VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
11. novembrī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Finanses
2
2

Atbalstam varēs pretendēt vairāk meža īpašnieku

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Meža īpašnieku biedrība ļoti atzinīgi vērtē grozījumus nosacījumos pasākumam „Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana”.

Ministru kabinets šā gada 9. novembrī apstiprināja grozījumus, kas paredz labvēlīgākus nosacījumus meža īpašniekiem, pretendējot uz atbalstu pasākumā „Meža ekonomiskās vērtības uzlabošana”.
Meža īpašnieku biedrība (MIB) šos grozījumus vērtē ļoti atzinīgi, tie saskan arī ar MIB iesniegtajiem priekšlikumiem. Līdz ar izmaiņām tiek paplašināts pretendentu loks, kas savukārt nozīmē potenciāli lielāku aktivitāti meža ekonomiskās vērtības uzlabošanas pasākumos.

Ja ņem vērā, ka šī atbalsta pasākuma mērķis ir iegūt pēc iespējas vairāk izkoptu jaunaudžu, var teikt, ka jaunās izmaiņas sekmēs mērķa sasniegšanu, jo ierobežojums, kas liedza īpašniekiem, kuri vēlējās izkopt lielākas platības gada laikā, pretendēt uz Eiropas atbalstu par visām izkoptajām platībām, nu ir atcelts.

Šā pasākuma ietvaros meža īpašnieki uz atbalstu var pretendēt jaunaudžu kopšanai (jaunaudzes līdz 10 m augstumam), mazvērtīgu mežaudžu nomaiņai* un jaunu instrumentu un aprīkojuma iegādei, lai veiktu abus minētos pasākumus.

Līdz šim spēkā bija norma, kas noteica, ka atbalstu jaunaudžu kopšanai un mazvērtīgo mežaudžu nomaiņai, piemērotas jaunas tehnikas, inventāra, aprīkojuma un iekārtu iegādei var saņemt pretendenti, kuru īpašumā ir atbalsta saņemšanas nosacījumiem atbilstošas meža platības ar vismaz trīs hektāru lielu kopējo platību. Grozījumi paredz samazināt minimālo platību līdz diviem hektāriem, kas ļaus šai aktivitātei pieteikties lielākam skaitam meža īpašnieku.

"Ierobežojums, kas liedza īpašniekiem, kuri vēlējās izkopt lielākas platības gada laikā, pretendēt uz Eiropas atbalstu par visām izkoptajām platībām, nu ir atcelts."

Tāpat grozījumi noteic, ka projekta minimālais finansiālais apmērs būs 500 eiro (iepriekš - 1000 eiro). Līdz šim noteiktais minimālais finansiālais apmērs nedeva iespēju meža īpašniekam iegādāties tikai vienu instrumentu, piemēram, krūmgriezi komplektā ar darba aizsardzības līdzekļiem.

Jaunie noteikumi atceļ arī ierobežojumu, ka viens pretendents vienā gadā var pretendēt uz atbalstu ne vairāk kā 50 hektāru lielās, pasākuma aktivitātēm piemērotās platībās. Izvērtējot pretendentu līdzšinējo aktivitāti pasākumā, konstatēts, ka šāds ierobežojums nav nepieciešams.

* Mazvērtīga mežaudze šo noteikumu izpratnē ir:

  • dabiski atjaunojies izcirtums vai mežaudze, kurā vidējais valdošās koku sugas koku augstums meža apsaimniekošanas plāna saskaņošanas dienā ir divi līdz seši metri un meža augšanas apstākļiem piemērotu koku skaits saskaņā ar normatīvajiem aktiem par meža atjaunošanu ir mazāks par koku skaitu, kas atbilst kritiskajam šķērslaukumam saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu meža zemē;
  • neproduktīva mežaudze saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu meža zemē.
***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI