SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. janvārī, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
2
2

Jaunumi no 2012.gada 1.janvāra lauksaimniecības nozares likumos

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izmaiņas normatīvajos dokumentos lauksaimniecības nozarē galvenokārt attiecas uz pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmējiem, mežsaimniekiem, selekcionāriem un traktortehnikas īpašniekiem.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Gadu mija ir atskaites punkts arī likumdošanas procesam, tādēļ katra gada 1.janvārī spēkā stājas vairāk jaunu normatīvo dokumentu nekā citās gada dienās. Lai lauku un meža uzņēmējiem būtu vieglāk orientēties, apkopojam likumu grozījumus, kas no 2012.gada var ietekmēt ikdienas kārtību. Uzmanība galvenokārt jāpievērš pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmējiem, mežsaimniekiem, selekcionāriem un traktortehnikas īpašniekiem.

Ikvienam uzņēmumam, kas iesaistīts pārtikas apritē

Pārtikas aprites uzraudzības likuma  pašreizējās redakcijas 10.panta pirmā daļa, kas noteic, ka materiāliem un izstrādājumiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku, spēkā stājas 1.janvārī. Tādēļ 2012.gada 1.janvārī stājas spēkā arī jaunie 2011.gada 19.oktobra MK noteikumi  Nr.808 "Noteikumi par materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku". Šie noteikumi noteic, ka visiem uzņēmējiem, kuri ražo, pārstrādā un izplata izstrādājumus, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) kā ikvienam uzņēmumam, kas iesaistīts pārtikas apritē.

Jaunajos noteikumos nav prasības plastmasai (izstrādājumiem), jo no 2011.gada 1.maija ir stājusies spēkā 2011.gada 14.janvāra Komisijas Regula Nr.10/2011 par plastmasas materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku. Nav arī noteiktas prasības papīram un kartonam. Šiem izstrādājumiem, tāpat kā pārējiem izstrādājumiem, kam nav konkrēta regulējuma, turpmāk jāpiemēro labas ražošanas prakses vispārējie noteikumi, kā arī nosacījums, ka ražotājiem, laižot tos tirgū, jāpievieno atbilstības deklarācija.

Vairāk par noteikumiem varat lasīt LV portāla skaidrojumā "Lai iepakojums un izstrādājumi, kas nonāk saskarē ar pārtiku, tai nekaitētu".

Visiem, kas darbojas mežā

No 1.janvāra stājas spēkā "Grozījumi Meža likumā". Tie vienkāršos valsts sniegto pakalpojumu procedūras, samazinās administratīvo slogu un pakalpojuma izmaksas, vienlaikus paaugstinot pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, kā arī veicinās tādu ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, kas palielina oglekļa dioksīda piesaisti Latvijas saistību izpildei klimata pārmaiņu samazināšanā.

Galvenās likuma grozījumu jomas ir Meža likuma mērķis un objekts, meža ilgtspējīgas apsaimniekošanas novērtēšana, apliecinājumu izsniegšana, koku ciršana, meža atjaunošana, meža zemes transformācija, meža inventarizācija, meža apsaimniekošanas plānošana, dabas aizsardzība, meža sociālā funkcija, zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošana, kā arī virkne tehnisku grozījumu.

Ar grozījumiem likumā iecerēts veicināt meža ekonomiski, ekoloģiski un sociāli ilgtspējīgu apsaimniekošanu un izmantošanu, visiem meža īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem nodrošinot vienādas tiesības, īpašuma tiesību neaizskaramību un saimnieciskās darbības patstāvību un nosakot vienādus pienākumus, kā arī reglamentēt valsts meža zemes pārvaldības un atsavināšanas nosacījumus.

"Visiem uzņēmējiem, kuri ražo, pārstrādā un izplata izstrādājumus, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā."

Ar 1.janvāri spēkā stājas arī MK noteikumi Nr.975 "Noteikumi par valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām, mednieku un medību vadītāju eksāmeniem un medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu aprēķinu". Saskaņā ar tiem par atļaujām un apliecinājumiem saimnieciskām darbībām mežā ieviesta jauna valsts nodeva; viena nodeva palielināta, vairākas atceltas.

Saistībā ar darbību mežā ir veikti grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Grozījumi noteic lielākus naudas sodus par meža neatļautu atmežošanu, kā arī paplašina Valsts meža dienesta amatpersonu pilnvaras, nosakot sodu apmēru par meža apsaimniekošanu un izmantošanu reglamentējošu normatīvo aktu pārkāpumiem.

Selekcionāriem un augu šķirņu pārbaudītājiem

Saskaņā ar Augu šķirņu aizsardzības likuma pārejas noteikumu 12.punktu no 2012.gada 1.janvāra šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes (AVS) pārbaudi Latvijā var veikt institūcija, kurai Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) normatīvajos aktos par šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi noteiktajā kārtībā ir izsniedzis atļauju šķirnes pārbaudes veikšanai. Atļauju izsniedz divu mēnešu laikā no dienas, kad iesniegts iesniegums par atļauju veikt šķirnes AVS pārbaudi. Šķirnes AVS pārbaudi, kura uzsākta pirms 2012.gada 1.janvāra, pabeidz saskaņā ar tām prasībām, kādas bija spēkā, šķirņu AVS pārbaudi uzsākot.

Pamatojoties uz Augu šķirņu aizsardzības likuma 18.panta piekto daļu, 1.janvārī  spēkā stājas arī MK noteikumi Nr.1229 "Noteikumi par šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi", 15., 16. un 17.punkts, kā arī III nodaļa, kas nosaka šķirnes atšķirīguma un viendabīguma (AVS) pārbaudes atļaujas saņemšanas kārtību, kā arī šķirņu AVS pārbaudes veicēju uzraudzības kārtību.

"Ar grozījumiem Meža likumā iecerēts veicināt meža ekonomiski, ekoloģiski un sociāli ilgtspējīgu apsaimniekošanu."

Vienlaikus jāpiemin, ka 2011.gada 22.novembra MK noteikumu Nr.895 "Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 28.decembra noteikumos Nr.1229 "Noteikumi par šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi"" 2.punkts reglamentē, ka no 2012.gada 1.janvāra atsevišķām kultūraugu sugām stājas spēkā jauni Kopienas Augu šķirņu biroja (CPVO) šķirnes pārbaudes protokoli un Starptautiskās jaunu augu šķirņu aizsardzības savienības (UPOV) šķirnes pārbaudes vadlīnijas, saskaņā ar kurām jāveic šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi. Tie ir kvieši, tritikāle, dilles, sparģeļi, virziņkāposti, Savojas kāposti, baltie un sarkanie galviņkāposti, dārza salāti un asteres. Arī šajā situācijā – ja šķirnes AVS pārbaude uzsākta pirms 2012.gada 1.janvāra, tā jāpabeidz saskaņā ar tām prasībām, kuras bija spēkā, šķirņu AVS pārbaudi uzsākot.

Traktortehnikas īpašniekiem

Ceļu satiksmes likuma 16.panta "Transportlīdzekļu valsts tehniskā apskate" 6.1 daļa, kas spēkā stājas 2012.gada 1.janvārī, noteic, ka Latvijā un ārvalstīs iepriekš nereģistrētas A, B un D traktortehnikas vadītāja apliecību kategorijai atbilstošas jaunas traktortehnikas (motora darba ilgums nepārsniedz 20 motorstundas) – izņemot komunālo pašgājēja traktortehniku, universālās pašgājējmašīnas un buldozerus – pirmreizējo valsts tehnisko apskati veic ne vēlāk kā 24 mēnešus pēc tam, kad attiecīgais transportlīdzeklis pirmoreiz reģistrēts Latvijā. Reģistrējot šādus transportlīdzekļus, vienlaikus tiek dota atļauja piedalīties ceļu satiksmē uz 24 mēnešiem.

Turpmākās valsts tehniskās apskates veic un atļauju piedalīties ceļu satiksmē dod, ievērojot 16.panta 5.daļas otrā teikuma un sestās daļas noteikumus. Ja, veicot transportlīdzekļa tehnisko kontroli uz ceļiem, tiek konstatēta šādas traktortehnikas tehniskā stāvokļa neatbilstība normatīvo aktu prasībām, attiecīgā atļauja piedalīties ceļu satiksmē 16.panta 7.daļā minētajos Ministru kabineta noteikumos paredzētajos gadījumos un noteiktajā kārtībā tiek anulēta.

Balstoties uz Ceļu satiksmes likuma pantiem, ir izdoti 2011.gada 20.decembra MK noteikumi Nr.974 "Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 13.janvāra noteikumos Nr.30 "Noteikumi par traktortehnikas un tās piekabju valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem"", kuru 3.1 punkts stājas spēkā 2012.gada 1.janvārī. Vairāk par nosacījumiem lasiet skaidrojumā "Jaunam traktoram pirmā tehniskā apskate – divu gadu laikā".

Šeit aplūkoti ir likumi un no tiem tieši izrietošie valdības noteikumi vai to grozījumi, kas lauku un meža uzņēmējus skar, sākot no 2012.gada 1.janvāra.

Uzziņai

Pilns visu nozaru normatīvo aktu saraksts, kas spēkā stājas jaunā gada pirmajā dienā, aplūkojams šajās saitēs:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI