SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. aprīlī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
1
1

Izstrādāti jauni noteikumi programmas "Skolas piens" ieviešanai

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

ES atbalsts (~13 santīmi par litru piena) joprojām ir pieejams, un atbalsta programma nav apturēta, pārtraukta ir tikai valsts atbalsta piešķiršana.

FOTO: Arnis Blumbergs

Valdība 2009. gada 7. aprīlī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu piena produktu piegādei, kuri paredzēti izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs”.

Tā kā no 2008. gada 1. augusta ir stājusies spēkā Eiropas Komisijas (EK) Regula Nr. 657/2008, kas nosaka sīki izstrādātus noteikumus Kopienas atbalstam piena un dažu piena produktu piegādē izglītības iestāžu skolēniem, ZM ir izstrādājusi jaunus noteikumus, kuri aizstāj 2006. gada 14. novembra noteikumus Nr. 932 „Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu piena produktu piegādei, kuri paredzēti izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs”.

Latvijā Eiropas Savienības atbalsta programma „Skolas piens” vispārējās izglītības iestādēs darbojas kopš 2004. gada 1. maija. Jaunie noteikumi programmas administrēšanas kārtību būtiski nemaina, taču ir papildināts to produktu saraksts, kuri var pretendēt uz Kopienas atbalstu. Regulas 1. pielikumā ir mainīts un papildināts produktu saraksts, kuri var pretendēt uz Kopienas atbalstu. Tā, piemēram, I kategorija ir papildināta ar termiski apstrādātiem piena produktiem ar piedevām (šokolādi, augļu sulu), fermentētiem piena produktiem ar augļu sulu. Savukārt II kategorijā iedalīti fermentēti (raudzēti) piena produkti ar augļiem (kefīrs, kefīrs ar augļu piedevām, jogurti), bet III kategorijā – aromatizēti un nearomatizēti svaigi un pārstrādāti sieri.

Prasības skolām, kuras piedalās ES finansētajā Skolas piena programmā

No četriem uz trim mēnešiem tiek saīsināts atbalsta pieteikumu iesniegšanas termiņš (saistošs atbalsta pretendentiem) un atbalsta izmaksas periods (attiecas uz Lauku atbalsta dienestu – LAD).

"Jaunie MK noteikumi programmas administrēšanas kārtību būtiski nemaina, taču ir papildināts to produktu saraksts, kuri var pretendēt uz Kopienas atbalstu."

Uzsākot jauno mācību gadu un ņemot vērā izglītības iestādes veidu, pie iestādes galvenās ieejas skaidri redzamā vietā salasāmi jāizvieto A3 vai lielāka formāta plakāts ar šādu virsrakstu un plakāta teksta noformējumu:

Eiropas skolām paredzētā piena piegādes shēma”

Mūsu __________________________________________ izglītības iestādes veids-bērnudārzs vai skola, nosaukums, Nr.

izsniedz piena produktus, ko subsidē Eiropas Savienība atbilstoši Eiropas skolu piena shēmai.”

Plakāta tekstā ieteicams arī uzsvērt piena un piena produktu svarīgo lomu bērnu uzturā. Izveidojot plakātu, nav noteikts konkrēts mākslinieciskais noformējums vai tā izgatavošanas tehnika, bet obligāts ir plakāta virsraksts un teksta formulējums. Par plakāta nodrošināšanu un izvietošanu atbildīga izglītības iestāde.

Laika posmā no 1. augusta līdz 31. jūlijam tiks veiktas pilnas administratīvās kontroles, tai skaitā arī kontroles uz vietas, kurās tiks pārbaudīti visi atbalsta pieteikumi, un tās aptvers vismaz 12 iepriekšējo mēnešu laikposmu.

Ar jaunajiem noteikumiem arī tiek atceltas maksimālās cenas, par kurām piens un piena produkti tiek realizēti vispārējās izglītības iestādēs, lai piena produktu ražotājiem, kas iesaistās programmā, būtu lielākas iespējas darboties atbilstoši konkrētai tirgus un cenu situācijai.

"Eiropas Komisijas regulas ietvaros dalībvalstij ir iespēja piešķirt papildu finansējumu programmai, lai nodrošinātu izglītojamiem pēc iespējas zemāku cenu vai pat bezmaksas piena porciju dienā."

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Daudzās skolās šogad Piena programma pārtraukta

Pasliktinoties sociālekonomiskajai situācijai valstī, ievērojami sliktāks kļuvis bērnu stāvoklis skolās un ģimenēs, tai skaitā finansējuma trūkuma dēļ daudzās skolās ir pārtraukta arī Skolas piena programma.

Lauku atbalsta dienesta mājaslapā www.lad.gov.lv atrodama informācija, ka no 2009. gada 1. janvāra netiek piešķirts valsts atbalsts par veiktajām piena produktu piegādēm atbalsta programmas ietvaros, tā kā MK 2009. gada 3. februāra noteikumi Nr. 107 „Noteikumi par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību” nenosaka ikgadējo valsts atbalstu par piena produktu piegādēm izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs.

"Valsts atbalsts nav obligāts, un dalībvalsts to var arī nepiemērot."

Situāciju portālam „LV.LV” skaidro ZM Lauksaimniecības departamenta Lopkopības nodaļas vadītāja vietniece Inga Orlova: „Runājot par tā saukto Skolas piena atbalsta programmu, jāizšķir divas iespējamā atbalsta daļas – ES atbalsts un valsts atbalsts. Turklāt programmas pamatā ir tieši ES atbalsts, ko nosaka Eiropas Komisijas 2008. gada 10. jūlija Regula Nr. 657/2008, kurā ietilpst sīki izstrādāti noteikumi, kā piemērot Padomes Regulu Nr. 1234/2007 attiecībā uz Kopienas atbalstu piena un dažu piena produktu piegādē izglītības iestāžu skolēniem. Šī regula tad arī tiek ieviesta ar minētajiem 2009. gada 7. aprīļa MK noteikumiem un ir obligāti piemērojama visās dalībvalstīs.

Savukārt LAD mājaslapā ir runa par valsts atbalstu, jo Eiropas Komisijas regulas ietvaros dalībvalstij ir iespēja piešķirt papildu finansējumu programmai, lai nodrošinātu izglītojamiem pēc iespējas zemāku cenu vai pat bezmaksas piena porciju dienā. Valsts atbalsts nav obligāts, un dalībvalsts to var arī nepiemērot. Līdz ar to, ņemot vērā ierobežotos budžeta līdzekļus 2009. gadam, Skolas piena programmas valsts atbalstam no lauksaimniecības subsīdiju budžeta šogad netiek paredzēti līdzekļi. Taču ES atbalsts (~13 santīmi par litru piena) joprojām ir pieejams un atbalsta programma nav apturēta, pārtraukta ir tikai valsts atbalsta piešķiršana.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI