilstošu apģērbu, izvairoties no spilgtām un gaišām krāsām. Taizemē necienīga izturēšanās pret karalisko ģimeni un karaļa kritika ir krimināli sodāma rīcība, par ko draud līdz pat 15 gadiem ieslodzījumā.

Šīs valsts likumsargi ir īpaši bargi arī pret narkotiku glabāšanu, izplatīšanu un ražošanu – par šādu pārkāpumu draud pat nāvessods.

  • Noskaidrot ceļojuma mērķim tuvāko Latvijas vai ES dalībvalsts pārstāvniecību

No visām krīzes situācijām iepriekš nav iespējams izvairīties, tāpēc, lai laikus zinātu, kur vērsties pēc palīdzības, ja tāda nepieciešama, uzzini, kur atrodas plānotajam ceļojuma mērķim tuvākā Latvijas vēstniecība vai goda konsulāts - noskaidro adresi un tālruņa numuru. Informāciju par tuvākajām Latvijas Republikas vēstniecībām un konsulātiem iespējams atrast Ārlietu ministrijas mājaslapas sadaļā "Vēstniecības un pārstāvniecības".

Ja izvēlētajā valstī ārpus ES nav Latvijas pārstāvniecības, palīdzību sniegs tuvākā ES dalībvalsts pārstāvniecība. Informācija par ES dalībvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām apkopota Eiropas Komisijas interneta vietnē "Consular Protection".

  • Lejuplādēt mobilo aplikāciju "Ceļo droši"

Ārlietu ministrijas sagatavotā informācija koncentrētā un pārskatāmā veidā apkopota mobilajā aplikācijā "Ceļo droši", kuru bez maksas iespējams lejuplādēt savā Android vai Apple viedtālrunī.

Lejuplādējot aplikāciju, informācija par ieceļošanas prasībām un vīzām, drošības riskiem, palīdzību ārkārtas situācijās un individuāla ceļojuma plānotāja funkcija būs pieejama arī situācijā, kad telefonā nav interneta pieslēgums.

  • Saglabāt Konsulārā dienesta kontaktinformāciju ārkārtas gadījumiem

Saņemt padomu par palīdzību konkrētā ārkārtas situācijā iespējams, zvanot pa tālruni Ārlietu ministrijas Konsulārajam departamentam +371 67016364 vai ārpus darba laika Konsulārā departamenta dežurantam pa tālruni +371 26337711, kā arī rakstot uz e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv.

  • Sagatavot ceļošanas dokumentu kopijas

Gatavojoties ceļojumam, Konsulārais dienests aicina sagatavot ceļošanas dokumentu kopijas un ceļojuma laikā tās glabāt atsevišķi no dokumentiem un naudas. Šāda rīcība var izrādīties noderīga situācijās, ja ārvalstī dokumenti tiek nozaudēti vai nozagti. Taču par to, kādu palīdzību iespējams saņemt situācijā, ja ceļotājs svešā zemē palicis ne tikai bez pases, bet arī iztikas līdzekļiem, lasiet turpmākajos LV portāla skaidrojumos.


Publikācijas tapusi sadarbībā ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI