NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
06. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Kultūra
3
3

Sākas X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir unikāla tradīcija, bez kuras nav iedomājama Latvijas skolēnu dzīve.

FOTO: Gatis Dieziņš, A.F.I.

No 6. līdz 11. jūlijam Rīgā notiks viens no šīs vasaras nozīmīgākajiem un plašākajiem notikumiem – X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Šogad svētkiem ir piecdesmitā gadskārta, un, atzīmējot šo jubileju un skolu jaunatnes svētku lielo nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā, pirmo reizi svētku procesa vēsturē tie ir iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010.-2011. gadam.

Unikāla tradīcija

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki aizsākās 1960. gadā, kad 24. jūnijā Rīgā pulcējās vairāk nekā 8000 dalībnieku no 178 skolām. Virsdiriģents Leonīds Vīgners, uzrunājot svētku dalībniekus, sacīja: „Sveicot visus skolēnus, Pirmo Dziesmu un deju svētku dalībniekus, novēlu, lai viss paveiktais darbs vainagotos jo spožiem panākumiem un būtu par pamudinājumu mūsu jaunatnes tālākai muzikālai izaugsmei!”

Gadu no gada šie svētki ir auguši un pilnveidojušies – klāt nākuši aizvien jauni dalībnieki, kopjot gan svētku organizatorisko, gan māksliniecisko meistarību. Vēsturē spilgti ierakstījušies 1989. gada skolēnu dziesmu un deju svētki, kad Trešās tautas atmodas laikā Mežaparka estrādē tika pacelts sarkanbaltsarkanais karogs un kopkoris izpildīja ilgus gadus aizliegto Latvijas himnu „Dievs, svētī Latviju!”. Nākamie svētki 1995. gadā jau notika atjaunotajā Latvijā.

Plašāka informācija par šā gada svētku procesu, jubilejas gadu un norisi mājaslapā http://www.dziedundejo.lv.

Šā gada Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku patrons ir Valsts prezidents Valdis Zatlers. 8. jūlijā viņš ir ielūdzis svētku organizatorus un dalībnieku pārstāvjus uz svinīgu pasākumu Rīgas pilī, kas jau kļuvis par tradīciju. „Es vēlos, lai šajos svētkos pilnībā zūd robeža starp svētku dalībniekiem un skatītājiem, lai dzied skatītāju rindās un otrpus televīzijas ekrāniem, lai svētku pacilātība un prieks būtu arī visiem tiem, kuri šoreiz neiekļuva dalībnieku rindās. (..) Leposimies ar Latvijas jaunatni, kas mīl šo zemi un latvisko dziesmu un deju!” saka valsts pirmā persona.

Svētkus organizē IZM Valsts izglītības satura centrs www.visc.gov.lv. Svētku ģenerālsponsors ir „O!Karte”. LMT prezidents Juris Binde secina: „LMT un „O!Karte” atbalsta Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus jau vairākus gadus. Dziesmu un deju svētku organizēšana ir ļoti sarežģīts un darbietilpīgs process, kas prasa ļoti precīzu komunikāciju, ātru un operatīvu dažādu jautājumu saskaņošanu, tāpēc „O!Karte” nodrošina svētku orgkomitejai un svētku dalībniekiem visus šobrīd pieejamos modernākos telekomunikāciju pakalpojumus – telefona sakarus, internetu datorā, internetu telefonā.”

Rīga ir sagatavojusies svētkiem

Rīga uzņems gandrīz 31 000 dalībnieku no visiem Latvijas novadiem, kā arī vairākus ārvalstu skolēnu kolektīvus. Rīgas pašvaldības 55 skolās tiks izmitināti vairāk nekā 24 000 dziedātāju, dejotāju un viņu pedagogu. Skolās būs pieslēgta apkure un siltā ūdens padeve, bērniem būs nodrošināta ēdināšana. Lai visiem svētku dalībniekiem būtu vienlīdzīgas iespējas svētku laikā saņemt kvalitatīvu, veselīgu un sabalansētu ēdienu, pirmo reizi ir sagatavota vienota ēdienkarte, kuru apstiprinājis Pārtikas un veterinārais dienests.

Uzrādot dalībnieka identifikācijas karti, Skolēnu dziesmu un deju svētku laikā dalībnieki varēs izmantot Rīgas sabiedrisko transportu – autobusus, trolejbusus un tramvajus – bez maksas.

Par bērnu un jauniešu drošību svētku laikā rūpēsies kolektīvu vadītāji un pavadošās personas, bet visu svētku laiku darbosies svētku informācijas centra tālrunis 25442255, kurš būs norādīts arī uz dalībnieka identifikācijas kartes. Kolektīvu vadītāju obligāta prasība ir instruēt dalībniekus par satiksmes drošības, elektrodrošības un ugunsdrošības ievērošanu, uzvedību brīvajā laikā, personīgās higiēnas ievērošanu un rīcību neparedzētās situācijās, piemēram, negaisa laikā, dalībnieku plūsmu sastrēgumā, apmaldoties vai arī, ja rodas kādas veselības problēmas.

"Priecājieties paši un priecējiet visus apkārtējos!"

A. Platpers

Svētku dalībniekiem un pavadošajām personām kategoriski aizliegts lietot alkoholiskos dzērienus, narkotiskās vielas vai citas apreibinošas vielas, tai skaitā ir jāievēro smēķēšanas aizliegums. Lai neviens saulē nepārkarstu, katram dalībniekam tiek dāvināta cepurīte. Mēģinājumu laikā un pasākumu norises vietās „Viva Fresh” bērnus nodrošinās ar dzeramo ūdeni.

Kārtību un dalībnieku drošību svētku norises vietās nodrošinās Valsts policija, Rīgas pašvaldības policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvalde, ar dalībnieku veselības problēmām saistītos jautājumus risinās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš jau informējis, ka policija strādās pēc īpaši izstrādāta sabiedriskās kārtības un nodrošināšanas plāna, tiks pastiprinātas autobusu šoferu pārbaudes.

AAS “BALTA” ir apdrošinājusi X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pasākumu organizētāju civiltiesisko atbildību.

Savu vēlmi būt klāt kopīgā svētku sagatavošanā izrādījuši arī 250 brīvprātīgie, kuri ir rūpējušies, lai katrs svētku dalībnieks saņemtu sveicienu no svētku atbalstītājiem.

Būs daudz pārsteigumu, daudz prieka

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku programma ir plaša un pieejama mājaslapā http://www.dziedundejo.lv. Svētku rīkotājdirektore, VISC vadītāja vietniece Agra Bērziņa tic, ka visi koncerti notiks ar lielu prieku un aizrautību. Viņa norāda: Dziesmu svētku pasākumi plānoti gan ar ieejas biļetēm, gan bez ieejas biļetēm. Lieliska iespēja būs Vērmanes dārzā, kur no 8. līdz 11. jūlijam katru dienu notiks daudz dažādu koncertu, radošās darbnīcas, kur amata prasmes rādīs pieredzējuši amatnieki un profesionālo skolu audzēkņi.

Koncerta “Mana zeme – zemīte jaukā!” mākslinieciskais vadītājs, virsdiriģents un koru atlases skašu žūrijas komisijas loceklis Arvīds Platpers ar gandarījumu saka: „Skolēnu dziesmu un deju svētki vienmēr bijuši novatoriski, un man ir liels prieks, ka šīs novatoriskās aktivitātes pēc tam ienāk arī lielajos Dziesmu svētkos.”

Kas jauns šogad? A. Platpers: „Šogad mēs atjaunojām dejotāju piedalīšanos noslēguma koncertā, jo iepriekšējos divos svētkos dejotāji nepiedalījās. Mārtiņa Brauna vārds mums parasti saistās ar dziesmu „Saule, Pērkons, Daugava”, šogad pirmo reizi pūtēju orķestris spēlēs pavadījumu komponista 1995. gadā sarakstītajam dziesmu ciklam.”

Katram koncertam, sākot ar 2000. gada svētkiem, koristi gatavo vienu lielu, izvērstu skaņdarbu (iepriekšējos Dziesmu svētkos kantāte „Tēvijai”), šinī gadā tas būs Rūdolfa Blaumaņa un Raimonda Paula „Tālavas taurētājs”. Bērni divu gadu laikā bez pārveidojumiem iemācās oriģināldarbu ar orķestri un solistiem, un, kā teic virsdiriģents, tas vienmēr dod pozitīvu rezultātu.

"Lai dzidrās bērnu balsis un raitais solis izskan tālu pāri Latvijas robežām!"

T. Koķe

„Izvēloties dziesmas, mūsu vadmotīvs bija melodija,” stāsta A. Platpers. „Desmit no divdesmit astoņām noslēguma koncertā „Mana zeme – zemīte skaistā” atskaņotajām dziesmām būs jaundarbi, un mēs ļoti ceram, ka tās labi izskanēs ne tikai akustiskā zālē, bet arī Mežaparka estrādē. Latvijas daba, vēsture, patriotisma jūtas, cilvēciskas un sirsnīgas attiecības ģimenē – par to vēstīs šis koncerts.

Dejotājiem būs dzīvais pavadījums – kapella un vokālais ansamblis. Bērni ir izvēlējušies apmēram divdesmit dziesmas, un līdzīgi kā lielajos svētkos pēc koncerta būs arī tautas sadziedāšanās.”

Svētku gājienu vienlaikus translēs LTV1 un LTV7. Latvijas Televīzijas 1. programmā katru dienu varēs vērot gan tiešraides, gan koncertu ierakstus, gan svētku dienasgrāmatas. Par tiešraidēm ir gādāts arī Latvijas Radio. Biļetes uz svētku koncertiem vēl ir pieejamas biļešu kasēs.

Lai tālu skan!

„Lai dzidrās bērnu balsis un raitais solis izskan tālu pāri Latvijas robežām!” novēl X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Rīcības komitejas vadītāja, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un pateicas visiem, kas pielikuši pūles, izrādījuši rūpes, lai Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki Rīgā 2010. gadā varētu veiksmīgi notikt.

Pirmssvētku preses konferencē ministre dāvāja iepriekšējo divu Skolēnu dziesmu un deju svētku Rīcības komiteju vadītājiem iespēju šā gada svētkus apmeklēt bez maksas un solīja apdomāt ministrijas varēšanu – sagādāt šādu iespēju visiem Rīcības komiteju vadītājiem. „Paldies iepriekšējām desmit Rīcības komitejām, kas ir strādājušas, lai šo tradīciju saglabātu un koptu un mēs godam varētu pārmantot un vairot to,” norāda ministre. „Šobrīd pasaule alkst pēc pozitīvām ziņām, un Latvijai ir īstais laiks, lai to sadzirdētu ar tradicionāli ļoti bagāto kultūras mantojumu un plaši pārstāvēto skolēnu, audzēkņu, studentu loku Dziesmu un deju svētkos, kas nav tik raksturīgi citām vietām pasaulē.”

Dziesmu un deju svētkos piedalās ne tikai vispārizglītojošo, bet arī profesionālo un speciālo skolu audzēkņi, ārzemju viesi. Ministre ir pārliecināta – ne tikai oficiālās svētku norises vietas, bet arī Rīgas un citu pilsētu dārzi un parki būs pieskandināti ar jaukajām balsīm, kas liecinās: Latvijas bērni un jaunieši dzied un dejo, un savu prasmi grib pārpārēm rādīt citiem.

Svētku dalībniekiem un skatītājiem virsdiriģents A. Platpers novēl maksimāli izjust katru minūti procesā, kurā katrs ir iesaistījies: „Baudiet šo laiku! Šis ir brīnumains laiks. Skolotāji ir iemācījuši jūs dziedāt, dejot un spēlēt. Priecājieties paši un priecējiet visus apkārtējos!”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI