SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. februārī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
1
1

Ziņu sniegšana par klientiem Kredītiestāžu likumā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kredītiestāde sniedz ziņas arī par darījuma pārraudzību klienta kontā ar mērķi novērst, pārtraukt vai atklāt noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Grozījumos Kredītiestāžu likumā, kas stājās spēkā šā gada 11. februārī, paredzēta jauna kārtība ziņu sniegšanā Valsts ieņēmumu dienestam par kredītiestāžu klientu kontiem.

Kredītiestāžu likuma 63. panta pirmās daļas 4. un 5. punkts izteikts jaunā redakcijā. Kredītiestādēm ir pienākums sniegt ziņas izmeklēšanas iestādēm – pirmstiesas kriminālprocesā uz izmeklēšanas tiesneša lēmuma pamata; prokuratūrai – pirmstiesas kriminālprocesā uz izmeklēšanas tiesneša lēmuma pamata.

Papildus 11. punktā paredzēts sniegt ziņas Valsts ieņēmumu dienestam — pamatojoties uz pieprasījumu, ko akceptējis Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors, viņa vietnieks vai nodokļu administrēšanas struktūrvienības vadītājs vai viņa vietnieks, saskaņā ar Latvijas Republikas un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem un Latvijas Republikas Saeimas apstiprinātajiem starptautiskajiem līgumiem nepieciešamās ziņas par nodokļu maksātāja konta esamību un kontā veiktajiem darījumiem, ja:

  • attiecīgais nodokļu maksātājs neiesniedz nodokļu administrācijai konkrēto nodokļu likumos paredzētās deklarācijas vai nodokļu aprēķinus,
  • attiecīgā nodokļu maksātāja nodokļu audita laikā ir konstatēti grāmatvedības uzskaites vai nodokļu normatīvo aktu pārkāpumi,
  • attiecīgais nodokļu maksātājs neveic nodokļu maksājumus atbilstoši nodokļu likumu prasībām.

Šajā gadījumā ziņas tiek pieprasītas, ja Valsts ieņēmumu dienestam tās nav iespējams iegūt no paša nodokļu maksātāja vai ja nodokļu maksātāja iesniegtās ziņas nav patiesas.

Kredītiestāde, pamatojoties uz 63. panta pirmās daļas 2., 3., 4., 5. vai 6. punktā minēto institūciju pieprasījumu, sniedz tām ziņas arī par darījuma pārraudzību klienta kontā ar mērķi novērst, pārtraukt vai atklāt noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Ar darījuma pārraudzību klienta kontā saprot procesu, kuru likumā noteiktajā laika periodā veic kredītiestāde, lai konstatētu un sniegtu ziņas (informāciju) par attiecīgajā laika periodā pieteiktu vai veiktu darījumu un šajā darījumā iesaistītajām personām. Darījuma pārraudzības gadījumā ziņu sniegšanas kārtību un termiņus paredzēs Ministru kabineta noteikumos, kas tiks izdoti līdz 2010. gada 1. jūlijam.

63. pants papildināts ar jaunu septīto un astoto daļu. Valsts ieņēmumu dienesta ziņu pieprasījumu kredītiestāde ir tiesīga pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā septiņu dienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas. Tiesa lietu izskata kā pirmās instances tiesa triju tiesnešu sastāvā ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas. Administratīvās apgabaltiesas spriedums nav pārsūdzams. Ja kredītiestāde likumā noteiktajā kārtībā deleģē ārpakalpojuma sniedzējam kādu no tās pienākumiem vai finanšu pakalpojuma (tā būtisku daļu), minētie ziņu pieprasījumi iesniedzami pašai kredītiestādei, kura sniedz neizpaužamas ziņas likumā paredzētajā kārtībā. Ārpakalpojuma sniedzējam nav tiesību izpaust neizpaužamās ziņas.

Ja likums vai starptautiskais līgums paredz aizliegumu informēt klientu un trešās personas par ziņu pieprasījuma saņemšanu, tiesa, prokuratūra, izmeklēšanas iestāde vai operatīvās darbības subjekts, pieprasot ziņas par fizisko un juridisko personu kontiem un veiktajiem darījumiem, pieprasījumā papildus šā likuma 63. panta otrajā daļā minētajai informācijai norāda uz šo aizliegumu, kā arī to, uz kāda likuma un starptautiskā līguma pamata šāds aizliegums noteikts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI