SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. decembrī, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
2
8
2
8

Jaunumi darbinieka ienākumos 2011. gadā

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja darbiniekam tiek maksāta tikai minimālā alga, nākamgad mēnesī viņš uz rokas saņems par 15 latiem vairāk.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Valdība ar diviem noteikumiem ir apstiprinājusi 2011.gada neapliekamā minimuma un minimālās algas paaugstināšanu, kas ietekmē arī stundas tarifa likmi nodarbinātajiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuriem normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā.

Ar Ministru kabineta (MK) 30.11.2010. noteikumiem Nr. 1097 “Noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai”, kas izdoti saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 12. panta pirmo daļu un 13. panta pirmās daļas 1. punktu, noteikti jauni iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēri iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai.

Nākamajā gadā neapliekamais minimums mēneša darba algai būs 45 lati (pašreiz 35 lati). Atvieglojums par apgādājamām personām būs 70 latu mēnesī (pašreiz 63 lati).

"Maksātāja ienākumam no kapitāla arī nepiemēro neapliekamo minimumu un atvieglojumus."

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas pirmo punktu maksātājam paredzēti atvieglojumi par katras šajā punktā minētās personas uzturēšanu (ja šai personai nav piešķirta pensija un tā nesaņem pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”, izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju –MK noteiktajā apmērā vienam no apgādniekiem):

  1. par nepilngadīgu bērnu,
  2. par bērnu, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai,
  3. par nestrādājošu laulāto,
  4. par nestrādājošiem vecākiem un vecvecākiem,
  5. par mazbērnu vai audzināšanā paņemtu bērnu, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu (alimentus), arī tikmēr, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai,
  6. par brāli, māsu, kas ir jaunāki par 18 gadiem, ja viņiem nav darba spējīgu vecāku,
  7. par apgādībā esošu personu apgādājamiem,
  8. par personu, kuras labā pēc tiesas sprieduma no maksātāja tiek piedzīta uzturnauda (alimenti),
  9. par maksātāju aizbildnībā vai aizgādnībā esošu personu.

Neapliekamo minimumu un atvieglojumus piemēro darba algai tajā darbavietā, kurā iesniegta nodokļa grāmatiņa. Ja grāmatvedis tos nav piemērojis, tad tam par tekošo gadu jāizdara algas aprēķinā labojumi. Ja gads ir pagājis un tas nav izdarīts, tad jūs varat iesniegt gada ienākuma deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestam un saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Neapliekamo minimumu nepiemēro

Neapliekamo minimumu un atvieglojumus nepiemēro mikrouzņēmumā strādājošam darbiniekam, ja mikrouzņēmums maksā mikronodokli. Darbinieka pienākums ir iesniegt nodokļa grāmatiņu. Ja darbinieka pamata darbavieta ir citur, bet papildus tas strādā mikrouzņēmumā, tad pamata darbavietā ir jāiesniedz izziņa no mikrouzņēmuma, lai grāmatvedis pārtrauktu rēķināt neapliekamo minimumu un atvieglojumus. Ja tas piemirsies, tad nākamajā gadā Valsts ieņēmumu dienests palūgs iesniegt gada ienākumu deklarāciju un koriģēt iedzīvotāju ienākuma nodokli. Apgādājamās personas var pārrakstīt arī uz cita ģimenes locekļa nodokļa grāmatiņu.

Maksātāja ienākumam no kapitāla arī nepiemēro neapliekamo minimumu un atvieglojumus.

Minimālā alga – 200 latu

Ar Ministru kabineta 30.11.2010. noteikumiem Nr. 1096 “Noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi”, kas izdoti saskaņā ar Darba likuma 61. panta otro daļu, noteikta jauna minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros un minimālā stundas tarifa likme.

No nākamā gada minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros būs 200 latu (pašreiz 180 latu) . Minimālā stundas tarifa likme būs 1,189 lati.

Pusaudžiem minimālā stundas tarifa likme būs 1,360 latu.

Darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuriem normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā, minimālā stundas tarifa likme būs 1,360 latu.

Jāievēro nosacījums, ka mēnesī, kurā darba stundu skaits ir mazāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī, darbiniekiem, kuriem nolīgta laika algas sistēma ar minimālo stundas tarifa likmi un kuri nostrādājuši visas mēnesī noteiktās darba stundas, darba algu nosaka minimālās mēneša darba algas apmērā, aprēķināto darba algu palielinot par starpību starp aprēķināto darba algu un minimālo mēneša darba algu.

Arī darbiniekiem, kuriem nolīgta akorda algas sistēma normāla darba laika ietvaros un kuri nostrādājuši visas mēnesī noteiktās darba stundas, bet kuriem aprēķinātā darba alga ir mazāka par minimālo mēneša darba algu, darba algu palielina par starpību starp aprēķināto darba algu un minimālo mēneša darba algu.

Ja darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa par darbu normāla darba laika ietvaros un tā ir aprēķināta mazāka par minimālo mēneša darba algu, to palielina par starpību starp aprēķināto vidējo izpeļņu un minimālo mēneša darba algu.

"Darba algu palielina par starpību starp aprēķināto un minimālo mēneša darba algu."

Plānots, ka nākamajā gadā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas palielināsies no 9% uz 11% un iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiks samazināts no 26% uz 25%.

Tādējādi, aprēķinot 200 latu algu, ja apgādībā ir viena persona, nodokļi būs šādi:

200 x 11% = Ls 22 VSAOI no darba ņēmēja;

200 – 22 – 45 – 70 = Ls 63 apliekamais ienākums;

63 x 25% = Ls 15,75 algas nodoklis;

200 – 22 – 15,75 = Ls 162,25 saņemamā alga.

Salīdzināšanai: 2010. gadā bija šāda situācija:

180 x 9% = 16,20;

180 – 16,20 – 35 – 63 = 65,80;

65,80 x 26% = 17,11;

180 – 16,20 – 17,11 = 146,69.

Tātad, ja jums izmaksāja minimālo algu, tad 2011. gadā jūs saņemsiet vairāk. Taču jāņem vērā, ka ar 2011. gadu plānots divkāršot nekustamā īpašuma nodokli mājoklim, palielināt PVN likmi no 21% uz 22% (samazināto no 10% uz 12%), palielināt akcīzes nodokli. Šie ir nodokļi, par kuriem maksā patērētājs. Līdz ar to nodokļa slogs pēc pašreizējā budžeta projekta paredzēts uz patērētāja pleciem, bet ne uz uzņēmumu.

Saskaņā ar budžeta projektu pavadošajiem likumprojektiem uzņēmumi tāpat kā līdz šim turpinās maksāt uzņēmuma ienākuma nodokli tikai 15%, bankas un zāļu lielražotāji ir priviliģētā stāvoklī, jo PVN no saviem darījumiem nemaksās, reprezentācijas izdevumus varēs atskaitīt 40% apmērā, zaudējumus norakstīt uz nodokļu rēķina, priekšnodokli atskaitīt par reprezentatīvu auto, pieprasīt PVN atmaksu no budžeta par apšaubāmiem darījumiem, ziedot naudu caur savām biedrībām, neuztraukties par kontroli utt.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI