SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
04. februārī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
7
7

Vietne rindapiearsta – ikviena pacienta palīgs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pacientam ir tiesības brīvi izvēlēties pakalpojuma saņemšanas vietu neatkarīgi no dzīvesvietas un nosūtījumā norādītās ārstniecības iestādes.


LV portāla infografika;
Designed by Freepik

Ja nepieciešams apmeklēt ārstu, veikt izmeklējumu vai kādu citu medicīnisko manipulāciju, ko apmaksā valsts, bet pacientu rindā jāgaida nedēļām vai pat mēnešiem ilgi, noteikti ir vērts ielūkoties Nacionālā veselības dienesta mājaslapā www.rindapiearsta.lv. Šeit ikviens var ātri un vienkārši noskaidrot visas ārstniecības iestādes, kurās tiek nodrošināti konkrēti valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi un kāds varētu būt aptuvenais gaidīšanas laiks līdz to saņemšanai.
īsumā
  • Vienu un to pašu valsts apmaksāto pakalpojumu var saņemt vairākās ārstniecības iestādēs.
  • Pacientam ir tiesības brīvi izvēlēties pakalpojuma saņemšanas vietu neatkarīgi no dzīvesvietas un nosūtījumā norādītās ārstniecības iestādes.
  • Gaidīšanas rindas katrā ārstniecības iestādē atšķiras.
  • Informācija, kurās medicīniskās iestādēs valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību var saņemt ātrāk, pieejama vietnē www.rindapiearsta.lv

Pacientu rindas dažādās ārstniecības iestādēs ir atšķirīgas. Piemēram, lai veiktu vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfiju Rīgas 1.slimnīcā, jārēķinās, ka gaidīšanas laiks varētu būt pat 8 mēneši, stacionārā "Gaiļezers" – 3 mēneši. Tikmēr Rīgā ir virkne citu veselības aprūpes centru, kuros identisks pakalpojums pieejams divu, trīs nedēļu laikā vai pat ātrāk.

Viens no iemesliem, kāpēc šāda situācija izveidojas, ir pacientu nezināšana, ka dažādus izmeklējumus var veikt ne tikai lielākajās slimnīcās – Stradiņos vai Gaiļezerā, bet arī citās mazākās veselības aprūpes iestādēs visā Latvijā. Ja valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai vienā ārstniecības iestādē jāgaida rindā, pacientam ir tiesības vērsties citā ārstniecības iestādē, kurā gaidīšanas rindas nav vai tā ir mazāka.

Šajā ziņā nav ģeogrāfisku vai kādu citu ierobežojumu. Vietu, kur saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu, var izvēlēties brīvi – neatkarīgi no dzīvesvietas vai ģimenes ārsta prakses atrašanās vietas. Arī gadījumā, ja ārsta izsniegtajā nosūtījumā ir norādīta konkrēta ārstniecības iestāde pakalpojuma saņemšanai, ar šo nosūtījumu var droši doties uz jebkuru citu medicīnas iestādi, kura piedāvā vajadzīgo izmeklējumu vai manipulāciju par valsts budžeta līdzekļiem.

Gaidīšanas rindu tabulas

Interneta vietnē www.rindapiearsta.lv reizi mēnesī tiek apkopota informācija par gaidīšanas rindu garumu valsts apmaksāto pakalpojumu saņemšanai visās ārstniecības iestādēs Latvijā, kuras ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu.

Informācija par konkrētu speciālistu un medicīnisko iestāžu ambulatoro un stacionāro pakalpojumu pieejamību ir sagrupēta pa reģioniem jeb Nacionālā veselības dienesta teritoriālajām nodaļām - Rīgu, Kurzemi, Latgali, Vidzemi un Zemgali. Piemēram, ja interesē informācija par iespēju veikt magnētisko rezonansi Liepājā, mājaslapā jāatrod norāde "Rindas ambulatorajiem pakalpojumiem" un tad jādodas uz sadaļu "Izmeklējumu veikšana" > "Kurzemes nodaļa".

"Gaidīšanas rindu tabulas var būt nenovērtējams palīgs noorientēties veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju klāstā un īsā laikā noskaidrot, kur nepieciešamais pakalpojums pieejams visātrāk."

Šeit iespējams lejuplādēt tabulu ar visām ārstniecības iestādēm, kuras nodrošina valsts apmaksātus pakalpojumus Kurzemes teritoriālajā nodaļā. Tabulas kreisajā pusē norādītas ārstniecības iestādes, bet augšējā daļā - valsts apmaksātie pakalpojumi. Ja attiecīgā aile ir tukša, tas nozīmē, ka konkrētā ārstniecības iestādē meklēto pakalpojumu nepiedāvā vai pacientu interesējošais speciālists nav pieejams. Savukārt ailē ierakstīts skaitlis apzīmē iestādes prognozi, cik dienas pacientam varētu būt jāgaida rindā. Ja ailē norādīta "0", tad pakalpojuma saņemšanai rindas nav vai gaidīšanas dienu skaits ir mazāks par 5 dienām.

Saskaņā ar gaidīšanas rindu tabulu, aizvadītā gada decembrī magnētisko rezonansi šajā reģionā veica trīs ārstniecības iestādes. Visilgāk valsts apmaksātais izmeklējums jāgaida Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā – 4 mēneši, savukārt Liepājā un Kuldīgā SIA "Vizuālā diagnostika" pakalpojumu nodrošina 1-2 mēnešu laikā.

Vēl viens piemērs. Valsts apmaksā ikgadēju zobu higiēnista pakalpojumu bērniem no divu līdz 18 gadu vecumam. Septiņu, 11 un 12 gadu vecumā zobu higiēnista pakalpojumu valsts apmaksā pat divas reizes gadā. Tomēr daudziem nav noslēpums - rindas pie speciālista ir tādas, ka bērni par bezmaksas vizīti var tikai sapņot. Kā rīkoties, ja zobu higiēnists nepieciešams Rīgā?

Atverot mājaslapu www.rindapiearsta.lv, vispirms jāatrod sadaļa "Zobārstniecības un zobu higiēnas pakalpojumi" > "Rindas Rīgas nodaļā".  Lejuplādējot gaidīšanas rindu tabulu, redzams, ka janvārī Rīgā piecu dienu laikā bija pieejami  25 valsts apmaksāta zobu higiēnistu pakalpojumi dažādos pilsētas rajonos (tai skaitā centrā). Atliek izvēlēties dzīvesvietai tuvāko.

Rindapiearsta.lv priekšrocības

Neskatoties uz to, ka informācija netiek atjaunota katru dienu un neatspoguļo reālo situāciju šobrīd, gaidīšanas rindu tabulas var būt nenovērtējams palīgs noorientēties veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju klāstā un īsā laikā noskaidrot, kur nepieciešamais pakalpojums pieejams visātrāk. Skaidrs, ja pirms mēneša uz datortomogrāfiju Gaiļezerā bija jāgaida pusgads, situācija šobrīd diezin vai būs krasi mainījusies. Taču tabulā ir pieejama informācija arī par citām ārstniecības iestādēm, kur šo pakalpojumu iespējams saņemt daudz īsākā laikā. Cilvēki, kuri ar internetu ir uz "jūs", šo informāciju var noskaidrot, zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00).

"Savukārt  aktuālāko informāciju par rindu garumiem var noskaidrot, jau sazinoties ar konkrētas ārstniecības iestādes reģistratūru vai ārstniecības iestādes mājaslapā," norāda NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Māra Āboliņa. Tabulās ir norādīta katras ārstniecības iestādes adrese un kontakttālruņi pacientu pierakstam.  

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI