SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme

It visur pastniekam jānodrošina pieeja pastkastītēm

Stājas spēkā 28.10.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz šim pasta komersantiem bija apgrūtināta pieeja namu infrastruktūras elementiem, piemēram, nepieciešami ieejas durvju kodi un cita piekļuves informācija, un tas traucēja nodrošināt pilna cikla pasta pakalpojumus.

FOTO: Freepik

Šodien, 28. oktobrī, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos, kuri paredz, ka daudzdzīvokļu māju un nedzīvojamu ēku īpašniekiem vai pārvaldniekiem obligāti jānodrošina pastkastīšu pieejamība pastniekiem.

Līdz šim tikai Ministru kabineta noteikumu Nr. 463 "Noteikumi par pasta pakalpojumu sniegšanas vietu, pasta tīkla piekļuves punktu, pastkastīšu punktu un pastkastīšu ierīkošanu, izvietošanu un noformēšanu, kā arī pārrobežu pasta sūtījumu apstrādes vietu ierīkošanu" 13. punktā, kas attiecas uz savrupmājām, viensētām, arī dvīņu un rindu mājām, iekļauta norma par to, ka pastkastītēm jābūt pieejamām pastniekam (pasta piegādātājam). Taču attiecībā uz prasībām par pastkastīšu novietošanu daudzdzīvokļu mājās un nedzīvojamās ēkās šāda piezīme nebija iekļauta.

Noteikumi papildināti ar 10.1 punktu, kas paredz, ka dzīvokļu īpašniekiem vai pārvaldniekiem jānodrošina, ka daudzdzīvokļu mājās koplietošanas telpās izvietotās pastkastītes ir pieejamas pastniekam (pasta piegādātājam). Savukārt noteikumu 12. punkts, kas attiecas uz nedzīvojamām ēkām, papildināts ar teikumu: "Juridiskās personas, ēkas īpašnieks vai pārvaldnieks nodrošina, ka pastkastītes ir pieejamas pastniekam (pasta piegādātājam) darbdienās no pulksten 8.00 līdz pulksten 17.00."

MK noteikumu grozījumiem pievienotajā anotācijā atzīmēts: "Piekļuve pastkastītēm, kas izvietotas ēku iekšpusē, kur uzstādītas ieejas durvis ar kodiem, ir iespējama, slēdzot vienošanos starp pasta komersantiem un attiecīgās mājas īpašnieku (dzīvokļu īpašnieku) vai pārvaldnieku, tādējādi darot zināmu informāciju par ieejas durvju kodiem vai izsniedzot atslēgu dublikātus."

Attiecīgie grozījumi ieviesti, jo Pasta politikas pamatnostādnēs 2011.–2017. gadam identificēta problēma, ka pasta komersantiem ir apgrūtināta pieeja namu infrastruktūras elementiem (piemēram, nepieciešami ieejas durvju kodi un cita piekļuves informācija), un tas traucē nodrošināt pilna cikla pasta pakalpojumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI