NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
Šodien
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra

Bezmaksas bibliotēka tiešsaistē turpina attīstīties. Kādas problēmas saskata izdevēji?

Bezmaksas e-grāmatu bibliotēka vietnē 3td.lv darbojas jau vairāk nekā piecus gadus. Lai gan bibliotēka turpina attīstīties, proti, tā kļūst ērtāk lietojama un pakāpeniski pieaug arī lasītāju un publicēto e-grāmatu skaits, bibliotēkas uzturētāji un izdevēji atzīst – grāmatu digitalizēšanai nepieciešami resursi, kas ne katram ir pieejami.

īsumā
  • Šobrīd 3td.lv platformā ievietotas un lasītājiem bez maksas pieejamas vairāk nekā 600 grāmatu.
  • Lai iesniegtu grāmatu 3td.lv bibliotēkā, tā jāsagatavo ePub formātā, līdz ar to izdevējiem nepieciešami ne tikai cilvēkresursi, bet arī specifiskas zināšanas un tehnoloģijas.
  • Izdevniecība “Latvijas Mediji”: ņemot vērā ieguldīto darbu, 3td.lv bibliotēkas piešķirtā atlīdzība izdevējiem nav uzskatāma par motivējošu.
  • Izdevniecība “Zvaigzne ABC”: autori bieži uzrunā izdevniecību, lai noskaidrotu, kad viņu darbi būs pieejami 3td.lv.
  • No septembra 3td.lv lasītājiem piedāvā divus jaunus pakalpojumus.

Valsts finansētās e-grāmatu bibliotēkas darbību nodrošina Kultūras ministrijas pakļautībā esošais Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) sadarbībā ar SIA “Tietoevry Latvia”.

KISC projekta vadītāja asistente Ilma Elsberga zina teikt, ka patlaban 3td.lv platformā ievietotas un lasītājiem pieejamas vairāk nekā 600 grāmatu no piecām izdevniecībām (“Zvaigzne ABC”, “Latvijas Mediji”, “Jumava”, “Prometejs” un “Mansards”), kā arī autoru Zanes Nuts un Andras Manfeldes grāmatas un Latvijas Bankas simtgades izdevums.

Plašāk par tēmu >>

“Mēs regulāri uzrunājam gan Grāmatizdevēju asociāciju, gan izdevējus, aicinot pievienoties 3td.lv. Lasītājam e-grāmatas ir bez maksas, bet izdevējam par viņa izdoto e-grāmatu lasīšanu tiek samaksāts. Tomēr ne visas izdevniecības atsaucas,” LV portālam stāsta KISC projekta vadītāja asistente I. Elsberga.

Kā būtisku šķērsli, kas ietekmē izdevēju vēlmi publicēties 3td.lv, KISC pārstāve min grāmatu resursietilpīgo digitalizēšanas procesu.

Lai iesniegtu grāmatu 3td.lv bibliotēkā, tā jāsagatavo ePub formātā, līdz ar to izdevējiem nepieciešami ne tikai cilvēkresursi, bet arī specifiskas zināšanas un tehnoloģijas.

Kā piemēru I. Elsberga min gadījumu, kad e-grāmatu bibliotēkā neizdevās publicēt latgaliski sarakstītās grāmatas, jo literātiem pietrūcis kapacitātes tās digitalizēt vajadzīgajā formātā. 

Viņasprāt, situāciju varētu uzlabot, ja Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) konkursos, kur tiek piešķirts atbalsts grāmatu izdošanai, iestrādātu prasību sagatavot izdevumu arī ePub formātā.

“Būtu tikai loģiski, ka ar valsts atbalstu izdotās grāmatas ir pieejamas arī valsts atbalstītajā e-grāmatu lasīšanas platformā,” secina I. Elsberga.

Savukārt VKKF direktora vietniece Linda Karlina īsā sarunā ar LV portālu skaidro, ka šobrīd fonda projekti galvenokārt attiecināti uz drukātajām grāmatām un vismaz pagaidām būtiskas izmaiņas nav plānotas.

Autoriem bažas, ka grāmatas varētu izplatīt nelegāli

Sarunā ar LV portālu I. Elsberga īpaši izceļ e-grāmatu bibliotēkas sadarbību ar izdevniecību “Zvaigzne ABC”, kas ne tikai ir pirmā izdevniecība Latvijā, kura uzsāka veidot e-grāmatas, bet arī iesaistījās 3td.lv e-grāmatu bibliotēkas izveides darba grupā. Sākotnēji 3td.lv bibliotēka tika radīta uz izdevniecības “Zvaigzne ABC” e-grāmatu bāzes.

Arī pašlaik “Zvaigzne ABC” aktīvi iesaistās 3td.lv bibliotēkas papildināšanā, un, kā LV portālam norāda izdevniecībā, autori bieži interesējas, kad viņu darbi būs pieejami 3td.lv.  

Vienlaikus izdevniecībā novērots, ka daļa autoru baidās nodot savas grāmatas 3td.lv bibliotēkā, uzskatot, ka tās varētu tikt nelegāli izplatītas.

“Izdevējiem nākas daudz strādāt ar autoriem un ārzemju aģentūrām, lai mazinātu bažas par e-grāmatu pirātismu un pārliecinātu, ka ievietot un lasīt e-grāmatas 3td.lv platformā ir droši,” uzsver izdevniecībā “Zvaigzne ABC”.

Publicēties e-bibliotēkā – ne visai finansiāli izdevīgi

3td.lv bibliotēkā savas grāmatas publicē arī izdevniecība “Latvijas Mediji”. Tās pārstāvis LV portālam stāsta, ka par katriem 15 grāmatas lasījumiem e-grāmatu bibliotēkā izdevniecība saņem atlīdzību, kuras apmērs veido vienas drukātās grāmatas cenu.

Lai gan, kā paskaidro izdevniecībā, tādā veidā vienas grāmatas mūžs tiek aprēķināts arī klātienes bibliotēkās, paredzot, ka pēc 15 grāmatas izsniegumiem, visticamāk, būs nepieciešams iegādāties jaunu eksemplāru, 3td.lv bibliotēkas piešķirtā atlīdzība tomēr neesot motivējoša.

“Izdevniecībai, lai piedalītos šajā projektā, jāiegulda laiks un finanses: jāsagatavo e-grāmatas faili, jānoslēdz līgums par katras grāmatas izmantošanas iespēju tālāknodošanu, jāapstrādā atskaites, jāveic grāmatvedības aprēķini un izmaksas. Lai nozare augtu, tai jāpelna. Autoriem jāsaņem honorāri, taču, padarot grāmatu pieejamu bez maksas vai konkrētajā gadījumā – par 15 grāmatas lasījumiem saņemot vienas grāmatas cenu –, ieņēmumi sarūk,” klāsta izdevniecības “Latvijas Mediji” pārstāvis.

Nelielo ienākumu dēļ izdevniecība e-bibliotēkā lielākoties iesniedzot tikai latviešu autoru grāmatas.

“Ārzemju partneri ideju, ka vienas grāmatas cenu veidos 15 lasījumi, ne vienmēr uztver saprotoši,” piebilst izdevniecības “Latvijas Mediji” pārstāvis.

E-bibliotēka turpina attīstīties

Kaut arī pastāv minētās problēmas, LV portāla uzrunātās izdevniecības akcentē bibliotēkas nozīmīgo ieguldījumu latviešu valodas stiprināšanā un grāmatu lasīšanas veicināšanā.

E-grāmatu bibliotēkas uzturētāji turpina darbu pie vietnes 3td.lv uzlabošanas, no šī gada septembra lasītājiem piedāvājot divus jaunus pakalpojumus – e-grāmatu kataloga ērtāku pārskatīšanu un tematisko grāmatplauktu. 

“Līdz šim katrā e-grāmatu bibliotēkas plauktā, izņemot “Jaunākās”, bija iespēja redzēt nevis visas pieejamās, bet tikai 20 atbilstošās iezīmes e-grāmatas. Turpretī no septembra katra plaukta labajā augšējā stūrī, spiežot uz pogas “Skatīt vairāk”, atveras visas 3td.lv pieejamās e-grāmatas atbilstošā secībā,” skaidro I. Elsberga.

Ieviešot izmaiņas, saglabāta līdzšinējā iespēja meklēt darbus pēc autora, nosaukuma un kategorijām.

Savukārt tematiskajā grāmatplauktā izceltas 3td.lv bibliotēkā atrodamās e-grāmatas, kas atbilst attiecīgā mēneša vai nedēļas sabiedriskajai un kultūras aktualitātei.

I. Elsberga norāda, ka līdz šim platformā piedāvātās e-grāmatas bija sakārtotas četros virtuālajos plauktos: “Jaunākās”, “Šobrīd lasītākās”, “Visaugstāk novērtētās” un “Populārākās”. Tomēr pēc veiktajiem pilnveides darbiem lasītājiem pieejams vēl viens plaukts, kas atbilst šī brīža aktualitātei. Piemēram, septembrī konkrētais plaukts bija veltīts Dzejas dienām, turpretī oktobrī, atzīmējot Skolotāju dienu, tajā atrodamas grāmatas visiem, kuri māca un mācās.

Autorizācijas datus var saņemt elektroniski

E-grāmatu bibliotēkā 3td.lv iespējams sev ērtā laikā, vietā un ierīcē lasīt latviešu valodā iznākušās grāmatas.

Lasītājs vienu e-grāmatu var saņemt lasīšanai piecas reizes. Katra lasīšanas reize, līdzīgi kā klātienes bibliotēkās, ilgst divas nedēļas jeb 14 dienas.

Vienam lasītājam mēnesī tiek izsniegts ne vairāk kā 18 e-grāmatu.

Lai varētu izmantot digitālo bibliotēku, personai jābūt Latvijas pašvaldību publiskās bibliotēkas lasītājam. Pieslēgšanās 3td.lv bibliotēkai iespējama tikai ar publiskās bibliotēkas e-kataloga autorizācijas datiem – lietotājvārdu un paroli.

Ja persona vēl nav nevienas pašvaldību publiskās bibliotēkas lasītājs, par tādu var kļūt arī attālināti, sazinoties ar kādu no bibliotēkām.

Kā uzsver I. Elsberga, līdz šī gada septembra sākumam lasītākās tulkotās literatūras grāmatas bija Kamillas Lekbergas un Henrika Fekseusa “Kaste”, Nitas Prouzas “Istabene” un Jusi Adlera-Olsena “Nātrija hlorīds”, bet oriģinālliteratūrā vispieprasītākais bija Leldes Kovaļovas trilleris “Šoseja”, Zanes Nuts dāmu romāns “Praktiskā kokvilna”, kā arī Jura Visocka un Pāvila Raudoņa vēsturiskais romāns “Finks un sargeņģelis. Zibsnis”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI