SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
26. februārī, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
3
6
3
6

Bezmaksas ērču pote bērniem 25 Latvijas novados

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt bērni no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse atrodas attiecīgajā teritorijā.

LV portāla infografika

Bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt bērni no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja to dzīvesvieta deklarēta ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā. Par augsta riska teritorijām šogad atzīti 25 Latvijas novadi, kas ir deklarētā dzīvesvieta ap 32 tūkstošiem bērnu. LV portāls skaidro, kā saņemt bezmaksas ērču poti un kā rīkoties, ja deklarētā dzīvesvieta atrodas endēmiskajā teritorijā, bet ģimenes ārsts praktizē citur.
īsumā
  • Valsts apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu bērniem no 1- 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja to dzīvesvieta deklarēta ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā.
  • 2015.gadā vakcinācija tiek nodrošināta 25 Latvijas novados.
  • Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā.

Pavasaris vairs nav aiz kalniem, un, vidējai gaisa temperatūrai sasniedzot  +3 - +5°C, sākas ērču aktivitātes sezona. Lai pasargātu sevi un savus bērnus no ērču encefalīta, ar ko iespējams saslimt pēc ērces kodiena, ir pēdējais brīdis padomāt par vakcināciju pret smago infekcijas slimību.

Ērces ir sastopamas mežos un krūmājos visā Latvijas teritorijā. Tiesa, ne katra piesūkusies ērce pārnēsā bīstamo vīrusu, taču inficēšanās risks ir ievērojams – noskaidrots, ka ap 30% ērču, kuras līdz šim piesūkušās iedzīvotājiem, bijušas inficētas ar ērču encefalīta vīrusu, vēstīts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā. Dažās teritorijās risks saslimt ir krietni augstāks nekā citviet, tāpēc novados, kuros novērota visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu, vakcinācijas kurss bērniem tiek nodrošināts par valsts līdzekļiem.     

Kārtība, kādā tiek nodrošināta valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu, paredzēta Ministru kabineta noteikumu Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi" 23.1 punktā, kurā teikts – pret ērču encefalītu vakcinē bērnus no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā.

Ērču encefalīta endēmiskās teritorijas

Administratīvo teritoriju saraksts, kuros nodrošināma bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu, katru gadu tiek veidots no jauna.

Sarakstu sastāda SPKC, apkopojot un analizējot epidemioloģiskās uzraudzības datus par iedzīvotāju saslimstību ar ērču encefalītu pēdējo piecu gadu laikā. Tātad, lai noteiktu, kuros novados tiek nodrošināta vakcinācija bērniem 2015.gadā, tiek analizēti saslimstības dati no 2010. līdz 2014.gadam.

Atbilstoši SPKC apkopoto datu rezultātiem, bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu 2015.gadā tiek veikta 25 novados (alfabētiskā secībā):

  • Aizputes novadā
  • Alsungas novadā
  • Amatas novadā
  • Baldones novadā
  • Dundagas novadā
  • Durbes novadā
  • Engures novadā
  • Iecavas novadā
  • Jaunpiebalgas novadā
  • Kandavas novadā
  • Kocēnu novadā
  • Krimuldas novadā
  • Kuldīgas novadā
  • Lubānas novadā
  • Pārgaujas novadā
  • Pāvilostas novadā
  • Priekuļu novadā
  • Rucavas novadā
  • Rugāju novadā
  • Salacgrīvas novadā
  • Sējas novadā
  • Skrundas novadā
  • Talsu novadā
  • Vaiņodes novadā
  • Ventspils novadā

Sarakstā iekļautajos novados pēdējo piecu gadu laikā reģistrēti 498 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, kas sastāda teju 30 procentus no kopējā valstī reģistrēto gadījumu skaita, informē SPKC. "Vidējā saslimšana šajos novados iepriekšējo piecu gadu laikā (58 uz 100 000 iedzīvotāju) 4,3 reizes pārsniedza vidējos saslimstības rādītājus citviet Latvijā (13,5 uz 100 000 iedzīvotājiem)."

Visvairāk saslimšanas gadījumu konstatēti Alsungas novadā - 110,2  uz 100 000 iedzīvotājiem, kas ir gandrīz desmit reizes augstāks rādītājs nekā citviet. Augsta saslimstība novērota arī Ventspils novadā (92,8 uz 100 000 iedzīvotājiem), Pāvilostas novadā (87,5 uz 100 000), Kocēnu novadā (77,1 uz 100 000), Pārgaujas novadā (76,2 uz 100 000), Dundagas novadā (72,5 uz 100 000).  Salīdzinoši mazāk saslimšanas gadījumu konstatēti šogad sarakstā no jauna iekļautajos Iecavas un Amatas novados. Tur reģistrēti attiecīgi 43,3 un 40,3 saslimšanas ar ērču encefalītu gadījumi uz 100 tūkstoš iedzīvotājiem.

Valsts apmaksā trīs vakcināciju kursu un revakcināciju

"Latvijā valsts apmaksātai vakcinācijai pret ērču encefalītu izmanto vakcīnu "Tico Vac", pēc kuras lietošanas instrukcijas bērnu vakcināciju var uzsākt no 1 gada vecuma un tā ir jāveic atbilstoši vakcīnas ražotāja noteiktam grafikam," informē SPKC Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tettere. Lai izveidotos noturīga imunitāte pret ērču pārnēsāto slimību, ir nepieciešams saņemt trīs vakcīnas devas noteiktā laika periodā un pēc pāris gadiem jāveic revakcinācija.

"Valsts apmaksāta vakcinācija pret encefalītu šogad no jauna tiks uzsākta Iecavas un Amatas novadā."

Vakcinējot ar "Tico Vac", otra injekcijas deva jāievada 1-3 mēnešus pēc pirmās vakcīnas devas. Imunitāte pret ērču encefalītu rodas, kad pēc otrās potes pagājušas divas nedēļas, un tā ir pietiekama tikai vienai sezonai. Trešo devu ievada pēc 5-12 mēnešiem, un tad imunitāte saglabājas trīs gadus. Lai imunitāte saglabātos arī vēlāk, pēc trīs gadiem ir jāveic revakcinācija un to nepieciešams atkārtot ik pēc 3-5 gadiem.  

Ja ģimenes ārsts atrodas citā novadā

Vakcinācijas noteikumi paredz, ka valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir endēmiskajā teritorijā.

Lai saņemtu bezmaksas poti pret ērču encefalītu, vecākiem, kuru bērni ir deklarēti kādā no 25 minētajiem novadiem, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kura pamatprakse arī atrodas kādā no šiem pašiem 25 novadiem, un jāvienojas par izdevīgāko vakcinācijas veikšanas laiku.

Bet ko darīt, ja ģimenes ārsta prakse ir citā novadā vai pilsētā? SPKC uzsver: visi bērni no 1 līdz 18 gadu vecumam, kuriem deklarētā dzīvesvieta atrodas kādā no endēmiskajām teritorijām, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu, neatkarīgi no tā, kur atrodas viņa ģimenes ārsta prakse.

Tā kā ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir ārpus norādītās teritorijas, nevar veikt savu pacientu vakcināciju pret ērču encefalītu, izmantojot par valsts budžeta līdzekļiem iepirkto vakcīnu, to pēc iepriekšējas saskaņošanas var saņemt pie jebkura cita ģimenes ārsta, kura pamatprakse atrodas endēmiskajā teritorijā.

SPKC skaidro: var gadīties, ka bērna dzīvesvieta ir deklarēta Alsungas novadā, taču viņš ir pierakstīts pie ģimenes ārsta Rīgā. Tas nozīmē, ka bērnam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, jo Alsungas novads ir iekļauts endēmisko teritoriju sarakstā. Taču, tā kā ģimenes ārsts Rīgā nevar nodrošināt bezmaksas vakcīnu, lai to saņemtu, būs jādodas pie kāda no ģimenes ārstiem, kura pamatprakse atrodas Alsungas novadā, iepriekš šo vizīti saskaņojot.

Informāciju par visu ģimenes ārstu prakšu vietām Latvijā iespējams atrast Nacionālā veselības dienesta mājaslapas sadaļā "Veselības aprūpes pakalpojumi" > "Ģimenes ārsti".

Ja novads sarakstā nav iekļauts

Tā kā administratīvo teritoriju saraksts tiek katru gadu pārskatīts, ir novadi, kas sarakstā tiek iekļauti no jauna, un ir tādi, kuros vakcināciju no jauna vairs neuzsāks. Valsts apmaksāta vakcinācija pret encefalītu šogad no jauna tiks uzsākta Iecavas un Amatas novados, kur tā iepriekš nenotika.

Savukārt Rojas, Mērsraga, Kārsavas un Raunas novados kopējais saslimšanas līmenis pēdējos gados ir samazinājies, tādēļ valsts apmaksāta vakcinācija bērniem no jauna vairs netiks uzsākta. Taču tiem bērniem, kuriem minētajos novados valsts apmaksāts vakcinācijas kurss uzsākts iepriekšējos gados, arī turpmāk tiks nodrošināta vakcinācijas pamatkursa pabeigšana (2. un 3.pote), kā arī iespēja saņemt revakcināciju. 

"Visvairāk saslimšanas gadījumu konstatēti Alsungas novadā."

Bērniem, kuri dzīvo pārējos novados, vakcinēties iespējams tikai par maksu, un tas nav lēts pakalpojums. "Vakcinācija pret ērču encefalītu bērniem, kuri nedzīvo teritorijās, kur reģistrēta visaugstākā saslimšana ar ērču encefalītu, potes cenu nosaka vakcinācijas iestāde," norāda SPKC pārstāve E.Tettere.

Zāļu valsts aģentūra ir noteikusi augstāko pieļaujamo cenu "Tico Vac" vakcīnai, un tā var sasniegt pat 31,09 eiro par vienu vakcīnu bērniem no 1 gada vecuma līdz 16 gadiem (0,25 ml) un 32,50 eiro par vakcīnu pieaugušajiem no 16 gadiem (0,5 ml).

Pēc ārstu sniegtajām atskaitēm par 2014. gadu, valsts apmaksātu 1.poti saņēma 3539 bērni, 2.poti – 3481 bērns, 3.poti – 3200 bērni. Revakcinācija veikta 5330 bērniem.  

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI