SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. maijā, 2010
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
21
21

Darba devēja auto un pašpatēriņš

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Pagājuši jau pieci mēneši, bet vēl joprojām nodokļu maksātāji tiek maldināti jautājumā par darba devēja auto aplikšanu ar nodokļiem. Vadot seminārus, jau gada sākumā liku klausītājiem saprast, ka būs jāmaksā arī pievienotās vērtības nodoklis par pašpatēriņu un arī uzņēmumu ienākuma nodoklis, ne tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā sākumā nodokļu maksātāji kļūdaini domāja.

Izlasot Finanšu ministrijas (FM) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) oficiāli publicēto skaidrojumu, diemžēl rodas atkal jauni jautājumi attiecībā uz darba devēja auto.

Tātad likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 1. panta 5. punktā ir noteikts, ka pašpatēriņš ir preču piegāde vai pakalpojumu sniegšana bez atlīdzības, ja tā nav ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas saimnieciskā darbība.

Ministru kabineta 14.11.2006. noteikumu Nr. 933 „Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība” 7. punktā ir skaidrots – piemērojot likuma 1. panta 5. punktu, ja ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona savai saimnieciskajai darbībai iegādātās (tai skaitā pašu ražotās) preces nodod bez atlīdzības vai sniedz pakalpojumus bez atlīdzības (piemēram, saviem darbiniekiem, darbinieku ģimenes locekļiem vai citām personām), tas uzskatāms par pašpatēriņu.

Piemēram, ja apliekamās personas saimnieciskā darbība ir trauku piegāde un šī persona uzdāvina traukus saviem darbiniekiem, tas uzskatāms par pašpatēriņu. Ja apliekamās personas saimnieciskā darbība ir pakalpojumu sniegšana (piemēram, apģērbu ķīmiskā tīrīšana) un šī persona bez atlīdzības iztīra apģērbu saviem darbiniekiem, tas uzskatāms par pašpatēriņu. Ja apliekamā persona, kuras saimnieciskā darbība ir apģērbu ķīmiskā tīrīšana, nopērk un uzdāvina saviem darbiniekiem traukus, tas nav uzskatāms par pašpatēriņu.

Secinājums. Šajā gadījumā, piemēram, ja darbinieki lietojuši uzņēmuma degvielu personiskām vajadzībām, tad izlietotā degviela uzskatāma par pašpatēriņu. Turklāt jāņem vērā, ka degvielas izlietojumu pašpatēriņam var noteikt tikai tad, ja ir izrakstītas maršruta lapas vai ceļazīmes, kurās norādīti sākotnējie dati, degvielas daudzums, nobrauktie kilometri un objekti u.c. informācija.

Pašpatēriņš ir apliekams ar PVN

Likuma 2. panta otrajā daļā ir sacīts, ka saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veiktie ar pievienotās vērtības nodokli apliekamie darījumi ir:

  • preču piegāde par atlīdzību, arī pašpatēriņš;
  • pakalpojumu sniegšana par atlīdzību, arī pašpatēriņš.

2. panta trešā daļa noteic, ka pašpatēriņam kā apliekamam darījumam tiek piemērotas šā likuma normas, kuras regulē nodokļa piemērošanu preču piegādēm vai pakalpojumu sniegšanai, ja šajā likumā nav noteikts citādi.

"Ja darbinieki lietojuši uzņēmuma degvielu personiskām vajadzībām, tad izlietotā degviela uzskatāma par pašpatēriņu."

2. panta devītā daļa noteic: pašpatēriņa darījumos ar nodokli apliekamā vērtība ir piegādāto preču vai sniegto pakalpojumu pašizmaksa.

Secinājums. Tātad degvielas iegādes cena ir uzskatāma par pašizmaksu.

PVN noteikumu projekts

Ministru kabinetā ir iesniegts projekts grozījumiem Ministru kabineta 14.11.2006. noteikumos Nr. 933 „Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība”. Paredzēts papildināt šos noteikumus ar 31.1 punktu šādā redakcijā:

„31.1 Likuma 2. panta devītā daļa ir piemērojama arī gadījumos, kad saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamā labuma apmēru un aplikšanas kārtību, tiek gūts labums, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām.”

Noteikumu grozījumos tiks atrunāts arī, ka nodokļu maksātāji PVN saistībā ar automobiļa izmantošanu personiskām vajadzībām precizēs jūnija deklarācijā.

Pēc FM un VID oficiālā skaidrojuma

Ja automašīnas iegādes brīdī priekšnodoklis ir atskaitīts, tad, lietojot automašīnu privātām vajadzībām, gūtais labums no šīs automašīnas izmantošanas uzskatāms par pašpatēriņu un tā vērtība 40 latu līdz ar to apliekama ar PVN un atskaitītais PVN priekšnodoklis papildus nav jākoriģē (pretējā gadījumā tiktu uzskatīts, ka iegādes brīdī ir nepamatoti atskaitīts PVN kā priekšnodoklis par automašīnas iegādi apliekamo darījumu nodrošināšanai un uzņēmumam būtu jāpiemaksā PVN).

Ja automašīnas iegādes brīdī priekšnodoklis nav atskaitīts, tad PVN piemērošanu tas neskar (pašpatēriņa NAV, nerodas ar PVN apliekams objekts, un nav saistību ar PVN priekšnodokļa koriģēšanu).

Secinājums. Tātad pašpatēriņš ir gan pati automašīna, gan degviela.

Kompensācija

Ministru kabineta 14.11.2006. noteikumu Nr. 933 „Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība” 18. punkts paredz: piemērojot likuma 2. panta otro daļu, par apliekamiem darījumiem nav uzskatāmi maksājumi, kurus apliekamās personas saņem no saviem darbiniekiem vai citām personām kā kompensāciju par citu apliekamo personu sniegtajiem pakalpojumiem vai piegādātajām precēm, kas daļēji vai pilnībā tiek izmantotas apliekamās personas darbinieku vai citu personu personiskajām vajadzībām (piemēram, virs limita patērētā degviela, virs limita veiktās tālruņa sarunas).

Secinājums. Ja darbinieks par izmantoto degvielu personiskām vajadzībām samaksās uzņēmumam kompensāciju (kuru var ieturēt arī no algas), tad šis maksājums nebūs uzskatāms par pašpatēriņu, bet šai gadījumā par šo summu nedrīkstēs atskaitīt priekšnodokli. Jo pašpatēriņa gadījumos tiek izrakstīts PVN rēķins.

PVN rēķins

Likuma 8. panta trešā daļa noteic, ka pašpatēriņš ir noticis, ja preces ir nodotas vai citādi kļuvušas pieejamas vai pakalpojumi ir sniegti saņēmējpersonai. Apliekamās personas pienākums šajā gadījumā ir izrakstīt nodokļa rēķinu un veikt pašpatēriņa uzskaiti grāmatvedībā.

Secinājums. Par pašpatēriņu darbiniekam ir jāizraksta PVN rēķins.

Priekšnodoklis

Likuma 10. panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka tikai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētai apliekamai personai ir tiesības nodokļa deklarācijā kā priekšnodokli no budžetā maksājamās nodokļa summas atskaitīt no citām apliekamajām personām saņemtajos nodokļa rēķinos norādītās nodokļa summas par precēm un pakalpojumiem savu ar nodokli apliekamo darījumu nodrošināšanai, kā arī tādu ārvalstīs veiktu darījumu nodrošināšanai, kuri būtu apliekami ar nodokli, ja tie tiktu veikti iekšzemē.

Secinājums. Ja izrakstīts rēķins par pašpatēriņu, tad priekšnodokli drīkst atskaitīt; ja saņemta kompensācija (var būt arī rēķins), tad priekšnodokli neatskaita.

Kādi nodokļi jāmaksā no darba devēja auto personiskām vajadzībām

  1. Pievienotās vērtības nodoklis no pašpatēriņa – 21procents.
  2. Uzņēmumu ienākuma nodoklis 15%, ja mēnesī pārsniedz faktisko degvielas patēriņu no noteiktā daudzuma attiecīgajā nolikumā par darba devēja auto.
  3. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no darbinieka algas – 26 procenti.
  4. VSAOI no darbinieka algas – 9 procenti;
  5. VSAOI no darba devēja – 24,05 procenti.

Secinājums. Ņemot vērā lielo nodokļu slogu uz darba devēja auto, jāpadomā, vai vispār to ir vērts izmantot personiskām vajadzībām. Vai gadījumā nav izdevīgāk lietot reprezentatīvo auto?

Piemērs un secinājums pēc FM un VID skaidrojuma

Iegādāts auto par LVL 2500, PVN – LVL 525.

Pēc FM un VID noteiktā, pašpatēriņš ir auto izmantošana savām vajadzībām, un nosakāms saskaņā ar likumu „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

"Ceļazīmes nevar nerakstīt, jo tad nevar noteikt pašpatēriņu."

Apliekamais objekts ir LVL 40, un auto izmanto personiskām vajadzībām katru mēnesi līdz auto izslēgšanai no pamatlīdzekļu sastāva.

Auto pēc finanšu grāmatvedības noteikts lietot piecus gadus.

Par pieciem gadiem 12 x 5 = 60 mēneši.

40 LVL x 21% PVN = 8,40 LVL.

8,40 LVL x 60 mēneši = 504 LVL.

Rezultāts. Atskaitītais priekšnodoklis ir LVL 525. Pašpatēriņš – PVN LVL 504.

Secinājums. Veidojas neloģiska situācija, jo sanāk, ka uzņēmumam saimnieciskajiem darījumiem vispār nav ko atskaitīt budžetā kā priekšnodokli, jo visu vajadzēs atdot atpakaļ. Jo ilgāku laiku auto tiks lietots – līdz 10 gadiem, jo vairāk nāksies maksāt budžetam. Līdz ar to matemātiski sanāk, ka uzņēmums apliekamiem darījumiem automašīnu vispār neizmanto.

Ceļazīmes

Ceļazīmes nevar nerakstīt, jo tad nevar noteikt pašpatēriņu.

Lai gan ekonomikas ministra A. Kampara ideja bija panākt, lai tie, kas dienesta automašīnas izmanto privātām vajadzībām, maksātu noteiktu summu nodoklī un būtu atbrīvoti no jebkādiem citiem administratīviem slogiem, bet savukārt tie, kas neizmanto auto privātām vajadzībām, turpinātu rakstīt ceļazīmes, tomēr atbildīgās institūcijas, amatpersonas un ierēdņi nav sapratuši uzdevumu.

Vien izbrīna, ka pie šī projekta strādā ļoti daudzi cilvēki, kas nav kompetenti nodokļu un grāmatvedības jautājumos, ja vēl līdz šim brīdim – nu jau piecus mēnešus – nespēj ieviest skaidrību un saskaņot normatīvos aktus.

Un nav jāvaino ne ekonomikas, ne finanšu ministrs šajā jautājumā, jo es uzskatu, ka tā ir padoto neizdarība un uzdevuma nepildīšana. Padoto pienākums bija informēt un paskaidrot, kādi tiesību akti ir jālabo, jo ne jau ministram ir jālasa un jāizprot visi specifiskie likumi.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI