NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
16. augustā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Uzņēmējdarbība
3
3

Mikrouzņēmumiem – 15 miljonus eiro liels ES finansējums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Attīstības finanšu institūcija “Altum”” augusta vidū sāks pieņemt pirmos pieteikumus no mikrouzņēmumiem jaunajā Eiropas Savienības finansētajā programmā, kas ļaus saņemt samazinātu procentu likmju aizdevumus ar zemākām nodrošinājuma prasībām.

FOTO: Freepik

Pateicoties līgumam ar Eiropas Investīciju fondu, augusta otrajā pusē valsts akciju sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” sāks pieņemt pirmos aizdevuma pieteikumus Eiropas Savienības Nodarbinātības un sociālās inovācijas programmā. Tas ļaus mikrouzņēmumiem saņemt samazinātu procentu likmju aizdevumus ar zemākām nodrošinājuma prasībām. Kopumā finansējums paredzēts 15 miljonu eiro apmērā.

īsumā
  • Aizdevumus ļaus nodrošināt līdz 600 mikrouzņēmumiem visā Latvijā.
  • Programmas galvenā mērķauditorija ir biznesa uzsācēji un mikrouzņēmumi ar nelielu apgrozījumu.
  • Programmas resursi pieejami uzņēmumiem ar darbinieku skaitu līdz desmit. 
  • Atvieglotie nosacījumi attiecas uz aizdevumiem līdz 25 000 eiro.
  • Plānotā aizdevumu likme būs robežās no 6% līdz 8%.

Jau šobrīd sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” (“Altum”) sniedz konsultācijas uzņēmumiem par iespēju saņemt aizdevumu ar zemākām nodrošinājuma prasībām jaunās Eiropas Investīciju fonda (EIF) programmas ietvaros, skaidro “Altum” valdes locekle Inese Zīle. Pieteikties aizdevumam varēs attālināti, nenākot uz filiāli, bet gan “Altum” mājaslapā.

Saņems 600 uzņēmumi

Eiropas Savienības (ES) Nodarbinātības un sociālās inovācijas programmas (EaSI) garantijas līgums nākamajos trīs gados ļaus “Altum” nodrošināt aizdevumus 600 mikrouzņēmumiem visā Latvijā.

“Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš skaidro: “Sadarbības līgums ar EIF ir apliecinājums tam, ka ES vietējiem tirgiem nodrošinātās investīcijas ar dažādu finanšu instrumentu palīdzību nav abstrakcija. Šī sadarbība garantē iespēju nodrošināt neatkarīgu atbalstu mikrouzņēmumiem, kas pēc tam var pieteikties nepieciešamām pamatkapitāla investīcijām.”

Kā atzīst ES nodarbinātības, sociālo lietu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāre Marianna Teisena, daudzi no šiem mikrouzņēmumiem saskaras ar grūtībām saņemt kredītu no tradicionālajiem banku avotiem. 

Šo jauno finansēšanas līgumu nodrošina Eiropas Stratēģisko investīciju fonds (ESIF), kas ir kodols investīciju plānam Eiropai. Tā sauktais Junkera (Žans Klods Junkers no 2014. gada 1. novembra ir Eiropas Komisijas prezidents – red.) plāns ir viena no ES prioritātēm, lai palielinātu investīcijas un radītu darbvietas un izaugsmi, likvidējot šķēršļus investīcijām, nodrošinot investīciju projektu pamanāmību un tehnisko atbalstu, kā arī gudrāk izmantojot pašreizējos un jaunos finanšu resursus, skaidro Eiropas Komisija (EK).

Darbinieku skaits – līdz desmit

Programmas galvenā mērķauditorija ir biznesa uzsācēji un mikrouzņēmumi ar nelielu apgrozījumu, tāpēc programmas resursi pieejami uzņēmumiem ar darbinieku skaitu līdz desmit. Uz jautājumu, kāds ir neliela apgrozījuma maksimālais slieksnis, I. Zīle norādīja, ka formāli nav apgrozījuma ierobežojuma. 

Starp aizdevuma saņēmējiem var būt arī sociālie uzņēmēji, kuriem galvenais uzdevums – lai iesniegtais projekts būtu dzīvotspējīgs, ar būtisku sociālo ietekmi ilgtermiņā.

Jaunais mikrofinansēšanas produkts varēs apmierināt mikrouzņēmumu finansēšanas vajadzības gan uzņēmuma dibināšanas sākotnējā, gan attīstības posmā.

Jaunais mikrofinansēšanas produkts varēs apmierināt mikrouzņēmumu finansēšanas vajadzības gan uzņēmuma dibināšanas sākotnējā, gan tā attīstības posmā, atklāja EIF izpilddirektors Pjērs Luidži Džiliberts.

Aizdevumu ierobežojumi saglabājas nozarēm, kas netiek atbalstītas nevienā no ES finansētājām programmām: ieroču ražošana un tirdzniecība, azartspēles, alkohola tirdzniecība, nekustamo īpašumu nozare.

Samazināta likme

ES sponsorētās programmas ietvaros mikrouzņēmumi varēs saņemt samazinātu procentu likmju aizdevumus ar zemākām nodrošinājuma prasībām.

“EIF programma ļauj samazināt nodrošinājuma prasības, nepieciešams tikai īpašnieka galvojums,” tā I. Zīle. “Atvieglotie nosacījumi attiecas uz aizdevumiem līdz 25 000 eiro. Plānotā aizdevumu likme būs robežās no 6% līdz 8%.”

Citas “Altum” programmas jaunuzņēmumiem

Biznesa uzsācējiem “Altum” ir pieejamas arī citas programmas. Viena no tām ir starta aizdevumi līdz pat 150 000 eiro. Ja idejas ir inovatīvas, ar mērogojamības iespējām arī ārpus Latvijas, ir pieejami akselerācijas un izaugsmes fondi. Ja uzņēmumi jau savu ideju ir realizējuši un apsver tālāku izaugsmi, tiek piedāvāts izaugsmes aizdevums.

“Svarīgi norādīt, ka šo programmu mērķis ir būt papildinošiem banku aizdevumiem,” tā valdes locekle. “Banku aizdevums ir primārais finansējuma izvēles avots. “Altum” programmas ir risinājums, ja uzņēmējam ir ierobežots nodrošinājums un finansējums bankā nav pieejams.”

Vairāk par “Altum” programmām biznesa uzsācējiem šeit.

“Altum” ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas sniedz valsts atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u. c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī īstenojot citas valsts deleģētas funkcijas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI