SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. martā, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
6
6

Gada ienākumu deklarēšana: obligāta un brīvprātīga (I)

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Attaisnotie izdevumi izglītībai un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ir limitēti. Ierobežojums neattiecas uz plānveida operācijām un zobārstniecības pakalpojumiem, ieskaitot zobu protezēšanu. Šie izdevumi gada deklarācijā iekļaujami pilnībā un no šīs summas atlīdzina izdevumus 25% apmērā.

Gada ienākumu deklarēšana līdz 1. aprīlim ir obligāta nodokļu maksātājiem, kuri veic saimniecisko darbību, vēl arī citos likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajos gadījumos. Valsts paredzējusi iespēju nodokļu maksātājam iesniegt deklarāciju arī brīvprātīgi, tā ir iespēja atgūt daļu no samaksātā nodokļa.

Deklarācijas iesniegšanas termiņu - 2009. gada 1. aprīli – nedrīkst nosebot nodokļu maksātāji, kuri 2008. gadā

  • veikuši saimniecisko darbību Latvijā (individuālā uzņēmuma, zemnieku vai zvejnieku saimniecības īpašnieki, pašnodarbinātie, sava īpašuma izīrētāji, u.c.);
  • guvuši ienākumus ārvalstīs;
  • saņēmuši neapliekamos ienākumus, kas lielāki par četrkāršu gada neapliekamo minimumu;
  • saņēmuši ienākumus, no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis izmaksas brīdī netika ieturēts.

Savukārt pārējie nodokļu maksātāji, kam bijuši ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekami ienākumi, bet uz kuriem neattiecas šis ierobežojošais termiņš, deklarāciju var iesniegt līdz pat gada beigām. Protams, paša maksātāja un viņa ģimenes interesēs ir iesniegt deklarāciju ātrāk, tādējādi ātrāk tiks atgūts pārmaksātais nodoklis.

Galvenie jaunumi, kas attiecas uz nodokļu maksātājiem, kas sastādīs deklarāciju, saistīti ar izmaiņām gada ienākumu deklarācijas veidlapās, gada neapliekamo minimumu, atvieglojumiem par apgādājamajiem u. c.

Izmaiņas deklarācijā un tās pielikumos

Kopš 2008. gada piemērojamas izmaiņas gada ienākumu deklarācijā un tās pielikumos. Papildus jau iepriekš spēkā esošajai deklarācijai D un pielikumiem (D1 – taksācijas gadā Latvijas Republikā gūtie ienākumi; D2 – fizisko personu ārvalstīs gūtie ienākumi; D3 – ienākumi no saimnieciskās darbības (jāaizpilda saimnieciskās darbības veicējiem); D31 - ienākumi no saimnieciskās darbības, ja kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā (jāaizpilda saimnieciskās darbības veicējiem); D4 – attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem) ieviesti vēl divi pielikumi (D5 - saimnieciskās darbības ienākumu deklarācija nodokļa maksātājiem, kas maksā fiksēto ienākuma nodokli, un D6 - nodokļa aprēķins ienākumiem, kam piemēro atšķirīgas nodokļa likmes).

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 443 „Noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai 2008. gadā” neapliekamais minimums pērn bija Ls 80 mēnesī (Ls 960 gadā) un atvieglojumi par apgādājamajiem - Ls 56 mēnesī (Ls 672 gadā).

Neapliekamā minimuma apmērs maina arī nosacījumu personām, kuras guvušas neapliekamos ienākumus, kas pārsniedz četrkāršu gada neapliekamā minimuma apmēru. 2008. gada neapliekamajiem ienākumiem šī summa ir Ls 3840 (4 x Ls 80 x 12 mēneši).

Ir mainīts arī nosacījums nodokļa nomaksai budžetā, ja tāda jāveic, aprēķinot gadā samaksāto un pēc deklarācijas maksājamo nodokli, – ja summa pārsniedz 450 latu, to var iemaksāt budžetā trijās reizēs. Līdz šim maksājumus varēja dalīt, ja summa pārsniedza 100 latus.

Vēl jaunumi skar normas attiecībā uz nekustamā īpašuma iegādes brīža noteikšanu. Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pants nosaka: ja tiek atsavināts nekustamais īpašums, ko veido ēka vai būve un zeme, uz kuras atrodas ēka vai būve, bet uz šo zemi īpašuma tiesības iegūtas un zemesgrāmatā nostiprinātas vēlāk nekā uz ēku vai būvi, tad par nekustamā īpašuma iegādes brīdi uzskata dienu, kad ēka vai būve ierakstīta zemesgrāmatā.

Apliekamā ienākuma samazināšana

Taksācijas gada laikā saņemtos ienākumus, par ko maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, atļauts samazināt par noteiktiem attaisnotajiem izdevumiem, tā veidojas iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa, ko var atgūt no valsts.

Nodokļu maksātājam ir tiesības uz šādiem attaisnotajiem izdevumiem:

  • valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas,
  • maksājumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem,
  • ziedojumi vai dāvinājumi sabiedriskā labuma, reliģiskajām vai arī budžeta iestādēm,
  • iemaksas privātajos pensiju fondos,
  • izdevumi, kas radušies, iegādājoties ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības.

Apliekamo ienākumu ļauts samazināt par attaisnotajiem izdevumiem, ja saņemta autoratlīdzība (honorārs), bet izmaksas vietā attaisnotie izdevumi nav piemēroti, kā arī, ja pilnībā nav izmantots gada neapliekamais minimums un atvieglojumi.

Piemērot attaisnotos izdevumus apliekamā ienākuma samazināšanai izdevīgi gan tiem nodokļu maksātājiem, kas deklarāciju iesniedz brīvprātīgi, lai atgūtu pārmaksāto nodokli, gan arī tiem, kam deklarācija jāiesniedz obligāti, tādējādi samazinot apliekamo ienākumu, no kura jānomaksā nodoklis.

Attaisnotie izdevumi izglītībai un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ir limitēti, to summa arī 2008. gadā nedrīkst pārsniegt 150 latu gadā par sevi un katru apgādājamo atsevišķi. Šis ierobežojums neattiecas uz plānveida operācijām un zobārstniecības pakalpojumiem, šos tēriņus deklarācijā var iekļaut pilnībā, un no šīs summas atlīdzina 25 procentus.

"Deklarāciju izdevīgi iesniegt arī tiem nodokļu maksātājiem, kas 2008. gadā ar algas nodokļa grāmatiņu strādājuši nepilnu gadu, kā arī tad, ja apgādājamais nav bijis laikus ierakstīts algas nodokļa grāmatiņā, tāpēc par viņu nav piemērots atvieglojums."

Tāpat kā iepriekš, ienākuma deklarācijā atļauts iekļaut un savu apliekamo ienākumu samazināt arī par savu ģimenes locekļu (vecāku, vecvecāku, bērnu, mazbērnu, laulātā) attaisnotajiem izdevumiem izglītībai un ārstniecībai, kuru kopējā summa taksācijas gada laikā nepārsniedz maksātājam un viņa ģimenes locekļiem Ls 150 katram.

Ja izdevumi ārstniecības pakalpojumiem un izglītībai gada laikā pārsniedz Ls 150, pārsniegumu var attiecināt uz nākamo piecu taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā, nākamajos gados vispirms atskaitot par taksācijas gadu radušos izdevumus un tikai tad iepriekšējo gadu pārnestos izdevumus. Ja studiju maksa segta ar studiju kredītu, visu saņemtā kredīta apjomu uzrāda tā gada attaisnotajos izdevumos, kurā sākta kredīta atmaksa.

Deklarāciju izdevīgi iesniegt arī tiem nodokļu maksātājiem, kas 2008. gadā ar algas nodokļa grāmatiņu strādājuši nepilnu gadu, jo neapliekamais minimums pienākas par visu gadu, līdz ar to veidojas nodokļa pārmaksa.

Tāpat arī gadījumā, ja apgādājamais nav bijis laikus ierakstīts algas nodokļa grāmatiņā, līdz ar to par viņu nav piemērots atvieglojums, to var saņemt, iesniedzot deklarāciju. Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. pants paredz: atvieglojumi pienākas, ja apgādībā ir

  • nepilngadīgs bērns;
  • bērns, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecumam;
  • nestrādājošie – laulātais, vecāki un vecvecāki;
  • mazbērni vai audzināšanā paņemti bērni, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu;
  • brālis, māsa, kas ir jaunāki par 18 gadiem, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku;
  • apgādībā esošu personu apgādājamie;
  • persona, kuras labā pēc tiesas sprieduma no maksātāja tiek piedzīta uzturnauda;
  • nodokļu maksātāja aizbildnībā vai aizgādnībā esoša persona.

Jāņem vērā, ka pārmaksāto nodokli var atgūt tikai tad, ja taksācijas gadā strādāts un maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ja ienākumu nav bijis, nav ieturēts un budžetā pārskaitīts nodoklis, šos attaisnotos izdevumus piemērot nevarēs. Šādā gadījumā izglītības un ārstnieciskos izdevumus atļauts pārnest uz nākamajiem pieciem taksācijas gadiem. Tomēr tas attiecas tikai uz limitētajiem attaisnotajiem izdevumiem, jo uz nākamo gadu nevar pārnest maksātāja izdevumus par plānveida operāciju vai zobārstniecības pakalpojumiem, kas pārsniedz maksātāja apliekamo ienākumu pēc citu likumā maksātājam paredzēto summu atskaitīšanas. Šajā gadījumā, lai nezaudētu nodokļa pārmaksu, maksātāja izdevumus par plānveida operāciju vai zobārstniecības pakalpojumiem var sadalīt starp maksātāja ģimenes locekļiem, kuriem ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem.

Lai piemērotu attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, būs jāaizpilda deklarācijas pielikums D4.

Deklarācijai nepieciešamā informācija

Lai sastādītu deklarāciju par taksācijas gadu, nepieciešama šāda informācija un dokumenti:

  • paziņojums par algas nodokli no darba devēja (ja strādāts vairākās vietās, jāsaņem paziņojumi no visiem darba devējiem);
  • ja ir saņemta pensija, šāds paziņojums jālūdz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA);
  • ja ir slimots - no VSAA jāsaņem paziņojums par slimības pabalstu saskaņā ar darba nespējas lapu “B”;
  • ja pārdots nekustamais īpašums, nepieciešami darījumu apliecinoši dokumenti (līgumi, maksājumi u.c.).

Jābūt arī visiem čekiem, kvītīm un maksājuma uzdevumiem, kas attaisnotos izdevumus apliecina.

Kad nepieciešamie dokumenti apkopoti, var aizpildīt gada ienākumu deklarāciju. To var darīt gan rakstveidā, aizpildot veidlapas un tās iesniedzot (vai pa pastu nosūtot) Valsts ieņēmumu dienestā (VID), gan elektroniski, piereģistrējoties VID kā Elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotājs.

Turpmāk vēl.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI