SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. jūnijā, 2013
Lasīšanai: 8 minūtes
3
3

No 1.jūlija darba aizsardzības speciālistiem minimālā apmācība - 60 stundas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 1.jūlija ieviesīs jaunu apmācības veidu – specializēto 40 stundu apjoma apmācību, kas jāiziet darba aizsardzības speciālistiem, kas saistīti ar bīstamiem komercdarbības veidiem, piemēram, kokapstrādi, būvniecību. Šī apmācība ir paredzēta tiem speciālistiem, kuri būs izgājuši 60 stundu pamatlīmeni.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Lai samazinātu administratīvo slogu darba aizsardzībā, pagājušā gada beigās vairākos ar darba aizsardzību saistītos normatīvajos aktos izdarīti grozījumi.
īsumā
  • Darba aizsardzības speciālista pienākums ir organizēt un kontrolēt darba aizsardzības pasākumus, kā arī veikt darba vides iekšējo uzraudzību.

Prasības darba aizsardzības speciālistu zināšanu apguvei:

  • pamatlīmeņa apmācības minimālais apjoms samazināts no 160 uz 60 stundām, no kurām 40 stundas ir teorija un 20 stundas prakse;
  • papildu zināšanas 40 stundu apjomā jāapgūst speciālistiem komercdarbības uzņēmumos, kas atzīti par bīstamiem (kokapstrādē, būvniecībā u.c.).

Šā gada 1.jūlijā stājas spēkā Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumi Nr.883 "Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 10.augusta noteikumos Nr.749 "Apmācības kārtība darba aizsardzības jautājumos"", kā arī izmaiņas, ko paredz Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumi Nr.884 "Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 8.februāra noteikumos Nr.99 "Noteikumi par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju"".

Ko paredz izmaiņas?

Ar 1.jūliju darba aizsardzības speciālistu apmācību apjoms no pašreizējām 160 stundām samazināsies līdz 60 stundām. No tām 40 stundas būs teorija, savukārt 20 stundas - prakse un praktiskās apmācības, skaidro Labklājības ministrijas (LM) Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vecākā eksperte Māra Vīksne. Minētās izmaiņas bija nepieciešamas, jo pašreizējā 160 stundu apmācība atzīta par nesamērīgu.

LM speciāliste skaidro, ka pamatlīmeņa jeb 60 stundu apmācības laikā speciālisti iegūs zināšanas par būtiskākajiem darba aizsardzības pamatjautājumiem: vispārīgiem darba aizsardzības jautājumiem, normatīvajiem aktiem, darba vides risku ietekmi, novērtēšanu un novēršanu. Līdz ar to minētās zināšanas būs pietiekamas darba aizsardzības speciālista pienākumu veikšanai uzņēmumā, kas no darba vides risku viedokļa nav uzskatāms par bīstamu, piemēram, bankā, veikalā, u.c.

Tāpat no 1.jūlija ieviesīs jaunu apmācības veidu – specializēto 40 stundu apjoma apmācību, kas jāiziet darba aizsardzības speciālistiem, kas saistīti ar bīstamiem komercdarbības veidiem, piemēram, kokapstrādi, būvniecību. 

Minētie komercdarbības veidi ir noteikti Ministru kabineta 2005.gada 8.februāra noteikumu Nr.99 "Noteikumi par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju" pielikumā (Komercdarbības veidi atbilstoši vispārējās saimnieciskās darbības klasifikācijai NACE, kuros darba devējam darba aizsardzības sistēmas izveidē un uzturēšanā jāiesaista kompetenta institūcija).

"Bīstamo nozaru uzņēmumos, kuros ir 11 vai vairāk strādājošo, darba vides risku novērtēšanu var veikt tikai speciālists ar augstāko izglītību darba aizsardzībā vai kompetenta institūcija. "

Šī apmācība ir paredzēta tiem speciālistiem, kuri būs izgājuši 60 stundu pamatlīmeni. Specializētā apmācība nepieciešama, lai papildinātu viņu zināšanas par attiecīgajā bīstamajā nozarē raksturīgākajiem riska faktoriem, izmantotajām tehnoloģijām. Tāpat minētās apmācības laikā speciālisti iegūs iemaņas individuālo aizsardzības līdzekļu, kā arī citu aizsardzības pasākumu izvēlē.

Vienlaikus M.Vīksne atgādina, ka darba vides riska novērtēšanu bīstamo nozaru uzņēmumos, kuros nav vairāk par 10 strādājošajiem, varēs veikt speciālisti ar specializēto 40 stundu apmācību. Savukārt tajos bīstamo nozaru uzņēmumos, kuros ir 11 vai vairāk strādājošo, darba vides risku novērtēšanu varēs veikt tikai darba aizsardzības speciālists ar augstāko izglītību darba aizsardzībā vai kompetenta institūcija. Tas nepieciešams, lai minētajos uzņēmumos nodrošinātu pietiekami augstu darba aizsardzības pasākumu kvalitāti.

Tie speciālisti, kam jau izgājuši 160 stundu apmācību, pēc 1.jūlija varēs turpināt strādāt par darba aizsardzības speciālistiem, tāpat kā līdz šim, skaidro M.Vīksne. Šādi speciālisti, kam papildu ir arī augstākā izglītība dabaszinātnēs, inženierzinātnēs, veselības aizsardzības jomā vai tiesību zinātnēs un vismaz piecu gadu darba pieredze attiecīgajā profesijā vai darba aizsardzībā, var veikt visus nepieciešamos darba aizsardzības speciālista pienākumus bīstamo nozaru uzņēmumos, kuros nav vairāk kā 10 darbinieki. Ja speciālistam šādas izglītības un pieredzes nav, bet viņš vēlas strādāt bīstamās nozares uzņēmumā, viņiem būs jāapgūst papildu zināšanas.

Kur varēs iziet apmācību?

Pamatlīmeņa un specializēto apmācību darba aizsardzības jomā interesenti varēs iziet akreditēto izglītības iestāžu kursos profesionālās pilnveides izglītības programmās. Patlaban līdzīgā veidā ir iespējams iegūt pamatlīmeņa apmācību 160 stundu apmērā.

LM pārstāve informē, ka Izglītības un zinātnes ministrija maijā jau ir apstiprinājusi jaunus izglītības programmu paraugus, ar kuriem var iepazīties Valsts izglītības satura centra mājaslapā.

Atbilstoši tiem izglītības iestāde varēs veidot savas konkrētās apmācību programmas un licencēt tās Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Darba aizsardzības pamatlīmeņa zināšanu izglītības programmas jeb 60 stundu apmācības mērķis ir darba aizsardzības speciālistiem, uzticības personām un darba aizsardzības koordinatoriem sniegt pamatlīmeņa zināšanas, kas nepieciešamas par darba vides riska faktoriem un citiem ar darba aizsardzību saistītiem jautājumiem, kā arī veidot darba aizsardzības speciālistu profesionālās kompetences, lai viņi spētu vadīt un organizēt darba aizsardzības nodrošināšanai nepieciešamos pasākumus uzņēmumā. Kopumā programmu veido seši mācību kursi un prakse.

"Darba devējam ir pienākums uzņēmumā izveidot darba aizsardzības organizatorisko struktūru. "

Pēc mācību kursa un prakses apguves izglītojamais atbilstoši mācību plānam kārto ieskaites. Ieskaite var būt mutiska, rakstiska vai arī testa veidā. Izglītojamais kārto arī noslēguma pārbaudījumu. Pēc darba aizsardzības pamatlīmeņa zināšanu izglītības programmas apguves interesents var apgūt specializēto zināšanu izglītības programmu darba aizsardzības jomā bīstamajās nozarēs.

Savukārt specializēto zināšanu jeb 40 stundu apmācības mērķis ir sniegt specifiskas zināšanas par darba vides riska faktoriem un citiem ar darba aizsardzību saistītiem jautājumiem attiecīgajā

nozarē, kā arī veidot prasmes un iemaņas, lai spētu vadīt un organizēt darba aizsardzības nodrošināšanai nepieciešamos pasākumus nozares uzņēmumā.

Darba aizsardzība uzņēmumā

Darba devējam ir pienākums uzņēmumā izveidot darba aizsardzības organizatorisko struktūru. Proti, norīkot vai pieņemt darbā vienu vai vairākus darba aizsardzības speciālistus ar atbilstošu izglītību. Ja tas nav iespējams, ir jāpiesasita ārpakalpojuma sniedzējs – kompetenta institūcija vai kompetents speciālists darba aizsardzības jautājumos.

Katrā ziņā, darba devējam ir jāizvērtē, vai visi darba aizsardzības speciālista pienākumi ir pa spēkam vienam cilvēkam vai nepieciešami vairāki speciālisti.

LM pārstāve atgādina, ka darba aizsardzības speciālista pienākumus var veikt arī pats darba devējs, ja vien viņš ir izgājis atbilstošu apmācību darba aizsardzības jautājumos un uzņēmumā nav vairāk par 10 strādājošajiem.

Jāzina, ka atkarībā no uzņēmumā strādājošo skaita un jau minētajos MK noteikumos Nr.99 noteiktajiem komercdarbības veidiem ir atšķirības organizatoriskās struktūras izveidē.

Proti, bīstamo nozaru uzņēmumos, ja tajos ir vairāk nekā 10 nodarbināto, darba aizsardzības sistēmas izveidē un uzturēšanā ir jāiesaista kompetenta institūcija. Darba vides iekšējo uzraudzību un risku novērtēšanu var veikt uzņēmuma darba aizsardzības speciālists, kurš ieguvis profesionālo augstāko izglītību darba aizsardzībā.

Jāatgādina, ka darba aizsardzības speciālista pienākums ir organizēt un kontrolēt darba aizsardzības pasākumus, kā arī veikt darba vides iekšējo uzraudzību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI