NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
08. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ģimene
3
3

Tēva diena – septembra otrā svētdiena kopš 2010. gada

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Kopš 2010. gada katra septembra otrā svētdiena Latvijā ir Tēva diena. Tā ir oficiāli atzīmējama diena, kas iekļauta atceres un atzīmējamo dienu kalendārā. LV portāls svētku reizē atgādina likumā noteiktās tiesības, kas ļauj tēviem vairāk laika veltīt bērniem.

“Tēva dienas nosaukums pats par sevi izsaka to, ka ir nepieciešami divi, lai veidotu ģimeni. Mēs atzīmējam Mātes dienu, un arī mūsu tēvi ir pelnījuši dienu, kurā visa ģimene viņus palutina ar mīļiem vārdiem. Es domāju, ka tādā veidā arī tie tēvi, kuri savu lomu pilda mazāk apzinīgi, kļūst pārliecinātāki par sevi un sāk izjust daudz lielāku atbildību pret bērniem un ģimeni. Novēlu katram tēvam šajā dienā pārdomāt tās lietas, kas vēl jāiemācās, lai kļūtu par labāku tēvu. Lai Tēva diena viņu motivē un sniedz spēku virzīties tālāk,” sveicot ģimenes Tēva dienā, uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

Kā norāda Labklājības ministrija, Eirobarometra 2014. gadā veiktajā aptaujā par dzimumu līdztiesību Latvijā respondentiem tika jautāts, kas būtu jādara, lai palielinātu laiku, ko vīrieši velta ģimenes pienākumiem. 41% respondentu uzskatīja, ka būtu jāmaina vīriešu un zēnu attieksme pret ģimenes pienākumiem, un 31% norādīja, ka būtu jārūpējas, lai vīrieši netiktu diskriminēti gadījumos, kad tiek izmantots atvaļinājums bērnu vai citu ģimenes locekļu aprūpei.

Tēva tiesības

LV portāls atgādina Darba likumā noteiktās tiesības, kas ļauj tēviemm vairāk laika veltīt bērniem dažādos bērna vecuma posmos:

  • Darba likuma 151. pants noteic, ka tēviem, kuri aprūpē mazāk par trijiem bērniem vecumā līdz 14 gadiem, pienākas vismaz vienu darba dienu ilgs papildatvaļinājums;
  • saskaņā ar minēto pantu tiem, kuri aprūpē vismaz trīs bērnus vecumā līdz 16 gadiem vai bērnu ar invaliditāti, pienākas trīs darba dienas ilgs papildatvaļinājums;
  • Darba likuma 155. pants noteic, ka desmit kalendāra dienas ilgs atvaļinājums pienākas tēviem pēc bērna piedzimšanas (atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas).

Jāpiebilst, ka Darba likuma 29. pants nostiprina atšķirīgas attieksmes aizliegumu. Tajā minēts, ka mazāk labvēlīga attieksme bērna tēvam piešķirtā atvaļinājuma dēļ uzskatāma par tiešu dzimuma diskrimināciju.

Par Tēva dienas tradīciju

Pasaulē Tēva dienai ir mazliet vairāk nekā simts gadu sena vēsture. Svētku ideja aizsākās ASV 20. gs. sākumā un pamazām kļuva aizvien populārāka, līdz daudzās pasaules valstīs Tēva diena tika pasludināta par oficiāli svinamo dienu. Tagad Tēva dienu svin arī citās Eiropas un pasaules valstīs – Lietuvā, Austrijā, Vācijā, Polijā u. c. –, vien svinēšanas datumi un tradīcijas mēdz būt atšķirīgas. Svētku sākotnējā ideja palikusi nemainīga – pateikt paldies tēviem par viņu ieguldījumu bērnu audzināšanā un devumu ģimenei.

Latvijā Tēva dienu svinamo dienu kalendārā iekļāva 2009. gadā, kad tika izdarīti grozījumi likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” un septembra otrā svētdiena tika noteikta par Tēva dienu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI