SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
13
13

Noteikumi jauni, to būtība - ne

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pasākuma trešā pieteikšanās kārta būs „pirmais kucēns” meža nozarē Latvijā, kas izbaudīs pavisam citādu pieteikumu iesniegšanas principu – nepārtraukto pieteikšanos.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Ministru kabinets (MK) 2009. gada 6. oktobrī apstiprināja jaunus noteikumus Nr. 1145 „Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība pasākuma “Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana” īstenošanai”, kas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” ir izsludināti šodien un spēkā stāsies rīt, 10. oktobrī.

Zemkopības ministrijas (ZM) Meža departamenta Meža nozares atbalsta nodaļas vecākā referente Iveta Vaite skaidro, ka grozījumi noteikumos sākušies saistībā ar 2009. gada 14. jūlijā veiktajiem grozījumiem tā dēvētajos virsnoteikumos jeb MK noteikumos Nr. 783 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai”. „Virsnoteikumos tika izņemta ārā prasība pēc apstiprinoša lēmuma pieņemšanas atbalsta pretendentam slēgt līgumu ar Lauku atbalsta dienestu. Tas pretendentam atvieglo dzīvi – samazina administratīvo slogu. Turklāt iesniegumā jau viss ir norādīts, ko pretendents iecerējis projekta ietvaros paveikt. Tādēļ prasība par līguma slēgšanu bija jāizņem, kas rezultātā radīja arī citus redakcionālus labojumus,” teic I. Vaite. „Turklāt atbalsta programmas iepriekšējo kārtu realizēšanas gaitā bija parādījušies vairāki nepieciešami tehniski precizējumi. Rezultātā grozījumu sasummējās tik daudz, ka bija nepieciešams izstrādāt pilnīgi jaunus noteikumus.”

"Pasākums “Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana” patiesībā jau piedzīvojis divas pieteikšanās kārtas – pēc iepriekšējiem noteikumiem."

Jaunums noteikumos ir arī izmaiņas saistībā ar pārskatu par projekta īstenošanas rezultātiem – pretendents pārskatu turpmāk varēs iesniegt Valsts meža dienestā jau pēc projektā paredzēto darbību izpildes. Tātad projekta īstenotājam turpmāk atkritīs divas došanās reizes uz Lauku atbalsta dienestu (LAD), lai sakārtotu nepieciešamos dokumentus.

„Pirmais kucēns” meža nozarē

Pasākums “Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana” patiesībā jau piedzīvojis divas pieteikšanās kārtas – pēc iepriekšējiem noteikumiem. Tās abas bija Latvijā jau pierastās – ar pretendentu steigšanos nenokavēt pieteikuma iesniegšanas pirmo dienu un pieteikumu rindošanu klasiskā iesniegšanas kārtībā.

Pasākuma trešā pieteikšanās kārta būs „pirmais kucēns” meža nozarē Latvijā, kas izbaudīs pavisam citādu pieteikumu iesniegšanas principu – nepārtraukto pieteikšanos. Tas nozīmē, ka pieteikumu iesniegšana netiks rindota pēc attiecīgā pasākuma projektu atlases kritērijiem, kā tas bija līdz šim, bet iesniegumus pretendenti varēs iesniegt nepārtraukti līdz brīdim, kamēr tiks apstiprināti 80% no kārtai piešķirtā finansējuma – 8 miljoniem latu. Un projekti arī LAD tiks vērtēti pēc pieteikumu saņemšanas, nevis gaidīts kārtas noslēgums. Kad būs iztērēti 80% no kārtai atvēlētās naudas, tad LAD par to publiski paziņos (publikācijā oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”). No tā brīža uz atlikušajiem 20% naudas projektu pieteikumi atkal tiks klasiski rindoti un vērtēti pēc attiecīgā pasākuma projektu atlases kritērijiem.

Attiecībā uz jaunaudžu kopšanu vēl svarīgs jaunums noteikumos ir tas, ka turpmāk vidējais valdošās koku sugas augstums būs līdz 6 metriem līdzšinējo 4 metru vietā. Šādām mežaudzēm atbalstu par kopšanu būs iespēja saņemt divas reizes, kopšanu veicot ne biežāk kā reizi trijos gados. Savukārt mežaudzēs no 6 līdz 10 metru augstumam – vienu reizi.

"Jaunie noteikumi spēkā stāsies rīt, 10. oktobrī."

Jaunie noteikumi spēkā stāsies rīt, 10. oktobrī. Tad sekos viena mēneša „klusuma periods”, ko pretendenti varēs lietderīgi izmantot, jau sākot gatavot projektiem nepieciešamos dokumentus - meža apsaimniekošanas plānu u.c.

„Tā kā izmaiņas noteikumos notiek starp pasākuma realizēšanas kārtām, jaunajos noteikumos minētās prasības par meža plānu apsaimniekošanu nav attiecināmas uz plāniem, kas saskaņoti ar Valsts meža dienestu pirms šo noteikumu spēkā stāšanās dienas. Šis laiks ir uzskatāms par pārejas periodu,” teic I. Vaite.

Visus dokumentus pretendents varēs LAD iesniegt gan personīgi, gan ar pasta vai elektroniskā pasta sūtījumu, to noformējot atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Kas var pieteikties atbalstam

Tāpat kā līdz šim, pasākums „Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana” atbalstīs jaunaudžu kopšanu, mazvērtīgu mežaudžu nomaiņu un jaunu instrumentu un aprīkojuma iegādi, kas paredzēts jaunaudžu kopšanai un mazvērtīgu mežaudžu nomaiņai.

Atbalstam varēs pieteikties fiziska persona, kura ir meža zemes īpašniece, kā arī juridiska persona, kuras pamatkapitālā privāta kapitāla daļas ir 50% vai vairāk un kura ir meža zemes īpašniece. Tāpat uz atbalstu varēs pretendēt pašvaldība, kas ir meža zemes īpašniece vai pašvaldības kapitālsabiedrība.

"Tā kā izmaiņas noteikumos notiek starp pasākuma realizēšanas kārtām, jaunajos noteikumos minētās prasības par meža plānu apsaimniekošanu nav attiecināmas uz plāniem, kas saskaņoti pirms šo noteikumu spēkā stāšanās."

Projekta attiecināmo izmaksu summa nepārsniegs:

  • 210 latu par hektāru vienā kopšanas reizē jaunaudzes kopšanai,
  • 300 latu par hektāru jaunaudzes kopšanai, ja vienlaikus ar nākotnes koku kopšanu tos atzaros,
  • 840 latu par hektāru mazvērtīgu mežaudžu nomaiņai.

Atbalsta intensitāte veicamajām darbībām - 50 procenti.

Atbalstu jaunaudžu kopšanai un mazvērtīgu mežaudžu nomaiņai paredzētu jaunu instrumentu un aprīkojuma iegādei varēs saņemt tad, ja personas īpašumā ir ne mazāk kā trīs hektāri meža, kurā paredzēts veikt jaunaudzes kopšanu vai nomainīt mazvērtīgu mežaudzi. Pretendentam viena projekta kopējā attiecināmo izmaksu summa jaunaudžu kopšanai un mazvērtīgu mežaudžu nomaiņai paredzētu jaunu instrumentu un aprīkojuma iegādei ir ne vairāk kā 3514 lati vienā izmaksas reizē vai 10 000 eiro ekvivalentu latos laikposmā līdz 2013. gadam. Minimālais projekta attiecināmo izmaksu apmērs ir 1000 eiro ekvivalentu latos.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI