SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. septembrī, 2008
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
1
1

Pieejams atbalsts meža īpašniekiem

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šonedēļ stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas noteic kārtību, kādā meža īpašnieki varēs pieteikties uz atbalsta maksājumiem noteiktiem mežsaimnieciskiem darbiem.

Nepalaidiet garām!

Šonedēļ spēkā stāsies šādi MK noteikumi:

  1. valsts un ES atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība Latvijas lauku attīstības programmas 2007.-2013. gadam pasākuma „Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana” īstenošanai;
  2. valsts un ES atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam pasākuma "Mežsaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošana un preventīvu pasākumu ieviešana" aktivitātes "Mežsaimniecības ražošanas potenciāla atjaunošana ugunsgrēku un dabas katastrofu radīto postījumu vietās" īstenošanai (Nr.748 spēkā ar 20.09.2008.);
  3. valsts un ES atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam pasākuma „Lauksaimniecībā neizmantojamās zemes pirmreizējā apmežošana” īstenošanai.

Meža īpašnieki var pieteikties atbalstam visās trīs šajās programmā minētajās aktivitātēs. MK noteikumi izstrādāti tā, lai visām trim aktivitātēm būtu iespējams un pieļaujams rakstīt kopīgu Meža apsaimniekošanas plānu. Bet var rakstīt arī katrai programmai atsevišķu. Pirmajā gadā var piedalīties vienā aktivitātē, nākamā gadā – otrā utt.

Ir vairāki nosacījumi, kas jāievēro plāna saskaņošanai. Kopējie:

  1. projekta īstenošanas platībai ir skaidri redzamas un iezīmētas robežas dabā, kas identificējamas plāna saskaņošanas laikā;
  2. izmaiņas plānā pretendents saskaņo ar Valsts meža dienestu (VMD) un iesniedz Lauku atbalsta dienestā (LAD).

Turklāt ir atsevišķi nosacījumi, saskaņojot plānu jaunaudžu kopšanai:

  1. jaunaudze pirms kopšanas neatbilst koptas mežaudzes kritērijiem;
  2. valdošās koku sugas koku vidējais augstums nepārsniedz 8 metrus (līdz šim bija runa par 6 metriem).

Savukārt mazvērtīgu mežaudžu nomaiņas gadījumā, saskaņojot plānu, nepieciešams VMD atzinums par to, ka mežaudze ir mazvērtīga.

Audzēsim meža vērtību!

Vairāk par atbalsta pasākumu „Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana”. Tajā paredzētas šādas aktivitātes:

  1. jaunaudžu kopšana;
  2. mazvērtīgu mežaudžu nomaiņa;
  3. jauni instrumenti un aprīkojums, kas paredzēts jaunaudžu kopšanai un mazvērtīgu mežaudžu nomaiņai.

Uz atbalstu var pretendēt:

  1. fiziska persona – meža zemes īpašnieks;
  2. juridiska persona, kuras pamatkapitālā privātā kapitāla daļas ir 50% vai vairāk un kas ir meža zemes īpašnieks;
  3. pašvaldība – meža zemes īpašnieks;
  4. pašvaldības kapitālsabiedrība.

Atbalsta lielums

Lai pretendētu uz atbalstu jaunaudžu kopšanai, projekta īstenošanas platībā ir jābūt veiktai meža inventarizācijai.

Jaunaudžu kopšana projektu attiecināmo izmaksu summa nepārsniedz 210 latus par hektāru vienā kopšanas reizē vai 300 latu par hektāru, ja vienlaikus ar nākotnes koku kopšanu tie tiek arī atzaroti.

Mazvērtīgu mežaudžu nomaiņā projekta attiecināmo izmaksu summa nepārsniedz 840 Ls par hektāru (ietvertas atjaunošanas izmaksas: augsnes sagatavošana, stādu iegāde, agrotehniskā apkope).

Jaunu instrumentu vai aprīkojuma iegādei vienam pretendentam viena projekta kopējā attiecināmo izmaksu summa nevar pārsniegt 3514 latus vienā izmaksas reizē vai 7028 latus līdz 2013. gadam. Projekta minimālais apmērs – 702 lati.

Meža īpašnieks saņem pusi no izmaksām, kas, realizējot projektu, bijušas.

"Meža īpašnieki – fiziskas un juridiskas personas – var pieteikties atbalstam visās trīs programmā minētajās aktivitātēs."

Viens pretendents šajās aktivitātēs vienā gadā var saņemt atbalstu līdz 50 ha lielām platībām.

Par mazvērtīgu mežaudzi uzskata gan dabiski atjaunojušos izcirtumu divu līdz sešu metru augstumā, kas aizaudzis ar koku sugu, kas nav piemērota konkrētajai augsnei. Tāpat arī tādas neproduktīvas mežaudzes, kas atbilst likumdošanā definētajiem kritērijiem:

  1. mežaudzi, kuras šķērslaukums ir mazāks par kritisko šķērslaukumu;
  2. mežaudzi līdz sešu metru augstumam, kur vairāk nekā 60 procentu koku ir meža dzīvnieku, kaitēkļu, stumbra vai sakņu slimību bojāti;
  3. priežu un egļu mežaudzes, kurās pēc 40 gadu sasniegšanas apses, baltalkšņa vai jebkurš cits šo sugu piemistrojums ir lielāks par 40 procentiem no kopējās mežaudzes krājas.

Jāatceras, ka attiecināmajos izdevumos neietilpst mazvērtīgas mežaudzes novākšana, mežizstrādes tehnika, bankas procentu maksājumi, maksa par naudas pārskaitījumiem, naudas sodi, līgumsodi un tiesāšanas izdevumi.

Iesniedzamie dokumenti

Pretendentam LAD jāiesniedz projekta pieteikums, meža apsaimniekošanas plāns, Zemesgrāmatas apliecība un, ja projekta īstenošanai paredzēts ņemt kredītu, tad arī izziņa no kredītiestādes par gatavību izskatīt kredīta piešķiršanu.

Lai diskutētu par piedāvātajām iespējām, kā arī izvērtētu iepriekšējā plānošanas periodā iztērētajiem līdzekļiem mežsaimnieciskajiem pasākumiem, Meža īpašnieku biedrība ar Meža attīstības fonda atbalstu rīko seminārus mediju pārstāvjiem un vietējo meža īpašnieku apvienību pārstāvjiem.

Meža īpašnieku biedrības (MIB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks ir gandarīts par šo noteikumu stāšanos spēkā, jo, realizējot ES atbalstītos pasākumus, aktivizēsies darbība privātajā mežā un papildināsies meža ekonomiskā vērtība. Latvijas apstākļos mežs labi atjaunojas dabiskā veidā, taču, lai tas veidotos kvalitatīvs, jaunaudzi nepieciešams kopt. Un tieši atbalsts jaunaudžu kopšanai, pēc Muižnieka domām, ir ļoti svarīgs ieguldījums kvalitatīva meža izveidošanai nākotnē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI