NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Latvijai 100
1
1

Sākas XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LETA

Šajās brīvdienās sākas XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki. Tie ir kļuvuši par nacionālas un starptautiskas nozīmes notikumu, kas sauc kopā un saliedē latviešus visā pasaulē, vieno dažādas paaudzes un tautības.

Latvijas valsts simtgades zīmē notiekošie XXVI Vispārējie  latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki norisināsies Rīgā no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam. Šajos Dziesmu svētkos piedalīsies aptuveni 43 000 dalībnieku (3421 amatiermākslas kolektīvs) no 118 Latvijas pašvaldībām, kā arī citām pasaules valstīm, kur latvieši uztur un attīsta Dziesmu un deju svētku tradīciju.

Nedēļas garumā viņi piedalīsies vairāk nekā 65 pasākumos – koru, deju, pūtēju orķestru, kokļu, tautas mūzikas, vokālo ansambļu, folkloras kopu u. c. koncertprogrammās, latviešu tautas tērpu skatē, tautas lietišķās mākslas izstādē un amatierteātru izrādēs. Svētkus baudīt būs iespējams gan maksas, gan arī bezmaksas pasākumos.

GALERIJA

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

12

Galvenie nedēļas pasākumi

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku atklāšana notiks 2018. gada 1. jūlijā ar tradicionālo garīgās mūzikas koncertu Doma baznīcā, kam sekos svētku dalībnieku gājiens. Šoreiz tiek atjaunota tradīcija un gājiens paredzēts Dziesmu svētku nedēļas pirmajā dienā, nevis pēdējā, kā tas bija citus gadus. Gājiens sāksies plkst. 14.00 un norisināsies maršrutā Brīvības piemineklis–Brīvības iela–Stabu iela, un šoreiz tas noslēgsies īpašā, tikai dalībniekiem iekārtotā svētku kvartālā – “Skonto” stadionā.

Starp gaidītākajiem pasākumiem ir deju lieluzvedums “Māras zeme”. “Daugavas” stadionā ap 17 000 dejotāju caur kustību un tautas dejas soli, caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu izstāstīs Latvijas bagāto vēsturi. Otrs kulminācijas pasākums būs noslēguma koncerts “Zvaigžņu ceļā”, kurā 12 000 dziedātāju kopkoris Mežaparka Lielajā estrādē sniegs trīs stundu koncertu, kurā skanēs latviešu profesionālās kormūzikas spilgtākie darbi. Noslēguma koncerts pāries Sadziedāšanās naktī, skatītājiem pievienojot arī savas balsis, un turpināsies līdz pat rīta gaismai.

Ērti pārskatāmu svētku pasākumu kopsavilkumu var atrast Dziesmu un deju svētku programmā.

Paredzēti satiksmes ierobežojumi

Dziesmu un deju svētki notiek visā Rīgā. Savukārt koru un deju kolektīvu galvenie pasākumi notiek vēsturiskajās svētku norišu vietās – Mežaparka Lielajā estrādē un “Daugavas” stadionā.

Sakarā ar pasākumiem Rīgā paredzēti arī būtiski satiksmes ierobežojumi. Iedzīvotāji un pilsētas apmeklētāji aicināti izturēties ar sapratni un iepazīties ar tiem šeit. Neskaidrību gadījumā ieteikums izmantot Satiksmes vadības centra bezmaksas informatīvo tālruni: 80003600.

Svētku laikā aicina būt uzmanīgiem

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina svētku dalībniekus un apmeklētājus ievērot drošības noteikumus, lai svētkos nenotiktu dažādi nepatīkami gadījumi vai nelaime. Vēl pirms došanās uz svētku norises vietām kolektīvu vadītājiem ar dalībniekiem jāpārrunā drošības jautājumi, tostarp ugunsdrošības, un jāatgādina, kur meklēt palīdzību, ja noticis nelaimes gadījums. VUGD svētku dalībniekus aicina pārbaudīt, vai viņi zina, kādā adresē dzīvos un kur notiks mēģinājumi un koncerti. Tas nepieciešams, lai gadījumā, ja, piemēram, mēģinājumu laikā vai naktsmītnē noticis kāds negadījums vai nelaime, glābējiem varētu nosaukt adresi, kurā cilvēks apmeties.

Lai izvairītos no ugunsnelaimes, telpās, kurās notiek mēģinājumi, nakšņošana vai uzturēšanās brīvajā laikā, aizliegts lietot atklātu liesmu, piemēram, sveces, sērkociņus, šķiltavas.

Ja ir izcēlies ugunsgrēks vai arī notikusi kāda nelaime, nekavējoties jāzvana uz tālruņa numuru 112!

9. jūlijs – brīvdiena!

Šogad pirmo reizi tiks piemērots likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” noteiktais, ka gadījumā, ja svētku diena – Dziesmu un deju svētku noslēguma diena – iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darba dienu nosaka par brīvdienu. Tātad šogad 9. jūlijs Latvijā būs brīvdiena.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI