SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
02. decembrī, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
2
2

Zolitūdes traģēdijas seku novēršanai valsts piešķir 15 miljonus latu, ziedojumus ar nodokli neapliks

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Gunita Kļava/ LETA

Saeima ceturtdien, atbalstot valdības ierosinājumu, nolēma piešķirt 15 miljonus latu atbalsta pasākumiem traģēdijā Zolitūdē cietušajiem un personām, kas iesaistītas traģēdijas seku novēršanā. Saeima pieņēmusi arī grozījumus likumos - glābējiem varēs izmaksāt lielākas prēmijas par pašreiz likumā noteiktajām, savukārt izņēmuma kārtā ar nodokli netiks apliktas kompensācijas, pabalsti un ziedojumi 2013.gada 21.novembrī cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem.
īsumā

Nauda Zolitūdes traģēdijas seku novēršanai nepieciešama šādiem mērķiem:

  • maksājumiem cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem;
  • atlīdzībai par glābšanas un palīdzības dienestu darbu traģēdijas vietā;
  • izdevumiem cietušo veselības rehabilitācijai.

Pēc valdības ierosinājuma valsts budžeta nauda piešķirta, pārdalot šā gada budžetu, tas ir, Vides aizsardzības reģionālās attīstības ministrijas budžeta apakšprogrammai "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projekti" paredzētais 15 miljonu latu finansējums novirzīts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Jo budžeta pozīcijā, kas domāta dažādiem ārpuskārtas gadījumiem, pašreiz, gada nogalē, tik lielu naudas summu vairs nav.

Speciālais 15 miljonu latu piešķīrums paredzēts, lai nodrošinātu līdzekļus saistībā ar dažādiem atbalsta pasākumiem traģēdijā Rīgā, Priedaines ielā 20, cietušajiem un seku novēršanā iesaistītajiem, kā arī citiem neparedzētiem izdevumiem.

Atbilstoši valdībā 26.novembrī apstiprinātajam rīkojumam "Par atbalsta pasākumiem traģēdijā Rīgā, Priedaines ielā 20, cietušajiem un seku novēršanā iesaistītajiem" valsts atbalsts paredzēts:

  • traģēdijā cietušiem cilvēkiem, t.i., personām, kam sniegta medicīniskā palīdzība vai kas 21.novembrī atradušies Rīgā, Priedaines ielā 20, veikalā "Maxima" un ir cietuši;
  • cietušo vai bojā gājušo tuviniekiem;
  • traģēdijas seku likvidēšanā iesaistītajiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem, t.sk. Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas audzēkņiem;
  • Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra darbiniekiem, Valsts policijas un prokuratūras darbiniekiem, kuri iesaistīti traģēdijas apstākļu noskaidrošanā.

Paredzēts ārpus kārtas par valsts budžeta līdzekļiem nodrošināt 10 dienu sociālās rehabilitācijas pakalpojumus Sociālās integrācijas valsts aģentūrā; apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ārpus pacientu gaidīšanas rindām, t.sk. medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī nodrošināt juridisko palīdzību cietušajiem Juridiskās palīdzības administrācijā un citu palīdzību.

"Izmaksās valsts kompensācijas un sniegs citu atbalstu."

Ar Saeimas lēmumu apstiprināta Ministru kabinetā atbalstītā kompensāciju izmaksa traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem 10 tūkstošu latu apmērā un cietušajiem – piecu tūkstošu latu apmērā.

Savukārt bojāgājušo ugunsdzēsēju tuviniekiem valdība izmaksās 50 000 latu, bet cietušajiem ugunsdzēsējiem -  līdz 5000 latiem. Kompensācijas paredz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums un Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnijā noteikumi Nr.565 "Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām".

Glābējiem – prēmijas

Steidzami divos lasījumos Saeimā 28.novembrī pieņemtais grozījums Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredz izmaksāt vienreizēju prēmiju Zolitūdes traģēdijas seku novēršanā iesaistītajiem glābējiem.

Likums ir grozīts, lai glābšanas un traģēdijas seku novēršanā iesaistītajiem glābējiem varētu piešķirt lielākas prēmijas nekā pašreiz iespējams atbilstoši likumā noteiktajam, Saeimas sēdē informēja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

"Glābējiem paredzētas prēmijas."

Šī likuma grozījumi pārejas noteikumos paredz, ka amatpersonām (darbiniekiem), kuras piedalījās 2013.gada 21.novembra traģēdijas tirdzniecības centrā Priedaines ielā 20, Rīgā, seku novēršanā, attiecīgā valsts institūcija, pamatojoties uz Ministru kabineta lēmumu, izmaksā vienreizēju prēmiju Ministru kabineta noteiktajā apmērā.

Ziedojumus, kompensācijas ar IIN neapliks

Saeima steidzami divos lasījumos pieņēma arī Finanšu ministrijas ierosinātos grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli."

Tie paredz nepiemērot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) kompensācijām un ziedojumiem, kuri tiks izmaksāti Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem vai cietušajiem. Likuma grozījumi paredz, ka šī kārtība attieksies tieši uz šo traģēdiju. Kā Saeimas sēdē paskaidroja Budžeta komisijas priekšsēdētājs J.Reirs, grozījumi būs piemērojami ar atpakaļejošu datumu.

"Ziedojumus 21.novembra upuriem neapliks ar nodokli."

Likumā ar grozījumiem pārejas noteikumos noteikts, ka ar nodokli neapliek summas (piemēram, bēru pabalsts, ziedojums, kompensācija), ko fiziskās un juridiskās personas izmaksājušas 2013.gada 21.novembra traģēdijā tirdzniecības centrā Priedaines ielā 20, Rīgā, cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem saistībā ar šo traģēdiju. Un šo noteikumu piemēro attiecībā uz summām, kas izmaksātas pēc 2013.gada 21.novembra.

Noteikts, ka likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, tātad 29.novembrī.

Pašreiz saskaņā ar likumu kompensācijas, kas tiek izmaksātas brīvprātīgi (nevis saskaņā ar likumiem vai tiesas spriedumiem), tiek apliktas ar IIN, norādīts grozījumu anotācijā. Ar nodokli netiek aplikta palīdzība no sabiedriskā labuma organizācijas (izņemot reliģisko organizāciju) līdzekļiem – gada neapliekamā minimuma apmērā (šogad 540 lati), kā arī palīdzība naudā, kas saņemta no sabiedriskā labuma organizācijas ārstniecības izdevumu segšanai, ja attiecīgās summas izlietojums ārstniecības mērķiem ir apliecināts ar attaisnojuma dokumentiem, ko uzglabā sabiedriskā labuma organizācija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI