SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. februārī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
6
1
6

Atkal pieejams bezmaksas piens jaunākajiem skolēniem

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts līdzfinansējums ļaus līdz gada beigām saņemt glāzi piena dienā bez maksas līdz pat 60 tūkstošiem bērnu.

FOTO: Arnis Blumbergs

Tas, vai bērnudārza un pirmo četru klašu skolēni varēs glāzi piena dienā izdzert bez maksas, ir atkarīgs gan no izglītības iestādēm, gan piena piegādātājiem. Bet nu iespējas atkal šādas ir – no 1. februāra tiek subsidēta glāze piena dienā mūsu sabiedrības mazajiem cilvēkiem.

Ministru kabinets 2011. gada 1. februārī pieņēma noteikumus Nr. 106 „Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu piena produktu piegādei izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs”, kas spēkā stājās 2. februārī.

Ko var piegādāt, saņemot ES atbalstu

Kā stāsta Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vecākā referente Inga Orlova, skolas piena programma Latvijā darbojas jau no 2004. gada, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā. Programmas pamatā ir Eiropas Komisijas Regula (Nr. 657/2008).

Programmas ietvaros ir pieejams ES atbalsts dažādu piena produktu piegādei pirmsskolēniem un 1.–12. klases skolēniem, un šie produkti ir:

  •  termiski apstrādāts piens ar vai bez dažādām piedevām (šokolāde, augļu sula, aromatizētāji),
  • skābpiena produkti ar piedevām (augļi, augļu sula),
  • arī citi piena produkti ar šokolādes, augļu vai citu piedevu.

Pieļaujamās piedevas un to saturu, kā arī pieļaujamo cukura saturu produktos stingri nosaka minētā regula, jo atbalsta programmas viens no mērķiem ir veselīga uztura veicināšana un tādēļ šajos produktos nav pieļaujams augsts cukura līmenis. ES atbalsta apmērs ir apmēram 12–13 santīmi par litru piena produkta - atkarībā no tā, kurš produkts saskaņā ar regulas nosacījumiem tiek piegādāts.

Ko var piegādāt, saņemot Latvijas atbalstu

Papildus Eiropas Savienības atbalstam noteikumi programmai paredz arī valsts līdzfinansējumu. Taču valsts līdzfinansējuma piešķiršana būs ierobežota – tas būs pieejams tikai par termiski apstrādāta piena bez piedevām (un iepakojumā virs 250 ml) piegādi pirmsskolas bērniem un sākumskolas skolēniem. Šādi nosacījumi izvēlēti, lai pieejamo budžeta līdzekļu ietvaros ar ES atbalstu un valsts līdzfinansējumu kopā būtu iespējams nodrošināt bezmaksas piena produktu porciju programmā iesaistītajiem jaunākā skolas vecuma bērniem.

"Bērni bezmaksas glāzi piena var saņemt jau no 1. februāra, ja nokārtotas nepieciešamās formalitātes. "

Ar šādiem nosacījumiem valsts līdzfinansējums programmai tika piešķirts jau laikā no 2005. gada līdz 2008. gadam, taču pēc tam budžeta ierobežojumu dēļ līdz pat šā gada sākumam bija pieejams tikai ES atbalsts, kas, protams, nozīmīgi mazināja skolu interesi par šo programmu. Vai valsts līdzfinansējums būs pieejams arī nākamgad un turpmāk, tas būs atkarīgs no pieejamiem budžeta līdzekļiem.

Iespēja jau no 1. februāra

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem valsts līdzfinansējums šogad piemērojams jau tam piena daudzumam, kas bērniem būs piegādāts no 1. februāra. Tas nozīmē, ka bērni varēja saņemt bezmaksas piena glāzi jau no 1. februāra, ja vien ir nokārtotas visas nepieciešamās formalitātes (skola vienojusies ar produktu ražotāju par piena piegādi, Lauku atbalsta dienestam iesniegti visi nepieciešamie dokumenti utt.)

„Informācija par skolas piena programmas atjaunošanos līdz ražotājiem jau bija nonākusi, tādēļ viņi cītīgi sekoja noteikumu projektam un, domāju, daži jau bija gatavi uzsākt piena piegādi skolām,” pieļauj vecākā referente.

"Līdz 2011. gada beigām valsts līdzfinansējumam programmas ietvaros atvēlēti 600 tūkstoši latu. "

Līdz 2011. gada beigām valsts līdzfinansējumam programmas ietvaros atvēlēti 600 tūkstoši latu, un līdzfinansējums tiek piešķirts 33 santīmu apmērā par litru piena. Pēc ZM aprēķiniem, valsts līdzfinansējums ļaus līdz gada beigām saņemt glāzi piena dienā bez maksas līdz pat 60 tūkstošiem bērnu.

Lai administratīvās procedūras būtu vienkāršākas, atbalsta pretendentiem, kas piedalījās programmā pirms šo noteikumu stāšanās spēkā, atkārtota apstiprināšana nebūs nepieciešama. Savukārt atbalsta pretendentiem, kuri vēlēsies uzsākt dalību programmā - skolai, ražotājam, pašvaldībai –, turpmāk apstiprinājuma saņemšanai būs jāaizpilda tikai viena veidlapa.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI