NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
2
2

Ekskursija slimnīcā bērniem māca sevi sargāt

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Īsta mācībstunda ar uzskates materiāliem bērniem ir endoskopijas dienestā, kur atrodas vesela kolekcija ar priekšmetiem, kas izņemti no bērnu vēdera un barības vada: monētas, rotaļu automašīnas ritenis, dažādas adatas, matu sprādzes, piekariņi, naglas un pat zobu birstes kāts.

FOTO: Inga Miķelsone

Jau otro gadu Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā organizē Atvērto durvju dienas. To laikā jaunākā vecuma bērni patīkamā gaisotnē iepazīstas ar slimnīcas ikdienu un ārstniecības procesu, tā mazinot neziņu un stresu par ārstniecības un aprūpes procesu slimnīcā. Bet galvenais šī pasākuma mērķis ir ar reāliem dzīves piemēriem uzsvērt bērnu veselības un drošības svarīgumu.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta 6. apakšpunkts nosaka, ka vecāku pienākums ir neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes. Tāpat šī paša likuma 46. panta 1. apakšpunktā ir minēts, ka visām personām un institūcijām ir pienākums izvairīties no kaitējuma nodarīšanas apkārtējai videi, lai nepārkāptu bērna tiesības uz pilnvērtīgu dzīvi, veselību un attīstību, tā nodrošinot bērnam drošu apkārtējo vidi.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa 172.4. pants par bērna atstāšanu bez uzraudzības, kas nav sasniedzis 7 gadu vecumu, ja to izdarījuši vecāki vai personas, kas viņus aizstāj, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz piecdesmit latiem. Ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, – piespriež naudas sodu no piecdesmit līdz simt piecdesmit latiem.

"2009. gadā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā pēc palīdzības vērsās 18 797 bērni ar dažādām traumām vecumā no nulles līdz 18 gadiem."

2009. gadā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā pēc palīdzības vērsās 18 797 bērni ar dažādām traumām vecumā no nulles līdz 18 gadiem. Traumas bērni gūst: mājās – 54% (85% līdz piecu gadu vecumam); brīvā dabā – 15%; transporta vai satiksmes zonā – 7%; citviet – 16%. Pēc BKUS datiem, ir redzams, ka galvenokārt traumas bērni gūst mājās, un lielākā daļa nelaimju skar bērnus līdz piecu gadu vecumam. Tas nozīmē, ka vecākiem savi bērni ir jāpieskata vairāk.

Iespēja novērst traumatismu

Diemžēl Latvija ir pirmajā vietā ES bērnu traumatisma ziņā. Katru gadu Latvijā traumu dēļ mirst aptuveni 140 bērni vecumā līdz 18 gadiem. Vadošie Latvijas mediķi ir pārliecināti, ka daudz mazāk bērnu ciestu no traumām, ja būtu vairāk informatīvu kampaņu vecāku un bērnu izglītošanai. Lai veicinātu bērnu traumatisma samazināšanos un vērstu vecāku uzmanību uz to, ģimenes portāla mammam.lv / tetiem.lv kampaņas „Sargā savu bērnu!” ietvaros LNT raidījums „Degpunktā” katru piektdienu septembrī un oktobrī veido sižetu sēriju par bērnu drošību. Savukārt, lai izglītotu vecākus un sniegtu praktiskus padomus par bērnu drošību mājoklī, t/c „Spice Home” sadarbībā ar „Māmiņu klubu” un Latvijā pazīstamiem ekspertiem bērnu drošības jautājumos ir izstrādājis informatīvu bukletu "Mazulim drošs mājoklis". Tajā apkopoti obligātie un vēlamie ieteikumi vecākiem ar bērniem līdz septiņu gadu vecumam, pievēršot uzmanību lietām, kas var apdraudēt bērna drošību un dzīvību.

"Endoskopijas kabinetā datorā bija redzams kāda bērna kuņģis. Tā vidū bija liels, melns aplis. Dakteri stāstīja, ka tāds veidojas no kokakolas dzeršanas un čipsiem. "

Arī VSIA „Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” regulāri informē sabiedrību par aktuālām sezonālām traumām, sniedz ieteikumus, ko un kā vajadzētu darīt, lai ar bērnu nenotiktu kāda nelaime. To, ka Bērnu slimnīcas ideja – Atvērto durvju dienas – ir veiksmīgs informēšanas veids, apliecina ekskursantu vērtējums par pieredzēto.

Izziņa caur iepazīšanos ar slimnīcu

Atvērto durvju dienām slimnīcā šogad Latvijas skolu 1.-6. klases varēja pieteikties no 1. septembra līdz 27. septembrim. Atsaucība bija tik liela, ka jau vienas nedēļas laikā tika aizņemti visi piedāvātie datumi. Atvērto durvju dienās slimnīcā ciemojās gan Rīgas skolu, gan citu Latvijas skolu 1.- 6. klašu audzēkņi.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) galvenā māsa Dita Raiska saka: „Bērniem slimnīcas vide šķiet sveša un nezināma, radot stresu un bailes. Atvērto durvju dienās ir iespēja šīs negatīvās emocijas kliedēt. Mūs priecē, ka bērni, piedaloties šajā projektā, ir zinātkāri un droši, iejūtas pacientu lomā, piemēram, ļaujot ieģipsēt roku, apskatīt sirsniņu ar ehokardiogrāfu, izmērīt asinsspiedienu. Tā viņi iepazīstas ar procedūrām, kuras tiek veiktas slimnīcā.”

Skolēni Atvērto durvju dienu laikā iepazīstas ar BKUS neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļu, funkcionālās diagnostikas nodaļu, klīnisko laboratoriju, asins kabinetu, operācijas bloku, endoskopijas dienestu un Saulaino dienu bibliotēku. Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā virsmāsa Inga Rumba demonstrē un stāsta par dažādām medicīniskām manipulācijām, piemēram, uzliek ģipsi uz rokas kādam no bērniem, apsien galvu vai pirkstu, kā arī stāsta, ko bērniem nevajadzētu darīt, lai ar viņiem nenotiktu kāda nelaime. Endoskopijas dienestā ekskursanti apskata dažādas lietas, kas bērniem ir izņemtas no vēdera un barības vada, piemēram, monētas, rotaļu automašīnas ritenis, dažādas adatas, matu sprādzes, piekariņi, naglas, zobu birstes kāts u.c. Operācijas blokā virsmāsa Biruta Leinerte ietērpj skolēnus ķirurga tērpos, kas bērniem liekas īpaši aizraujoši. Vēl „jaunos mediķus” iepazīstina ar operācijas gaitu, parādot dakteri Miedziņu, kas pacientu iemidzina operācijai, dažādus priekšmetus, ar kuriem tiek veiktas operācijas.

"Katru gadu Latvijā traumu dēļ mirst aptuveni 140 bērni vecumā līdz 18 gadiem."

Savukārt pacientu lomā bērni iejūtas Funkcionālās diagnostikas nodaļā. Tur drosmīgākajiem veic ehokardiogrāfiju, ar kuras palīdzību izvērtē sirds anatomiju un tās funkcijas, izmantojot datora aparatūru ar ultraskaņas metodi, un elektrokardiogrāfiju, ar kuru var diagnosticēt sirds ritma traucējumus, sirds muskuļa bojājumus.

Atvērto durvju dienu nobeigumā bērni apskata Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta specializēto mašīnu, iepazīstas ar tās aprīkojumu un uzzina, kā veselībai kritiskās situācijās izsaukt ātro palīdzību, kā arī iztaujā mediķus par viņu darba ikdienu.

Kā atzīst projekta veidotāji, šis pasākums Bērnu slimnīcā tiek rīkots, lai bērni iepazītu slimnīcas vidi, lai nebaidītos no izmeklējumiem vai manipulācijām, ja gadās nokļūt slimnīcā. Bet galvenais šī pasākuma mērķis ir ar reāliem dzīves piemēriem uzsvērt bērnu veselības un drošības svarīgumu. Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā bērniem stāsta par dažām traumām, kuras lielākoties notiek vecāku vai pašu bērnu neuzmanības dēļ. Operācijas blokā bērniem stāsta, kā uzmanīgi izturēties ne tikai pret svešiem, bet arī saviem mājdzīvniekiem, piemēram, suņiem tai laikā, kamēr tie ēd. Mediķi zina, ka dzīvnieka traucēšana šādā situācijā bieži beidzas ar to, ka bērni nonāk slimnīcā ar smagām traumām, kad diemžēl var palīdzēt tikai ķirurģiska iejaukšanās. Endoskopijas dienestā, kur bērni ierauga visu to, kas citiem vienaudžiem ir izņemts no vēdera, māsiņas īpaši atgādina mājās pieskatīt mazos brāļus un māsas, lai nekas lieks nenonāktu to vēderā. Protams, jāuzmanās arī pašiem. Piemēram, nedrīkst turēt mutē adatu vai citus sīkus priekšmetus.

Bērnu slimnīca vēlas šo projektu ieviest kā labu tradīciju ik gadu, organizējot ekskursiju slimnīcā vēl plašāku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI