NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. septembrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Kultūra
2
2

Atrodi savu kultūras mantojumu!

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kaut joprojām norisinās Bauskas rātsnama atjaunošanas darbi, sestdien, 10. septembrī, varēs aplūkot arī nama iekštelpas.

FOTO: no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas arhīva

Vienlaikus ar Kultūras mantojuma gada balvas pasniegšanu 9. septembrī tika atklātas gadskārtējās Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuru tēma šogad ir “Kultūras mantojums – zināšanas un prasmes”.
No 9. līdz 11. septembrim ikviens aicināts apmeklēt Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumus, kas norisināsies Kultūras mantojuma dienu objektos visā Latvijā.

Kas ir Eiropas kultūras mantojuma dienas

Kultūras mantojuma dienu sākums ir 1984. gada Francija, kur pirmo reizi durvis apmeklētājiem vēra virkne līdz tam nepieejamu vai tikai daļēji pieejamu vēstures pieminekļu. Kādēļ? Lai cilvēki, apskatot vēstures objektus, sajustu, ka kultūras mantojums nav kas neaizsniedzams, bet tas atrodas tepat blakus, ir aplūkojams un sajūtams. Pasākums ne vien tuvināja cilvēkus viņu tautas kultūras mantojumam, bet arī ar speciālistu vadītām ekskursijām, izstādēm un koncertiem pievērsa lielāku uzmanību vērtīgiem kultūras un vēstures objektiem.

Kultūras mantojuma "atvērto durvju dienas" nepalika vien Francijas privilēģija – tās dažu gadu laikā izplatījās arī citās valstīs - Holandē, Luksemburgā, Zviedrijā, Maltā, Beļģijā un citās. Lai plašumā ejošo procesu apzinātu un virzītu, 1989. gadā tika izveidota Mantojuma dienu organizācijas komiteja.

Kultūras mantojuma dienas visas Eiropas mērogā pēc Eiropas Padomes iniciatīvas pirmo reizi notika 1991. gadā. No 11 valstīm, kas tajās piedalījās, to skaits šogad sasniedz jau 50 Eiropas valstis.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir kļuvušas par vienu no svarīgākajiem Eiropas kultūras dzīves kopīgiem notikumiem. Tās ar devīzi "Eiropa, kopīgs mantojums" tradicionāli norisinās katra gada septembra pirmās, otrās vai trešās nedēļas nogalē.

Kultūras mantojuma dienas Latvijā

Latvija šajā visu Eiropu aptverošajā kultūras pasākumā šogad piedalās jau sešpadsmito reizi, šīs nedēļas nogalē verot vairākus desmitus kultūrai nozīmīgu mantojuma objektu durvis.

Objekti

"Kultūras mantojums prasa starpdisciplināru pieeju un komandas darbu, iesaistoties dažādu nozaru profesionāļiem, valsts, pašvaldību un vietējo kopienu pārstāvjiem. Laikam ejot, ir mainījusies sabiedrības attieksme pret kultūras mantojumu, to uztverot un vērtējot kā visas sabiedrības vērtību, par kuras saglabāšanu atbildību jāuzņemas ikvienam," savā ilggadīgā Eiropas kultūras mantojuma dienu rīkošanas pieredzē dalās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras mantojuma politikas daļas vadītāja Baiba Mūrniece.

"Šādā situācijā pieminekļu saimnieku un arī kultūras mantojuma profesionāļu darbs prasa nemitīgu sevis pilnveidošanu un radošu attieksmi. Tieši tāpēc mēs šogad vēlamies uzsvērt zināšanu lomu kultūras mantojuma saglabāšanas darbā un mantojuma dienām esam izvēlējušies tēmu "Kultūras mantojums – zināšanas un prasmes"."

"Kultūras mantojuma dienas visas Eiropas mērogā pēc Eiropas Padomes iniciatīvas pirmo reizi notika 1991. gadā."

Lai izvēlētā tēma sevi godam attaisnotu, nedēļas nogalē apskatāmajos objektos zināšanas varēs iegūt, arī radoši līdzdarbojoties. Piemēram, Kuldīgas Restaurācijas centrā rīt, 10. septembrī, pēc Kultūras mantojuma dienu karoga svinīgās pacelšanas norisināsies radošā darbnīca bērniem "Mana Kuldīga", bet restaurācijas darbnīcā notiks koka būvgaldniecības elementu restaurācijas demonstrējumi. Savukārt Kuldīgas vecpilsētā notiks UNESCO pilsētas orientēšanās un atjautības spēle ikvienam gribētājam, tostarp arī jauniešiem un ģimenēm ar bērniem, ļaujot iepazīties ar pilsētā restaurētajiem objektiem. Aktīvākie un zinošākie dalībnieki tiks pie jaukām balvām.

Vecpiebalgas Vēveru ciems, kuram ir vismaz 400 gadu sena vēsture, rīt savā muzejā ļaus darboties amatniekiem un tradicionālo prasmju zinātājiem. Ikviens gribētājs arī pats varēs kult sviestu, siet sieru un biezpienu, kā arī atcerēties vai no jauna piedzīvot maizes tapšanas brīnumu, to cepot īstā lauku krāsnī. Savas prasmes neliegs virvju vijēji, audēji un tāšu apstrādātāji. Kad zināšanas būs iegūtas, visi kopīgi muzicēs, dziedās, dejos un ies jautrās rotaļās. Bet Vēveru kalna augstākajā vietā apskatāmas arī atjaunotās vējdzirnavas, no kuru galerijas un augšējā stāva lieliski redzams Vēveru kopskats un tāla Piebalgas apkārtne.

"Nedēļas nogalē apskatāmajos kultūras mantojuma objektos zināšanas varēs iegūt, arī radoši līdzdarbojoties."

Savukārt ne vien Mantojuma dienu karoga pacelšanu, bet arī kultūras ministres Sarmītes Ēlertes uzrunu rīt varēs piedzīvot visi, kas atradīsies pie Bauskas rātsnama. Atjaunojamais pilsētas rātes nams, kurš savu sākotnējo izskatu pilnībā būs atguvis jau šāgada nogalē, rītdien vērs durvis ekskursijai arī pa nama iekšieni. Pie ēkas norisināsies gan amatnieku meistarstiķu demonstrējumi, gan notiks amatniecības darinājumu tirdziņš.

Toties svētdien, 11. septembrī, durvis apmeklētājiem atvērs Arendoles muiža, kuras kungu mājas ekspozīciju zālē izveidotajā izstādē varēs apskatīt biedrības "Es Latgalei" 10 gadu ieguldīto darbu muižas restaurācijā. Būs iespējams redzēt atsevišķu detaļu restaurācijas paraugdemonstrējumus, ja par to iepriekš interesēsities pa tālruni 29421413.

"Mantojuma dienu pasākumos īpaši tiek gaidītas ģimenes ar bērniem."

Jāpiebilst, ka pēdējos desmit gadus Eiropas kultūras mantojuma dienās ir veidots arī īpašs pasākumu plāns, lai izpratni par kultūras mantojumu radītu bērnos un jauniešos. Tādēļ šajās dienās norisinās gan starptautiski zīmējumu un fotokonkursi, gan arī dažādas spēles un viktorīnas, gan notiek pašu jauniešu veidotas izrādes un ekspozīcijas.

Mantojuma dienu pasākamos īpaši gaidītas tiek ģimenes ar dažāda vecuma bērniem. Jo durvis vērušajos kultūras objektos ko jaunu uzzināt, kā arī pilnvērtīgi atpūsties var gan liels, gan mazs.

Pāris gadskārtējo Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumu notiks vēl nākamajā nedēļā. Ar pasākumu pilnu programmu var iepazīties Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas mājaslapā www.mantojums.lv.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI