SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. augustā, 2013
Lasīšanai: 12 minūtes
4
4

Kas ir observācijas gulta jeb 24 stundu novērošana slimnīcā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ne vienmēr pacientam jāpaliek slimnīcā. Observācijas gultā 24 stundu novērošanas laikā viņš saņem nepieciešamo palīdzību, tiek veiktas analīzes un izmeklējumi, un, iespējams, cilvēks var doties mājās un turpināt ārstēšanos pie ģimenes ārsta.

Lita Krone/ LETA

Cilvēkam, kuru uz slimnīcu atved „ātrā palīdzība”, vai kurš pats, sajūtoties slikti, dodas uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, ne vienmēr jāiegulst stacionārā uz dienām vai nedēļām. Divdesmit vienā Latvijas slimnīcā ir izveidotas observācijas nodaļas pacientu novērošanai, lai izlemtu par turpmāko ārstēšanu. Uz intensīvo diennakts novērošanu cilvēks pats gan pieteikties nevar. Par to lemj slimnīcas ārsti.
īsumā
  • Pacients nokļūstot slimnīcas uzņemšanas nodaļā, lēmumu par viņa novērošanu observācijas gultā pieņem uzņemšanas nodaļas ārstniecības personas.
  • Novērošana ir līdz 24 stundām: pacients saņem nepieciešamo palīdzību, viņam tiek veiktas analīzes un izmeklējumi.
  • Atkarībā no pacienta veselības stāvokļa viņu vai nu stacionē, vai arī pacients var doties mājās ar ieteikumiem turpināt ārstēšanos pie ģimenes ārsta.

Veselības ministre Ingrīda Circene šovasar, 17.jūlijā, Latvijas TV "Panorāmā", iztaujāta par medicīnai trūkstošā finansējuma problēmām, kā veiksmīgu risinājumu un praksi minēja slimnīcu observācijas jeb novērošanas nodaļas un gultas, kur 24 stundu laikā pacientu konsultē, veic izmeklējumus, pēc tam nozīmē turpmāko ārstēšanu – vai nu pie ģimenes ārsta vai stacionārā. Novērošanas gultas valsts papildus finansē no pagājušā gada līdzekļiem. Tas ļauj racionālāk izmantot veselības aprūpei piešķirto finansējumu, jo ne vienmēr pacientam nepieciešama stacionēšana.

I.Circene minēja piemēru: bērnu slimnīcā, kur ir observācijas nodaļa, stacionē tikai 36 procentus no tiem bērniem, ko atved uz slimnīcu. Ministre īpaši uzsvēra: arī observācijas nodaļā visi bērni 24 stundu laikā saņem palīdzību.

I.Circene, konkrētas iestādes vārdā nesaucot, atzina, ka dažās slimnīcās, kuras neiekļaujas piešķirtajā finansējumā, tā saukto "pārstrādi" daļēji varētu izskaidrot ar tukšajām observācijas gultām. Piemēram, kādā reģionālajā slimnīcā no uzņemšanas nodaļas uzreiz stacionējot 77 procentus pacientu.

Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtības noteikumu 22.pielikumā redzams, ka finansējums (piemaksa) par pacientu observāciju līdz 24 stundām paredzēts divdesmit vienai slimnīcai. Jau pagājušā gada rudenī ar grozījumiem budžetā observācijas gultu izveides un uzturēšanas izdevumu segšanai piešķīra 1 miljonu latu.

"Observācija ir stacionārā līmeņa normāla darba sastāvdaļa. "

Observācijas gultas ļauj ietaupīt veselības aprūpes budžetu, proti, ne vienmēr cilvēkam jāguļ slimnīcā, ja tiek konstatēts, ka viņš var ārstēties ambulatori. Bet kāds no tā labums pacientam?

Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga norāda: observācijas jeb novērošanas gultas ļauj atvieglot slimnīcu uzņemšanas nodaļas darbu, jo nereti pacientam nav jāpaliek slimnīcā, bet 24 stundu laikā pēc nepieciešamo izmeklējumu, kā arī tālākas ārstēšanas plāna saņemšanas viņš var doties mājās.

Par ko un cik jāmaksā?

Saņemot medicīnisko palīdzību slimnīcas uzņemšanas nodaļā vai observācijas nodaļā, pacientam ir jāveic pacienta iemaksa par nodaļā veiktajiem izmeklējumiem un saņemtajām konsultācijām. Piemēram, par rentgenu pacienta iemaksa ir 2 lati (veicot izmeklējumu ar kontrastvielu – 7 lati), bet par ķirurga vai cita speciālista konsultāciju jāmaksā 3 lati, informē E.Štālberga.

Ja pēc nokļūšanas slimnīcas observācijas nodaļā pacientu stacionē, būs jāmaksā pacienta iemaksa par uzturēšanos slimnīcas stacionārā jeb 9,50 lati diennaktī (sākot no otrās uzturēšanās dienas).

Kādā situācijā pacients var tikt ievietots observācijas nodaļā?

Sasirdzis cilvēks ne vienmēr ātri tiek uz kājām. Piemēram, triju nedēļu laikā poliklīnikas dakteri (ģimenes ārsts un ķirurgs) maina diagnozi, aizstāj medikamentus, bet labāk nekļūst. Aizņemts cilvēks varētu domāt: kas gan var būt vienkāršāk, kā lūgt, lai viņu ieliek novērošanas gultā intensīvai izmeklēšanai? Šāds risinājums nereti liktos jēdzīgāk nekā staigāt no viena ārsta pie otra, nodot analīzes vienreiz, tad pēc kādām dienām – vēl citas analīzes, gaidīt rezultātus, tad atkal iet pie ģimenes ārsta. Bet slimība pa to laiku neatstājas, varbūt pat progresē. Vai pacients pats var prasīt norīkojumu uz kādas slimnīcas observācijas nodaļu?

"Nedz ģimenes ārsts, nedz cits speciālists nevar pacientam izsniegt nosūtījumu uz kādas slimnīcas observācijas nodaļu. Ja pacients nokļūst slimnīcas uzņemšanas nodaļā, piemēram, ja pacientu uz nodaļu atved kāds ģimenes loceklis vai smagākos gadījumos neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, pacients tiek uzņemts un lēmumu par viņa novērošanu observācijas gultā pieņem uzņemšanas nodaļas ārstniecības personas," paskaidro E.Štālberga.

Savukārt, ja pacientam nepieciešams sniegt ārstniecības vai diagnostiskos pakalpojumus, kurus to sarežģītības, risku vai laikietilpības dēļ nav iespējams nodrošināt ambulatori, tomēr nav nepieciešama uzņemšana stacionārā, ģimenes ārsts vai speciālists pacientam var izsniegt nosūtījumu uz dienas stacionāru, citu iespēju izklāsta Nacionālā veselības dienesta pārstāve.

Dienas stacionāra pakalpojums ir ārstniecības vai diagnostikas pakalpojums ārstniecības iestādē, kur pacientam ārstēšana un veselības aprūpe tiek nodrošināta nepilnu diennakti un ir nepieciešama pacienta novērošana pēc manipulācijas veikšanas ne mazāk par trim stundām diennaktī. Dienas stacionārā tiek veikti diagnostiskie izmeklējumi, laboratoriskie izmeklējumi, kā arī dažādas ķirurģiskas operācijas. Par ārstēšanos dienas stacionārā (katru dienu) jāveic pacienta iemaksa 5 latu apmērā. Papildus jāmaksā par veiktajiem diagnostiskajiem izmeklējumiem, ķirurģiskām manipulācijām.

Diennakts laikā – arī analīzes un izmeklējumi

Pagājušajā gada decembrī svinīgi atklāja pacientu novērošanas jeb observācijas nodaļu Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā.

Kopumā varbūt nepamanāmāk observācijas nodaļas vai atsevišķas gultas ir izveidotas arī citviet, pavisam divdesmit vienā Latvijas slimnīcā.

"Pacientam ierodoties neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) un pacientu uzņemšanas nodaļā, speciālisti novērtē tā veselības stāvokli. Ne visiem ir nepieciešama neatliekama palīdzība. Stacionēti tiek nedaudz vairāk par pusi no visiem, kas griezušies NMP un pacientu uzņemšanas nodaļā. Bet vidēji viens līdz seši pacienti dienā tiek ievietoti novērošanai observācijas gultās," stāsta Vidzemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila. "Novērošanas gultas šobrīd ir izvietotas uzņemšanas nodaļā, bet nākamajā gadā observācijas gultas atradīsies renovētās telpās blakus uzņemšanas nodaļai."

"Valsts piešķir speciāli iezīmētu finansējumu pacienta novērošanai līdz 24 stundām observācijas gultā. "

Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļa strādā cauru diennakti, tātad arī observācijas gultā novērošanai pacients var nonākt jebkurā diennakts laikā. Tāpat diennakti dežūrē speciālisti, tiek veiktas analīzes un diagnostiskie izmeklējumi. Ja atklājas, ka cilvēkam ir nopietnas veselības problēmas, kas novēršamas stacionārā, vai veicama operācija, viņu ievietos atbilstīgajā nodaļā. Iespējams, ka pacientam ir tikai kādas hroniskas saslimšanas saasinājums, kuru var novērst, sniedzot pirmo palīdzību. Pēc veselības stāvokļa stabilizēšanas cilvēks var doties mājās un griezties pie sava ģimenes ārsta – ar analīžu un izmeklējumu rezultātiem un slimnīcas speciālistu rekomendācijām.

Vaicāta, vai observācijas nodaļā iespējami arī dārgie izmeklējumi, kā magnētiskā rezonanse vai datortomogrāfija, B.Brila paskaidro: pacientam, kurš atrodas observācijas gultā (tātad viņa veselības stāvoklis nav kritisks), tiek veikti vienkāršie izmeklējumi – laboratoriskās analīzes, rentgens –, kā arī pieejamas speciālistu konsultācijas. Nepieciešamības gadījumā ir iespēja veikt arī datortomogrāfiju.

Ģimenes ārste: observācija ir stacionārā darba svarīga daļa

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska, lūgta novērtēt šo valsts finansēto jauno pakalpojumu, uzsver: "Tā ir stacionāra līmeņa viena darba daļa. Un mēs to tā arī uztveram. Jo tieši uzņemšanas nodaļā notiek pacienta veselības stāvokļa izvērtēšana, nosakot, vai pietiek tikai ar vienas dienas viņa novērošanu observācijas nodaļā, lai iegūtu diagnozi, vai arī ir nepieciešams turpināt ārstēties stacionārā vai arī jāpieņem lēmums par operāciju. Observācija ir normāla darba sastāvdaļa – ir labi, ka to izmanto. Tam jau bija sen jābūt. Un, ja tas ir sakārtots arī finansējuma ziņā, tad ir labi."

Slimnīcas observācijas nodaļā pacientam sniedz konsultāciju, viņam ir veiktas analīzes un izmeklējumi. Valsts ir izdevusi naudu, un persona saņēmusi ieteikumus turpmākai ārstēšanai. Vai pacienti pēc tam ierodas pie ģimenes ārsta, kas secīgi ir nākamais posms?

Ģimenes ārste teic: tie, kas ir bijuši stacionārā, gandrīz visi atnāk. Jo aprūpe ir pēctecīga. Tāpēc ir vērtīgi, ka stacionārā arī uzraksta rekomendācijas – doties pie ģimenes ārsta; par turpmāko ārstēšanu un izmeklējumiem, ja tādi nepieciešami. Ja kāds pacients neatnāk, tad visbiežāk pašam bijuši kādi iemesli – aizņemtības dēļ vai arī pēc tam juties gana labi. Ja nu viss secīgi nav izdarīts, pacientam jāapzinās, ka arī viņam pašam ir jāuzņemas daļa atbildības, ja saasinājums atkārtojas.

L.Kozlovska piebilst, ka viņai kā ģimenes ārstei nav tik izšķirīgi, vai pacients ir bijis observācijā vai pēc tam arī stacionārā. Tas viss ir vienas komandas darbs veselības aprūpē. Tas, ka tagad atsevišķi izdalītas un varbūt svešādi pacienta ausīm skan – observācijas gultas, īstenībā jau tas pats slimnīcas nodaļas darbs vien ir.

Veselības ministrijas mērķis – efektīvāka pacientu plūsma

Viena no Veselības ministrijas veselības aprūpes koncepcijas pamatnostādnēm ir mazināt stacionējamo pacientu plūsmu. Observācijas mērķis ir maksimāli efektīvi un izdevīgi izmantot veselības aprūpei pieejamos resursus un samazināt hospitalizēto pacientu skaitu slimnīcās, kā arī uzlabot medicīnas pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, nodrošinot efektīvāku pacientu plūsmas organizēšanu un sniedzot iespēju pacientiem pēc iespējas vairāk ārstēties ambulatori.

Augusta sākumā veselības ministre preses konferencē uzsvēra, ka ir veikts nozīmīgs darbs, lai optimizētu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju struktūru, kas saistīts ar slimnīcu un gultu skaita samazināšanu, lai vairāk pakalpojumus varētu sniegt lētākajā – ambulatorajā sektorā. Lai padarītu efektīvāku slimnīcu uzņemšanas nodaļu darbu, slimnīcās izveidotas observācijas gultas. Tādējādi pēdējo gadu laikā būtiski izdevies samazināt tās saucamo pārstrāžu jeb virs līguma summas veiktā darba apjomu valstī kopumā.

Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Lapiņa informē, ka valsts finansē observācijas gultas 21 slimnīcā, plānotais gultu skaits - 161. Uz vaicāto, kādas ir vienas gultas (24 stundu/diennakts) izmaksas, NVD sniedz atbildi: tarifs ir 24,32 lati par gultasdienu, izņemot  Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, kur tas ir  34,76 lati.

Tas, vai slimnīcā ir observācijas nodaļa vai arī tās ir tikai dažas gultas, piemēram, mazākās slimnīcās, ir atkarīgs no katras iestādes apjoma un iespējām. Nav noteikts, vai jābūt atsevišķai observācijas nodaļai vai tikai gultām.

Uzziņa. Ārstniecības iestādes, kurās ir valsts apmaksātas observācijas gultas

1. Bērnu klīniskā universitātes slimnīca

2. P.Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca

3. Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca

4. Liepājas reģionālā slimnīca

5. Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca

6. Daugavpils reģionālā slimnīca

7. Rēzeknes slimnīca

8. Vidzemes slimnīca

9. Jelgavas pilsētas slimnīca

10. Jēkabpils rajona centrālā slimnīca

11. Jūrmalas slimnīca

12. Ogres rajona slimnīca

13. Tukuma slimnīca

14. Kuldīgas slimnīca

15. Preiļu slimnīca

16. Krāslavas slimnīca

17. Madonas slimnīca

18. Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība

19. Cēsu klīnika

20. Alūksnes slimnīca

21. Dobeles un apkārtnes slimnīca

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI