NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Mudīte Luksa
LV portāls
27. februārī, 2012
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Uzņēmējdarbība
2
2

Ar radošumu savas pašvaldības un valsts labā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Siguldas novada dome kopš pērnā gada novada svētkiem ieviesusi Siguldas ID kartes.

FOTO: www.sigulda.lv

Visā Latvijā no 12. līdz 18.martam norisināsies radošās darbības nedēļa „RADI!”, kuras laikā notiks dažādi pasākumi, prezentācijas, diskusijas, radošās darbnīcas un semināri; būs iespēja klausīties izcilas Latvijas un ārvalstu ekspertu lekcijas. Radošās darbības nedēļa aptvers piecas tematiskās jomas - radoša identitāte, radoša pārvaldība, radoša izglītība, radoši novadi un radoša uzņēmējdarbība.

Pasākuma rosinātāji ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā, bet stratēģiskie partneri - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), Ekonomikas ministrija un Ārlietu ministrija, Valsts kanceleja, Latvijas Institūts un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, kā arī UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs un nodibinājums "Rīga 2014". Projektā iesaistīti daudzi Latvijā pazīstami inteliģences, kultūras, uzņēmējdarbības un citu jomu pārstāvji.

Radošās darbības nedēļas ietvaros tiks piešķirta arī Radošuma balva, kurai iesniegtos pieteikumus izvērtēs īpaša darba grupa.

Dārgs projekts ne vienmēr ir radošs projekts

Iepriekšējo reizi radošuma nedēļa notika pirms diviem gadiem aprīlī, tās vadības groži pamatā bija IZM pārziņā, un pasākums aptvēra lielākoties izglītības un mākslas jomu. Šoreiz tas izvērsts daudz plašāk, un viens no jaunumiem ir tas, ka savus radošos projektus prezentēt tiek aicinātas arī pašvaldības.

Nedēļas aktivitātes aptvers piecas tematiskās jomas – radoša identitāte, radoša pārvaldība, radoša izglītība, radoši novadi un radoša uzņēmējdarbība. 

Ilona Raugze, Radošuma balvas darba grupas locekle un VARAM Valsts attīstības plānošanas departamenta Reģionālās attīstības plānošanas nodaļas vadītāja, LV portālam stāsta: "Šogad vēlamies šo ziņu aiznest arī līdz pašvaldībām, jo radošums nav nekas atrauts no dzīves, bet skar praktiskas darbības jomas, kurās pašvaldības ir cieši iesaistītas un var aktivizēt arī vietējo sabiedrību. Jo teritorijas attīstība var būt veiksmīga tikai tad, ja konkrētu jautājumu risināšanā aktīvi iesaistīti ir iedzīvotāji. Tāpēc mēs arī no ministrijas puses vēlamies apliecināt, cik svarīgas ir pašvaldību aktivitātes, kas orientētas uz sabiedrības līdzdalības veicināšanu, dažādiem oriģināliem risinājumiem esošo resursu izmantošanā."

"Mēs ļoti vēlētos, lai pašvaldības attīstības programmās iekļautu kaut ko vairāk nekā pašvaldību ielu un ceļu remontu plānus."

Pašvaldību pieteikumus vērtējot, nebūs svarīgs nedz projekta finansējuma avots, nedz tā apjoms, uzsver I.Raugze. "Tas nebūs pat kritērijs, jo mēs ar šo balvu vēlamies nodot vēstījumu, ka īstenībā labi risinājumi, kas veicina teritoriju attīstību un iedzīvotāju aktivitāti, ne vienmēr ir saistīti ar lieliem finanšu ieguldījumiem, vērienīgiem projektiem vairāku miljonu apjomā, piemēram, ceļu, ielu, tiltu, skolu atjaunošanai.

Vairāk vērtēsim risinājuma oriģinalitāti reģiona vai valsts mērogā - vai pašvaldība, uzņēmēji un iedzīvotāji ir atraduši kādu jaunu veidu, kā panākt pozitīvas pārmaiņas savā teritorijā, vai šis piedāvājums ir īstenots partnerībā starp vairākām iesaistītajām pusēm; noteikti vērtēsim arī, vai tie ir starpnozaru risinājumi."

Radošuma izpausmes pašvaldībās

Kā piemēru I.Raugze min savulaik īstenoto iniciatīvu "Pārmaiņu iespējas skolām", kuras ietvaros daudzās pašvaldībās lauku skolas tika pārveidotas par daudzfunkcionāliem sabiedriskiem vai sociāliem centriem. "Tā ir radoša pieeja teritorijas attīstībai: mēs saprotam, ka mums ir resurss – skolas ēka, ka šis objekts līdzšinējam mērķim vairs nevar kalpot, jo vairs nav skolēnu, bet teritorija joprojām ir apdzīvota, tur ir sabiedrība, kam nepieciešams attīstīt savas radošās prasmes, apgūt jaunas zināšanas vai popularizēt kādus savus produktus.

Otrkārt, mēs noteikti atbalstām tādus risinājumus, kas palīdz veidot dialogu starp vietējo varu un sabiedrību. Protams, ir vairākas oriģinālas līdzdalības metodes, kas tagad aktīvi jau tiek pielietotas un ļauj, piemēram, jauniešiem uzrunāt vietējos politiķus, piedāvāt viņiem savas idejas par to, kā jauniešus noturēt lauku teritorijās, kas viņiem ir nepieciešams, ko viņi arī paši varētu darīt, lai dzīves vide būtu labvēlīga."

Savukārt Siguldas novada dome kopš pērnā gada novada svētkiem ieviesusi Siguldas ID kartes, kas iedzīvotājiem, kuri novadā deklarējuši savu dzīvesvietu, ļauj iegūt dažādas priekšrocības, apmeklējot vietējos kultūras un sporta pasākumus, izmantojot pašvaldību iestāžu pakalpojumus.

"Atlaides tiek dotas sadarbībā ar vietējiem komersantiem, un tas ir ļoti interesants projekts, kā veidot iedzīvotāju piederības sajūtu konkrētai teritorijai, lepnumu par to, ka viņi ir siguldieši, un arī veicināt uzticību vietējai varai. Jā, Siguldas novada dome tādējādi pasaka: mums ir svarīgi, ka jūs šeit esat, ka maksājat nodokļus, un mēs gribam pretī izteikt pateicību," stāsta I.Raugze.

Pieteikumus var iesniegt līdz 5.martam

Radošuma balvas darba grupa izvērtēs pieteikumus atbilstoši konkursa nolikumā minētajiem kritērijiem. Darba grupā iekļauti pārstāvji no VARAM, IZM, Kultūras ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, biedrības "ZINIS", Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra, Latvijas Lauku foruma un Britu padomes Latvijā. Vairāk par Radošuma balvu pašvaldības var uzzināt VARAM interneta vietnē, un no 27.februāra atvērta arī īpaša mājaslapa http://www.radilatvija.lv.

"Balvas pretendenti ir pašvaldības, to iestādes un kapitālsabiedrības, kurās tiek īstenoti vai ir ieviesti radoši risinājumi."

Kā cita starpā rakstīts konkursa nolikumā, Radošuma balvas pretendenti ir pašvaldības, pašvaldību iestādes un pašvaldību kapitālsabiedrības, kurās tiek īstenoti vai ir ieviesti radoši risinājumi, veiksmīgi adaptējot esošu risinājumu atbilstoši vietējiem apstākļiem vai piedāvājot gluži jaunu pieeju, neatkarīgi no ieguldītā finansējuma apjoma un teritoriālā mēroga. Radošuma balvu paredzēts piešķirt par īstenošanas procesā esošiem vai pabeigtiem radošiem risinājumiem laikposmā no 2010.gada 1.janvāra līdz šā gada 1.februārim.

Balvu piešķirs trijās pašvaldību grupās:

  • republikas pilsētas un novadu pašvaldības, kas ietver reģionālās nozīmes attīstības centrus;
  • novadu pašvaldības, kuru iedzīvotāju skaits 2011.gadā pēc tautas skaitīšanas datiem pārsniedz 6000 un kuras neiekļaujas reģionālās nozīmes attīstības centru grupā;
  • novadu pašvaldības, kuru iedzīvotāju skaits 2011.gadā pēc tautas skaitīšanas datiem ir līdz 6000.

Pieteikumus radošuma balvai var iesniegt līdz 5.martam.

Labā pieredze saglabāsies "Tavā varā"

Arī pēc radošās darbības nedēļas beigām informācija par radošajiem labajiem darbiem neies zudībā, bet saglabāsies interneta vietnē "Tavā varā" . "Pirmām kārtām kopā ar Kultūras ministriju un pārējām iesaistītajām institūcijām vēlamies caur šo balvu "uztaustīt" radošus projektus. Mums tagad ir priekšrocība, ka vienkopus sanāks visa informācija un varēsim to popularizēt mājaslapā "Tavā varā", šīs aktivitātes ievietojot kartē," teic I.Raugze. "Tā ir interneta vietne, kas palika pēc mūsu ministrijas organizētajiem reģionālajiem forumiem pērn; tagad to pielāgojam šim jaunajam projektam - lai par šīm jaunajām, labajām iniciatīvām zinātu ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī visā Latvijā. Vietnē popularizēsim arī vietējās identitātes produktus, dažādus līdzdalības pasākumus un daudz ko citu. Mājaslapā tiks piedāvāta arī iespēja jebkuram pieteikt informāciju par to, kas labs notiek reģionos.

"Vienkopus sanāks visa informācija un varēsim to popularizēt mājaslapā „Tavā varā”, aktivitātes ievietojot kartē."

Šobrīd tas īpaši svarīgi ir arī tāpēc, ka visas pašvaldības patlaban raksta savas jaunās attīstības programmas līdz 2018.gadam. Mēs ļoti vēlētos, ka tās patiešām iekļautu kaut ko vairāk nekā pašvaldību ielu un ceļu remontu plānus. Lai tās patiešām būtu teritoriju attīstības ietvars, kurā atspoguļoti ne tikai pašas pašvaldības īstenotie, bet arī vietējo uzņēmēju, nevalstisko organizāciju projekti, dažādu citu sabiedrības grupu ierosinātas aktivitātes un pasākumi. Lai patiešām ir redzams, kas šajā teritorijā kopumā varētu notikt turpmākajos gados. Kas ir galvenie dalībnieki teritorijas attīstībā, un kādu ieguldījumu katrs no viņiem būtu gatavs dot."

Pašlaik pašvaldību mājaslapās publicēti aicinājumi piedalīties radošās darbības nedēļā, un šī interese droši vien nesīs arī vērtīgus augļus, gan lielākus, gan mazākus. Piemēram, Viļānu novada pašvaldība aicina aktīvi iesaistīties kultūras iestādes, radošo industriju organizācijas, skolas, kolektīvus, uzņēmumus un iedzīvotājus piedalīties Radošās darbības nedēļā "RADI!", plānojot un īstenojot radošas aktivitātes, pasākumus tēmai "Radošie novadi".
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI