SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. martā, 2009
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
3
3

Gada ienākumu deklarēšana: obligāta un brīvprātīga (II)

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gada deklarācija ir jāiesniedz noteikti, ja fiziskā persona guvusi ienākumus, kas kopsummā pārsniedz 2008. taksācijas gadam noteikto četrkāršu neapliekamo minimumu – 3840 latu.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Ekonomiski aktīvie Latvijas iedzīvotāji, saimnieciskās darbības veicēji zina savu pienākumu iesniegt gada ienākumu deklarāciju līdz 1. aprīlim. Ienākumus martā steidz deklarēt arī iedzīvotāji, kuriem likums to nosaka, ja taksācijas gadā četrkārtīgi pārsniegts gada neapliekamais minimums. Nodokļu maksātāji arvien biežāk izmanto arī iespēju atgūt daļu samaksātā nodokļa par saviem un ģimenes locekļu tēriņiem izglītības un medicīnas izdevumiem, kurus var deklarēt līdz gada beigām. Iepriekšējā rakstā aplūkojām apliekamā ienākuma samazināšanas nosacījumus un deklarācijas iesniegšanai nepieciešamo informāciju.

Deklarācijas un pielikumu aizpildīšana

Gada ienākumu deklarācijas un pielikumu veidlapas atrodamas Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā www.vid.gov.lv.

Gada ienākumu deklarācijas sastādīšanu sāk ar pielikumu aizpildīšanu. Latvijā gūtos ienākumus, izņemot ienākumus no saimnieciskās darbības, uzrāda deklarācijas pielikumā D1. Informācija par gūtajiem ienākumiem atrodama darba devēja izsniegtajā paziņojumā par algas nodokli (1. rinda). Tas attiecas uz visām nodokļa maksātāja darbavietām. Pielikuma D1 2. ailē “Bruto ieņēmumi” jānorāda visos paziņojumos iekļautās summas.

Paziņojuma par algas nodokli 1. rindā norādītā summa jāieraksta D1 2. ailē “Bruto ieņēmumi”, paziņojuma 8. rindā norādītā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu summa – 4.a ailē “Attaisnotie izdevumi - darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas”. D1 6. ailē summu aprēķina saskaņā ar norādīto formulu: 2.-3.-4.c-5. aile; savukārt D1 7. ailē raksta paziņojuma par algas nodokli 13. rindā norādīto summu – avansā samaksāto (ieturēto) iedzīvotāju ienākuma nodokli. Jāņem vērā, ka paziņojumā par algas nodokli 03. rindā norādītais neapliekamais minimums neattiecas uz D1 3. aili - neapliekamie ienākumi. Jo šajā ailē jānorāda summas, kas uzskaitītas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā. Piemēram, darba devēja piešķirtais bēru pabalsts, kura vērtība nepārsniedz 150 latus, uzturnauda un citi.

Vēl pielikumā D1 uzrāda darījumus ārpus darba tiesiskajām attiecībām, kas jāmin deklarācijā. Piemēram, pensija, slimības pabalsts, autoratlīdzība, ienākums no azartspēlēm vai izlozēm, kā arī nekustamā īpašuma pārdošana, kas attiecīgi jānorāda D1 pielikuma 2., 3., 4.c, 5., 6. un 7. ailē atkarībā no tā, kāds ienākums bijis.

Ja saņemta autoratlīdzība, autors, pamatojoties uz paziņojumu par aprēķināto, ieturēto un budžetā pārskaitīto iedzīvotāju ienākuma nodokli ienākuma gūšanas vietā (kas saņemts no ienākuma izmaksātāja), paziņojumā norādīto bruto ieņēmumu summu ieraksta D1 2. ailē; 4.c ailē raksta aprēķināto reālo izdevumu apjomu; 6. ailē piemēro formulu 2.-3.-4c.-5. aile. Savukārt 7. ailē norāda budžetā pārskaitīto nodokli (no paziņojuma). Ja autoratlīdzības izmaksātājs piemērojis mazāku attaisnoto izdevumu normu, nekā bijuši reālie izdevumi, veidojas pārmaksa.

"Attaisnotajos izdevumos atļauts iekļaut un apliekamo ienākumu samazināt par ziedojumiem un dāvinājumiem, kā arī iemaksām privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumiem."

Ja persona guvusi neapliekamos ienākumus, piemēram, ienākumus no noguldījumiem un depozītiem, dividendes, apdrošināšanas atlīdzības, pārdevusi kustamo vai nekustamo īpašumu, kas bijis personas īpašumā ilgāk par 12 mēnešiem (attiecībā uz īpašumu, kas personai piederējis uz 2007. gada 12. jūniju), no darba devēja saņemts bēru pabalsts, kura vērtība nepārsniedz Ls 150, mācību iestāžu stipendijas, gūts ienākums no mantojuma, saņemts dāvinājums no fiziskas personas, tad arī šie ienākumi uzrādāmi D1 pielikumā, neskatoties uz to, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis par tiem nav jāmaksā.

Deklarācijā šādi gūti ienākumi jāuzrāda, ja tie pārsniedz četrkāršu gada neapliekamo minimumu, tātad 2008. gadā – Ls 3840 (4 x Ls 960). Jāņem vērā, ka neapliekamie ienākumi summējas, tāpēc, ja katrs šāds ienākums Ls 3840 nepārsniedz, bet pārsniedz kopā, tad deklarācija iesniedzama jau nevis brīvprātīgi, bet gan obligāti.

Vienkāršota deklarēšana neapliekamiem ienākumiem

Nodokļu maksātājs, kurš taksācijas gadā Latvijā guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ieturams izmaksas vietā, un deklarāciju iesniedz, jo ir guvis ar nodokli neapliekamus ienākumus, kuru kopējā summa pārsniedz Ls 3840 (2008. gadā), drīkst aizpildīt:

  • pielikumu D1 – tikai attiecībā uz neapliekamajiem ienākumiem;
  • deklarācijas D 04. rindu “Neapliekamie ienākumi”.

Tātad, ja fiziska persona saņēmusi tikai algu, kā arī neapliekamos ienākumus, piemēram, no auto pārdošanas (Ls 4000), tātad pārsniedz Ls 3840, tā var neaizpildīt D1 ailes, kurās jānorāda saņemtā darba alga, bet gan tikai ailes šo neapliekamo ienākumu uzrādīšanai.

Vienkāršota deklarēšana attaisnotiem izdevumiem

Arī attaisnoto izdevumu par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumu uzrādīšanu nodokļu pārmaksas atgūšanai piemērojamas vienkāršotās deklarēšanas normas. Proti, nodokļu maksātājs, kurš taksācijas gadā Latvijā guvis tikai tādus ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis ieturams izmaksas vietā, un deklarāciju iesniedz, lai deklarētu taksācijas gada attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, drīkst aizpildīt:

  • pielikumu D4;
  • deklarācijas D 06. rindu „Izglītības un specialitātes iegūšana, kvalifikācijas paaugstināšana un medicīnas un ārstnieciskie pakalpojumi" un 07. rindu „Ārstnieciskie pakalpojumi, kuri atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem ir ietverami attaisnotajos izdevumos pilnā apmērā".

Ārvalstīs saņemti ienākumi

Deklarācija jāiesniedz obligāti arī tiem Latvijas rezidentiem, kas guvuši ienākumus ārvalstīs, jo šie Latvijas rezidentu ienākumi tiek aplikti ar nodokli Latvijā. Tāpēc par ārvalstīs gūtajiem ienākumiem jāmaksā Latvijā noteiktais iedzīvotāju ienākumu nodoklis, ja vien ar šo valsti nav noslēgts starpvalstu līgums, kas nosaka citādu aplikšanas kārtību. Lai deklarētu ārvalstīs saņemtos ienākumus, jāaizpilda pielikums D2.

Pielikumos D1, D2 un D4 norādītos datus pārnes uz deklarāciju D, kur katrā rindā ir norādīts, kādi dati no kura pielikuma jāpārnes.

Citi attaisnotie izdevumi, kam atsevišķi pielikumi nav jāaizpilda

Attaisnotajos izdevumos atļauts iekļaut un apliekamo ienākumu samazināt par ziedojumiem un dāvinājumiem, kā arī iemaksām privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumiem.

Atsevišķi pielikumi šo izdevumu deklarēšanai nav paredzēti, tos jānorāda deklarācijā D 08. un 09. rindā.

Deklarācijā var iekļaut ziedojuma summu, kas nepārsniedz 20% no apliekamā ienākuma. Tātad, ja šī summa pārsniedz D 03. rindā uzrādītos apliekamos ienākumus, jāaprēķina 20% no šiem ienākumiem un tikai tādu summu atļauts iekļaut attaisnotajos izdevumos. Tāpat jāatceras, ka attaisnotajos izdevumos var iekļaut tikai tās summas, kas nenosaka kādu pienākumu saņēmējam, kā arī summas, kuras nav nodotas konkrētas personas vajadzībām vai ar ziedotāju saistītai personai.

Ja fiziskā persona iegādājusies ieguldījumu fonda ieguldījumu apliecību fondos, kas darbojas saskaņā ar Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumu vai reģistrēti Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī un uzskatāmi par ieguldījumu fondiem Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma izpratnē, šo apliecību iegādes izmaksas atļauts norādīt taksācijas gada attaisnotajos izdevumos. Jāievēro vien nosacījums, ka šī apliecība personas īpašumā bijusi vismaz 60 mēnešus un tā bijusi personas īpašumā arī brīdī, kad stājās spēkā likuma grozījumi, kas paredz šo apliecību izmaksu iekļaušanu attaisnotajos izdevumos, t.i., 2007. gada 12. jūnijā. Tātad 2008. gada deklarācijā varēs iekļaut to apliecību iegādi, kas iegūtas ne vēlāk kā 2003. gadā.

Ja fiziska persona veikusi iemaksas privātajos pensiju fondos, kas izveidoti un darbojas saskaņā ar likumu “Par privātajiem pensiju fondiem” vai Eiropas Savienības dalībvalstīs vai Eiropas Ekonomikas zonas valstīs reģistrētos fondos, arī šos maksājumus var iekļaut attaisnotajos izdevumos, bet, tāpat kā ziedojumus, ne vairāk kā 20% no apliekamā ienākuma.

Var būt gan pārmaksa, gan situācija, ka nodoklis jāpiemaksā

Kad apliekamie un neapliekamie ienākumi, kā arī attaisnotie izdevumi deklarācijā D norādīti, jāaizpilda neapliekamā minimuma un atvieglojumu rindas, kā arī, ja nepieciešams, pielikums D5, kas jāaizpilda saimnieciskās darbības veicējiem kā fiksētā ienākuma nodokļa maksātājiem, un pielikums D6, kas savukārt jādara, ja gūti ienākumi, kuriem piemēro atšķirīgas nodokļa likmes, vai gūti ienākumi tikai no saimnieciskās darbības. D6 pielikumu neaizpilda fiksētā ienākuma nodokļa maksātāji. Aizpildot attiecīgos pielikumus un piemērojot neapliekamo minimumu un atvieglojumus, tiks iegūts rezultāts, kas parādīs, vai par taksācijas gadu veidojas pārmaksa vai arī nodoklis būs jāpiemaksā.

Ja rezumējošā kārtībā aprēķinātā summa pēc deklarācijas pārbaudes izrādīsies mazāka par avansā samaksāto, VID teritoriālā iestāde triju mēnešu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas atmaksās maksātājam radušos starpību.

Savukārt, ja aprēķinātā summa būs lielāka par samaksāto, iedzīvotāju ienākuma nodoklis budžetā būs jānomaksā ne vēlāk kā 15. aprīlī. Ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz Ls 450, to budžetā iespējams nomaksāt trīs daļās – līdz 16. aprīlim, 16. maijam un 16. jūnijam, katru reizi vienu trešdaļu summas.

Ja maksātājs taksācijas gada laikā ir mainījis dzīvesvietu, deklarācija jāiesniedz (vai jānosūta pa pastu) Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei iepriekšējā dzīvesvietā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI