NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
08. janvārī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Kultūra
3
80
3
80

Bezmaksas iespēja lasīt latviešu autoru darbus e-grāmatas formātā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 7. janvāra ikvienam ir iespēja bez maksas lasīt latviešu autoru darbus e-grāmatas formātā tiešsaistē mobilajā ierīcē vai datorā. “3td e-GRĀMATU bibliotēka” ir pieejama visiem Latvijas pašvaldību publisko bibliotēku lasītājiem tīmekļvietnē www.3td.lv, reģistrējoties ar individuālo bibliotēkas piešķirto publiskā kataloga lietotājvārdu un paroli.

īsumā
  • Lai izmantotu “3dt e-GRĀMATU bibliotēku”, personai ir jābūt reģistrētam lasītājam kādā no Latvijas pašvaldību publiskajām bibliotēkām un jāievada publiskā kataloga lietotājvārds un parole.
  • Jo lielāka būs pašu lasītāju interese par “3td e-GRĀMATU bibliotēku”, jo aktīvāk tā tiks pilnveidota un papildināta ar jauniem oriģinālliteratūras un tulkojumu izdevumiem.

Jauno pakalpojumu nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs sadarbībā ar SIA “Tieto Latvia”, apgādu “Zvaigzne ABC” un publiskajām bibliotēkām.

““3td e-GRĀMATU bibliotēka” turpina publisko bibliotēku attīstības projektā “Trešais tēva dēls” (3td) uzsāktās aktivitātes. 3td projekta īstenošanas laikā Latvijas bibliotēkas tika apgādātas ar moderniem informācijas tehnoloģiju rīkiem un programmatūru, lai visiem Latvijas iedzīvotājiem nodrošinātu vienlīdzīgu piekļuvi informācijai un zināšanām. “3td e-GRĀMATU bibliotēka” ir vēl viens moderns un atraktīvs veids, lai uzrunātu lasītāju, veicinātu lasīšanas tradīciju un popularizētu latviešu literatūru, īpaši jaunatnes vidū,” uzsver Kultūras informācijas sistēmu centra direktors Armands Magone.

Ierastais bibliotēkas princips, tikai elektroniski

Lai izmantotu “3dt e-GRĀMATU bibliotēku”, personai jau ir jābūt reģistrētam lasītājam kādā no Latvijas pašvaldību publiskajām bibliotēkām un jāievada bibliotēkas piešķirtais publiskā kataloga lietotājvārds un parole.

Ja cilvēks vēl nav kļuvis par publiskās bibliotēkas lasītāju vai arī iepriekš nav tajā izmantojis autorizācijas datus, viņam ir iespēja vērsties jebkurā pašvaldību publiskajā bibliotēkā – bibliotekārs izsniegs vajadzīgo pieeju un parādīs, kā reģistrēties.

Elektroniskais pakalpojums veidots pēc jau ierastā bibliotēkas darba principa. Proti, tiešsaistē iespējams lasīt ierobežotu skaitu grāmatu, tikai divas. Nākamajā reģistrēšanās reizē sistēma “atcerēsies”, līdz kurai vietai attiecīgo darbu pagūts izlasīt. Taču, lai aplūkotu un lasītu nākamās grāmatas, iepriekšējās ir jānodod elektroniskajā grāmatu plauktā jeb jāatsauc. Pēc divām nedēļām pieeja izvēlētajai grāmatai tiks slēgta, taču to ir iespējams atjaunot. Jāatzīmē, ka grāmatas nebūs iespējams lejuplādēt.

Pieejamo grāmatu klāsts tiks papildināts

Šobrīd tīmekļvietnē www.3td.lv ir pieejams daudzveidīgs apgāda “Zvaigzne ABC” e-izdevumu (galvenokārt daiļliteratūras) piedāvājums – gan latviešu literatūras klasika (Apsīšu Jēkabs, Jānis Ezeriņš u. c.), gan mūsdienu autoru grāmatas, kuras iemantojušas lasītāju atzinību, tai skaitā Vladimira Kaijaka “Enijas bize”, “Zem Marsa debesīm”, “Nārbuļu dēli” un “Mantinieki”, kas pamatā populārajam televīzijas seriālam “Likteņa līdumnieki”, tāpat kinorežisora Aivara Freimaņa “Katls”, Ingunas Baueres biogrāfiskie romāni, latviešu fantāzijas un detektīvžanra darbi. 

“Šobrīd “3td e-GRĀMATU bibliotēkā” ir pieejami vairāk nekā 100 daiļdarbi, taču to klāsts tiks regulāri papildināts,” uzsvēra Kultūras informācijas sistēmas centra pārstāve Ilma Elsberga. “Jo lielāka būs pašu lasītāju interese par “3td e-GRĀMATU bibliotēku”, jo aktīvāk tā tiks pilnveidota un papildināta ar jauniem oriģinālliteratūras un tulkojumu izdevumiem, līdzās apgādam “Zvaigzne ABC” izvēršot sadarbību arī ar citām izdevniecībām.”

Turpmāk paredzēts ne tikai papildināt “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” saturu ar jaunām e-grāmatām, bet arī attīstīt platformas izmantošanas iespējas, iekļaujot to vienotajā Latvijas e-pakalpojumu sistēmā. “Elektroniskās bibliotēkas attīstībā nozīmīgi arī pašu lasītāju priekšlikumi, kas palīdzēs saturiski papildināt platformu un padarīt to par ērti lietojamu e-pakalpojumu,” norādīja Kultūras informācijas sistēmu centra pārstāve.

Labs saturs
80
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI