SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. decembrī, 2013
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
2
2

Būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī, ekonomikas, finanšu, vides, lauku attīstības nozarē

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Valsts kanceleja sadarbībā ar Ekonomikas, Finanšu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības un Zemkopības ministriju ir apkopojusi būtiskākos jaunos tiesību aktus un to grozījumus, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī un skar lielu sabiedrības daļu. Piemēram, izmaiņas, kas sasitītas ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu un jaunām dabas resursu nodokļu atlaidēm.

Valsts kanceleja vērš uzmanību, ka tā ir tikai daļa no normatīvajiem aktiem, kas stājas spēkā nākamajā gadā. Ar pilnīgi visiem likumiem un noteikumiem var iepazīties vietnē likumi.lv.

1.janvārī stāsies spēkā rekordliels tiesību aktu skaits – 1087, kas ir teju desmitreiz vairāk nekā iepriekšējo gadu pirmajās dienās. Šogad ir īpaša situācija - pārejas uz eiro konsekvence, jo ļoti daudz izmaiņu ir tehniski precizējumi, piemēram, pārrēķinot cenrāžus no latiem uz eiro.

Ar pilnīgi visiem likumiem un noteikumiem var iepazīties Latvijas Republikas tiesību aktu vietnē Likumi.lv, izvēloties sadaļu >  Jaunākie > Stājas spēkā > 01.01.2014.
  • Tiesību akti, kas stāsies spēkā  1.janvārī
  • Visi likumu grozījumi, kas stāsies spēkā 1.janvārī, jau ir iekļauti pamattekstos. Tātad interesenti var lietot  to "nākotnes redakcijas" uz 01.01.2014.
  • Pēdējais 2013.gada oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" laidiens iznāks  pirmdien, 30.decembrī, publicējot pēdējos šā gada tiesību aktus un oficiālos paziņojumus.
Savukārt LV portāls "Par likumu un valsti", turpinot iepriekšējos gados iedibināto tradīciju, piedāvā publikāciju sēriju, ko apvieno temats "Spēkā no 2014.gada".

Sabiedrībai būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī

Ekonomika

Tiks pagarināta uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides atbalsta programma sākotnēji līdz 2014.gada 30.jūnijam, bet pēc jaunā Eiropas Savienības reģionālā atbalsta regulējuma spēkā stāšanās – līdz 2020.gada 31.decembrim. To paredz grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli". No 2014.gada 1.janvāra varēs iesniegt jaunus investīciju projekta pieteikumus. Līdz jaunā Eiropas Savienības reģionālā atbalsta regulējuma spēkā stāšanās jaunus investīciju projektu pieteikumus Ekonomikas ministrijā varēs iesniegt līdz 2014.gada 31.martam. To paredz grozījumi Ministru kabineta 2012.gada 24.janvāra noteikumos Nr.78 "Atbalstāmo investīciju projekta apstiprināšanas un īstenošanas kārtība".

No jaunā gada stāsies spēkā kārtība, kādā fiziskas personas var pieteikties samazinātās patentmaksas maksājumiem par tās saimniecisko darbību noteiktā profesijā. Samazinātās patentmaksas tiks attiecinātas uz profesijām un saimniecisko darbību veicējiem ādas un ādas izstrādājumu amatniecībā, apģērbu izgatavošanā un labošanā, pulksteņu labošanā, slēdzeņu labošanā un citu sadzīves pakalpojumu jomā, amatniecības izstrādājumu gatavošanas jomā, floristikā, privāto mājsaimniecības pakalpojumu un mājas aprūpes pakalpojumu jomā. To paredz Ministru kabineta 2013.gada 17.decembra noteikumi Nr.1531 "Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa un tās apmēri fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā".

Ir paredzēts, ka no 14.janvāra dzīvojamās mājas īpašniekiem būs tiesības izlemt, kā turpmāk norēķināties ar pakalpojuma sniedzēju par ūdeni, siltumu un atkritumiem, t.i., maksāt tieši pakalpojuma sniedzējam vai arī maksājumus veikt ar pārvaldnieka starpniecību. Tāpat paredzēts, ka pārvaldniekam būs pienākums organizēt aptaujas lēmumu pieņemšanai par ēkas pārvaldīšanu, ja īpašnieks to prasīs. To paredz grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas ir pieņemti, bet vēl nav izsludināti.

No nākamā gada 1.janvāra pilnībā tiek atvērts Latvijas elektroenerģijas tirgus, iesaistot tajā arī mājsaimniecības. Tādējādi tiek noslēgta 2007.gadā uzsāktā reforma šai jomā. To paredz grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā.

2014.gada 1.februārī stāsies spēkā jauns Būvniecības likums, kas būtiski uzlabos būvniecības procesu Latvijā. Likums izstrādāts, lai radītu mūsdienīgu būvniecības procesa tiesisko regulējumu, kas veicinās būvniecības nozares attīstību, kā arī sekmētu sabiedrības iespējas līdzdarboties lēmumu pieņemšanā. Likums paredz vienkāršot būvniecības administratīvo procesu, atsakoties no daudzajiem starplēmumiem, bet paredz stiprināt būvniecības procesā iesaistīto atbildību, kompetences un profesionalitātes novērtēšanas sistēmu, lai nodrošinātu būvniecības kvalitāti.

Finanses

No 2014.gada 1.janvāra mainīts likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktais nodokļa likmes samazināšanas modelis, vienlaicīgi nosakot, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 2014.gadā ir 24 procenti, 2015.gadā – 23 procenti un no 2016.gada – 22 procenti. To paredz grozījumi likumā "Par iedzīvotu ienākuma nodokli".

No 2014.gada 1.janvāra ieviests regulējums, lai novērstu, ka kapitālsabiedrības, kas darbojas vairākus gadus un gūst apgrozījumu, bet tām nav neviena darbinieka, visas funkcijas, t.sk. darbinieku funkcijas, veic valdes locekļi bez atlīdzības. Turpmāk tiks uzskatīts, ka kapitālsabiedrības valdes loceklis guvis ar algas nodokli apliekamu ienākumu, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajam minimālās mēneša darba algas apmēram attiecīgajā taksācijas gada mēnesī, kad kapitālsabiedrībā nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību, kura nav mazāka par normatīvajos aktos noteikto minimālo mēneša darba algas apmēru. To paredz grozījumi likumā "Par uzņēmuma ienākuma nodokli".

No 2014.gada 1.janvāra komersantiem piederošām dzīvojamām mājām vai dzīvokļiem, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu, dzīvojamām mājām noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi (0,2-0,6 procenti atkarībā no kadastrālās vērtības) piemēros tikai tajos gadījumos, ja dzīvoklis vai māja būs izīrēta dzīvošanai un īres tiesības nostiprinātas zemesgrāmatā. Savukārt dzīvošanai neizīrētām telpām tiks piemērota 1,5 procentu likme. To paredz grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli".

Mikrouzņēmumu likumā ieviestas vairākas normas, kas neļaus izvairīties no nodokļu nomaksas. Piemēram, fiziskā vai juridiskā persona, kura ir personālsabiedrības biedrs, nevarēs būt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja. Tāpat ieviestas vairākas normas, kuru mērķis ir veicināt mikrouzņēmumu izaugsmi un vieglāku iekļaušanos vispārējā ienākuma nodokļu maksāšanas režīmā, piemēram, mikrouzņēmums var nepiemērot nodokļa papildlikmi apgrozījuma pārsnieguma gadījumā, ja nodokļa maksātājs pēdējo trīs taksācijas gadu laikā uzrādījis stabilu apgrozījuma pieaugumu (pieaugums nepārsniedz 30%). To paredz Mikrouzņēmumu nodokļu likums.

Lai veicinātu investīcijas  un  ieguldījumus  pētniecībā  un  attīstībā,  pagarināta  iespēja piemērot nodokļa atvieglojumu jaunajām ražošanas tehnoloģiskajām iekārtām (piemērojot koeficientu 1,5); sākot ar 2014.gada 1.jūliju tiek ieviests atvieglojums, kas paredz iespēju noteiktām pētniecības un attīstības izmaksām piemērot koeficientu 3; tiek pagarināts nodokļa atlaides par veiktajiem   ieguldījumiem atbalstāmajos projektos piemērošanas termiņš, vienlaikus nosakot minimālo ieguldījuma apmēru 10 miljonu eiro apmērā. To paredz izmaiņas likumā "Par uzņēmuma ienākuma nodokli".

Vide

No jaunā gada būs spēkā jaunas dabas resursu nodokļu atlaides. Nodokļa likme par ūdens resursu lietošanu elektroenerģijas ražošanai hidroelektrostacijā, kuras hidromezgla kopējā uzstādītā jauda ir mazāka par diviem megavatiem, būs 0,00853 eiro par 100 kubikmetriem hidrotehniskajai būvei caurplūdušā ūdens. Savukārt attiecībā uz uguņošanas ierīcēm nodokļa maksātājs aprēķinās un maksās nodokli par Latvijas Republikā ievestām uguņošanas ierīcēm, piemērojot nodokļa likmi 5% no paredzētā šo ierīču ievešanas apjoma kopsummas, kas uzrādīta Latvijas Republikas Stratēģiskas nozīmes preču kontroles komitejas izsniegtajā ievešanas licencē. To paredz jaunais Dabas resursu nodokļu likums. Tas veicinās principa "piesārņotājs maksā" ievērošanu, saudzīgāku resursu izmantošanu, kā arī vides kaitējuma un piesārņojuma ierobežošanu.

Lauku attīstība

Stāsies spēka definētas teritorijas, kurās aizliegtas medības, un izveidots regulējums medībām pielīdzināmām darbībām iežogotās teritorijās ar savvaļai līdzīgiem apstākļiem. Precizēta lielāko pieļaujamo nomedīšanas apjomu (limitu) noteikšanas kārtība. Atviegloti nosacījumi ārvalstu medniekiem medīt Latvijā, radīti nosacījumi šķirnes medību suņu apmācībai. Tāpat ievērojami samazināts administratīvais slogs mednieka apliecības iegūšanai. To paredz grozījumi Medību likumā.

Būs jauna kārtība, kādā atlīdzināmi zaudējumi, ko fiziskās vai juridiskās personas nodarījušas, pārkāpjot medības reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktās prasības, kā arī nelikumīgi iegūtās medību produkcijas vērtības atlīdzināšanas kārtība un apmērs. Precizēts arī to sugu saraksts, par kuru atlīdzināma nelikumīgi iegūtās medību produkcijas vērtība un zaudējumi par nelikumīgi nomedītu medījamo dzīvnieku. To paredz Ministru kabineta 2013.gada 17.decembra noteikumi Nr.1482 "Medības reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumu radīto zaudējumu un nelikumīgi iegūtās medību produkcijas vērtības atlīdzināšanas noteikumi".

No 1.janvāra stāsies spēkā jauni noteikumi, kas nosaka savvaļas medījamo dzīvnieku piebarošanas nosacījumus un kritērijus iespējamām barošanas vietām. Tādējādi plānots samazināt postījumus ražojošajiem lauksaimniecības un mežsaimniecības uzņēmumiem. Pārdomāts piebarošanas vietu izvietojums ir priekšnosacījums arī ceļu satiksmes negadījumu ar iesaistītiem savvaļas dzīvniekiem skaita mazināšanai. To paredz Ministru kabineta 2013.gada 17.decembra noteikumi Nr.1483 "Savvaļā dzīvojošo medījamo dzīvnieku piebarošanas noteikumi".

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI