SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. decembrī, 2009
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Izglītība
7
7

Precizēta pedagogu darba samaksai paredzēto mērķdotāciju aprēķināšanas un sadales kārtība

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pedagogu darba samaksas aprēķināšana no valsts budžeta līdzekļiem valsts, pašvaldību un privātajās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs turpmāk tiks nodrošināta pēc vienotiem principiem.

FOTO: www.mostlymath.com

Šodien laikraksts „Latvijas Vēstnesis” publicējis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos un 2009. gada 22. decembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprinātos MK noteikumus „Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību un privātajām izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai”.
Pēc publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” MK noteikumi būs pieejami vortālā www.likumi.lv, kā arī IZM mājaslapas www.izm.gov.lv sadaļā „Normatīvie akti”.

Saskaņā ar šiem noteikumiem no 2010. gada 1. janvāra tiek noteikta vienota darba samaksas mērķdotācijas sadales kārtība ne tikai pamata un vidējās izglītības iestāžu pedagogiem, bet arī pašvaldību un privāto izglītības iestāžu pedagogiem, kuri  nodrošina obligāto bērnu sagatavošanu skolai no 5 gadu vecuma.

IZM informē, ka līdz šim spēkā esošie MK noteikumi noteica kārtību, kādā tiek aprēķināta un sadalīta valsts budžeta mērķdotācija pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai, bet mērķdotāciju pedagogiem par piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošanu skolai pašvaldības no valsts budžeta saņēma atbilstoši „Sociālās drošības tīkla stratēģijai”.

Saskaņā ar MK 2009. gada 8. septembra sēdes protokollēmuma (prot. Nr.56, 78.§) „Par Sociālās drošības tīkla stratēģiju” 2. punktu stratēģija sāka darboties 2009. gada 1. oktobrī un nodrošināja pašvaldību izglītības iestāžu piecgadīgo un sešgadīgo bērnu pedagogu darba samaksu no valsts budžeta līdzekļiem, sākot jau ar 2009. gada 1. septembri.

"Aprēķinot normēto bērnu un skolēnu skaitu pirmsskolas grupās no 5 gadu vecuma un 1.–4. klasē, tiks piemērots koeficients 0,75. Valsts ģimnāziju īstenotajās programmās skolēnu skaitam piemērojams koeficients 1,1."

Līdz ar „Grozījumiem Vispārējās izglītības likumā”, kas pieņemti 01.12.2009. un stājas spēkā ar 01.01.2010., tiks nodrošināta pedagogu darba samaksas modeļa „Nauda seko skolēnam” ieviešana arī pirmsskolas izglītībā (attiecībā uz bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbinātajiem pirmsskolas pedagogiem).

Jaunie MK noteikumi piemērojami valsts budžetā un pašvaldību budžetos attiecīgajam gadam apstiprinātā finansējuma ietvaros. Tie paredz, ka piecgadīgo un sešgadīgo bērnu pedagogu darba samaksas aprēķināšana no valsts budžeta līdzekļiem valsts, pašvaldību un privātajās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs turpmāk tiks nodrošināta pēc vienotiem principiem.

Ar MK 2009. gada 28. jūlija noteikumiem Nr. 837 „Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām” valsts noteikusi minimālo algas likmi pedagogiem 250 latu apmērā, bet saskaņā ar jauno finansēšanas principu „Nauda seko skolēnam” no 2009. gada 1. septembra mērķdotācija pašvaldībām pedagogu darba samaksai ir tieši atbilstīga skolēnu skaitam konkrētajā administratīvajā teritorijā. Aprēķinot mērķdotācijas pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai, tiek ņemts vērā skolēnu skaits izglītības pakāpē attiecīgajā teritorijā un izglītības iestādē īstenotās mācību programmas.

Turpmāk šāds princips tiks nodrošināts arī, aprēķinot pedagogu darba samaksu privātajās izglītības iestādēs. Pašvaldībām būs iespēja slēgt līgumus ar tām privātām izglītības iestādēm par nodarbināto pirmsskolas pedagogu darba samaksu, kuras pašvaldībā dzīvojošos bērnus (no piecu gadu vecuma) sagatavos pamatizglītības apguvei.

Aprēķinot normēto bērnu un skolēnu skaitu pirmsskolas grupās no 5 gadu vecuma un 1.–4. klasē, saskaņā ar noteikumiem tiks piemērots koeficients 0,75. Lai valsts ģimnāziju pedagogiem „Pedagogu darba samaksas noteikumos” paredzēto piemaksu 10% apmērā nenodrošinātu uz citu skolu rēķina, kārtībā precizēts, ka valsts ģimnāziju īstenotajās programmās skolēnu skaitam piemērojams koeficients 1,1. Normētā skolēnu un bērnu no piecu gadu vecuma skaita attiecība pret vienu pedagoga mēneša darba algas likmi novados ir 8:1 un republikas pilsētās – 10,2:1.

"Pašvaldībām, kuru teritorijā atrodas slimnīcas, līdz katra gada 5. septembrim būs jāiesniedz IZM dati par skolēnu un piecgadīgo bērnu vidējo skaitu ārstniecības iestādē iepriekšējā mācību gadā. "

Pašvaldībām, kuru teritorijā atrodas slimnīcas, līdz katra gada 5. septembrim būs jāiesniedz IZM dati par skolēnu un piecgadīgo bērnu vidējo skaitu ārstniecības iestādē iepriekšējā mācību gadā. Ziņas nepieciešamas, lai atalgotu tos pedagogus, kuri ārstniecības iestādēs māca ilgstoši slimojošus bērnus.

Salīdzinot ar līdz šim spēkā esošajiem noteikumiem, veikti precizējumi, lai ievērotu sociālo partneru vēlmi paust savu viedokli par valsts budžeta mērķdotācijas sadali pašvaldībām, tādējādi nodrošinot šā procesa caurskatāmību.

Tāpat precizēta valsts budžeta mērķdotācijas aprēķināšanas kārtība Izglītības un zinātnes ministrijā, kā arī komisijas mērķdotācijas sadales uzraudzībai sastāvs, komisijā iekļaujot to departamentu pārstāvjus, kuru pienākumos ietilpst noteikumos minētie jautājumi.

IZM vērš uzmanību uz to, ka finansēšanas modelis „Nauda seko skolēnam” tika ieviests tikai 2009./2010. mācību gadā, tāpēc ministrijā izveidotā darba grupa analizē un turpinās izvērtēt modeļa ieviešanas rezultātus un izstrādās priekšlikumus tā turpmākajai pilnveidei, sākot ar nākamo – 2010./2011. mācību gadu.

Ikvienam interesentam IZM mājaslapas sadaļā „Tavs viedoklis” http://izm.izm.gov.lv/ministrija/lidzdaliba/viedoklis/4157.html ir iespēja sniegt savu vērtējumu par ieviesto jauno finansēšanas modeli, kā arī iesniegt priekšlikumus tā pilnveidei.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI