NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
19. maijā, 2010
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: E-vide
10
10

"Latvijas Vēstnesis" piedāvā jaunu meklētāju

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai palielinātu attēlu, uzklikšķini uz tā! Tā ir „Izvērstās meklēšanas” kompaktā forma, kura mainās un piedāvā jaunus meklēšanas kritērijus atkarībā no izvēlētā arhīva vai to kombinācijas. Savukārt, ja vēlaties izmantot ātro (vienkāršo) meklētāju, tas izvietots portāla „galvā”. Abu meklēšanu pamatprincips: lodziņā „Nosaukumā” un / vai „Tekstā” ierakstiet vienu vai vairākus atslēgvārdus (pilnus vārdus ar galotnēm). Meklējot nav svarīgi, vai atslēgvārdi ierakstīti ar lielajiem vai mazajiem burtiem. Ātrais meklētājs atslēgvārdu sapratīs burtiski (bez locījumiem), savukārt izvērstā meklēšana piedāvā meklēt vārdus locījumos.

Lai plašajā tiesību aktu un publikāciju (rakstu) arhīvā Jūs ērtāk atrastu nepieciešamo informāciju, „Latvijas Vēstnesis” ir pilnveidojis meklētāju, un tagad tas ir pārskatāmāks, ātrāks un bagātināts ar jaunām papildu iespējām. Piemēram, oficiālā laikraksta saturā var meklēt tikai sludinājumos, bet vortāla „likumi.lv” saturā var atlasīt likumus, kas sistematizēti pēc vairāk nekā 50 tēmām.

Piedāvājam izmantot „Vienkāršo meklēšanu” (ātrai meklēšanai) vai „Izvērsto meklēšanu” ar papildu iespējām. Izvērstā meklēšana (skat. attēlā) pārkārtota tā, lai lietotājiem būtu iespējami parocīgi veidot daudzveidīgus meklēšanas pieprasījumus un atkārtoti precizēt meklēšanas rezultātus. Piemēram, neatkarīgi no tā, kuru „Latvijas Vēstneša” izdevumu vai e-produktu interneta vietni izmantojat, varat veidot meklēšanas pieprasījumus citu saturā. Tā vortāla „likumi.lv” lietotājs, neizejot no datubāzes, var meklēt tiesību aktu skaidrojumus portālā „LV.LV” un/ vai žurnālā „Jurista Vārds”. Savukārt „Jurista Vārda” e-versijas lasītājs, neizejot no juristavards.lv, var meklēt tiesību aktus oficiālajā laikrakstā un/ vai vortālā „likumi.lv”.

Ātrais meklētājs

„Vienkāršā meklēšana” izvietota portāla „LV.LV” „galvā” un automātiski meklē „Visā arhīvā” (proti, piedāvā visu četru vietņu saturu):

 vestnesis.lv – oficiālais laikraksts „Latvijas Vēstnesis” (arhīvs kopš 1995. gada);

 likumi.lv – tiesību aktu vortāls (pilnīga un sistematizēta LR tiesību aktu datubāze);

 juristavards.lv – žurnāls „Jurista Vārds”
(arhīvs kopš 1996. gada);

 LV.LV – portāls par likumu un valsti: tiesību aktu skaidrojumi, komentāri, diskusijas. Arhīvs ietver agrāk izdotu izdevumu e-versijas: laikraksts „LV Plus” un žurnāls „Komersanta Vēstnesis” . LV.LV vienlaikus ir VSIA „Latvijas Vēstnesis” mājaslapa un visu produktu e-platforma.

Ja strādāsiet citās mūsu vietnēs, piemēram, vestnesis.lv vidē, ātrais meklētājs piedāvās tikai konkrētās vietnes saturu (oficiālā laikraksta e-versiju), tāpat arī likumi.lv un juristavards.lv.

Ātrā meklētāja priekšrocība – vienkāršība. Ja meklēšanas lodziņā ierakstīti vairāki atslēgvārdi (bez pēdiņām, piem., darbinieka tiesības), lietotāju ērtību labad tas tik un tā atrod tekstus, kuros visi meklējamie vārdi tiek uztverta kā frāze (tie tekstā seko viens aiz otra). Tātad simbolu – pēdiņas - nav jāizmanto.

Meklēšana automātiski notiek publikāciju nosaukumos un tekstā, taču pieprasījumu var sašaurināt un meklēt tikai nosaukumā.

Izvērstā meklēšana

Lai veidotu precīzu meklēšanas pieprasījumu un kombinētu arhīvus, kuru saturā vēlaties veikt tiesību aktu un/ vai publikāciju atlasi, iesakām izmantot „Izvērsto meklēšanu”.

Meklēt var vienlaikus visu vai atsevišķu VSIA „Latvijas Vēstnesis” produktu (to kombināciju) arhīvos. Piemēram, tiesību aktu atlasei var izvēlēties vienlaikus meklēšanu gan oficiālā laikraksta „Latvijas Vēstnesis”, gan  „likumi.lv” arhīvā. Savukārt publikāciju (rakstu) atlasei var izvēlēties kombināciju „Portāls LV.LV” un „Žurnāls Jurista Vārds”. Protams, kombinācijas var variēt atkarībā no vajadzības.

"Ja atslēgvārdi tiks saistīti ar VAI, tiks atrastas publikācijas, kur tekstā būs vismaz viens no minētajiem vārdiem."

Ja meklēšanas rezultāti ir pārāk plaši vai vienkārši neatbilst lietotāja vajadzībām, izvēlieties pogu „Precizēt atlases parametrus” (meklēšanas formā būs saglabāts pieprasījums, kuru var koriģēt).

Lai pārskatāmi sakārtotu meklēšanas rezultātus, izmantojiet iespēju noteikt ierakstu skaitu vienā lapā (20, 50 vai 100). Lai atlasīto dokumentu saraksts būtu kompaktāks, izvēlieties rezultātus atspoguļot tikai nosaukumos (virsrakstos).

Kā atlasīt tiesību aktus

Tā kā vienlaikus var meklēt gan oficiālā laikraksta „Latvijas Vēstnesis”, gan vortāla „likumi.lv” arhīvos, meklēšanas rezultātu atspoguļojums ir pilnveidots tā, lai skaidri signalizētu par publikācijas piederību „Latvijas Vēstneša” vai „likumi.lv” saturam.

Piemēram, izvēloties meklēt Darba likumu gan „likumi.lv”, gan laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", meklēšanas rezultātos likums tiks atspoguļots divējādi - vortālā tas būs konsolidēts (ar iekļautiem grozījumiem), bet laikrakstā tam būs nekonsolidētā versija, kādā likums tika pieņemts un izsludināts.

Ja meklējat praktiski lietojamu dokumentu, piemēram, likumu ar visiem grozījumiem jeb aktuālo redakciju, iesakām sašaurināt meklēšanu uz „likumi.lv” saturu. Tajā var arī atlasīt tiesību aktu redakcijas uz konkrētu datumu vai, izvēloties tiesību akta veidu, sašaurināt pieprasījumu, lai meklētājs neatlasa grozījumus.

Par svarīgākajiem jaunievedumiem jeb iespējām precizēt meklēšanu plašāk var izlasīt „likumi.lv” skaidrojumā: http://www.likumi.lv/jaunumi.php?id=210071&full=1

Kā atlasīt LV.LV rakstus

 „Izvērstā meklēšana” piedāvā portāla „LV.LV” publikācijas atrast arī pēc intervētās personas un autora, kā arī sašaurināt laika periodu, kurā pārlūkot arhīva publikāciju piedāvājumu.

Precīzas frāzes meklēšanai tekstā izmantojiet pēdiņas, piemēram, „darba ņēmējs”. Aizvietojot atslēgvārda beigu daļu ar simbolu*, tiks atlasīti dažādi atslēgvārdi ar vienādu saknes daļu, piemēram, likum*  (atradīs vārdus likums, likumīgs, likumprojekts u.tml.). Simbolus var kombinēt, piemēram, „darba aizsardzīb*”, „izglītības sistēmas attīstīb*”

Lai izveidotu precīzus meklēšanas pieprasījumus, izmantojiet saistvārdus jeb loģiskos operatorus UN, VAI un NE. Tie jāraksta ar lielajiem burtiem.

"Rakstus, piemēram, intervijas, vienlaicīgi var meklēt LV.LV un „Jurista Vārda” arhīvos. Aizpildiet lauku „Intervētā persona”!"

Meklētājs nav vienīgais instruments, ar kuru atlasīt LV.LV publikācijas. Atgādinām, ka atkarībā no vajadzības, lai rezultātu sasniegtu ātrāk, var izmantot alternatīvus atlases ceļus:

  1.  kalendāru - arhīvu (rakstu kārtojums pēc publicēšanas datuma);
  2. izvēlni "Īsceļi" (rakstu kārtojums rubrikās, piemēram, Skaidrojumi, Pārmaiņu procesā, Intervijas);
  3. publikāciju katalogu, kurš strukturēts trīs daļās un kurā publikācijas sakārtotas pēc trīs dažādiem principiem - "Temati", "Nozares" un "Atslēgvārdi", proti, portāla autorpublikācijas sakārtotas atbilstoši to piederībai konkrētai nozarei (piemēram, Labklājība, Veselība, Drošība) un tematam (piemēram, Krīze un risinājumi, Reformas, Naudas lietas). Publikācijas var atlasīt, arī izmantojot atslēgvārdus;
  4. sadaļu „Preses relīzes”, kurā arhivēti valsts pārvaldes un pašvaldības iestāžu, kā arī sabiedrisko organizāciju iesūtītie paziņojumi plašsaziņas līdzekļiem.

Kā atlasīt „Jurista Vārda” rakstus

Izvērstās meklēšanas lietošanas principi ir līdzīgi kā portālā „LV.LV”, proti, publikācijas var meklēt pēc četriem kritērijiem: „Nosaukumā”, „Tekstā”, „Publikācijas autors” un „Intervētā persona”. Lietotājs var noteikt laika intervālu, kurā vēlas pārlūkot arhīva saturu.

Atgādinām par noderīgākiem papildinstrumentiem, kā ātri atrast vajadzīgo rakstu vai pārskatīt arhīva piedāvājumu, proti, „Jurista Vārda” rakstus var arī atlasīt kalendārā (pēc publicēšanas datuma) un trīs katalogos:

  1. autoru katalogs - meklējot pēc uzvārda, katalogs piedāvā visus minētā autora rakstus, kas publicēti „Jurista Vārdā”;
  2.  tiesību nozaru katalogs – katalogs piedāvā publikācijas kopš 2001. gada, sakārtotas pa atbilstošām tiesību nozarēm;
  3. tiesību prakses katalogs - atbilstoši tiesību nozarēm piedāvā žurnāla rubrikas „Tiesību prakse” materiālus, tostarp nacionālo tiesu un EKT nolēmumus, Satversmes tiesas tiesnešu atsevišķās domas, Uzņēmumu reģistra amatpersonu lēmumu atziņas ar ekspertu komentāriem u.c.

Meklētāja lietošanas instrukcija

http://www.lv.lv/index.php?menu=izvmeklesana&help=on

Izvērstā meklēšana

http://www.lv.lv/index.php?menu=izvmeklesana&type=reset#meklesana

Meklētājs saglabā arī visu iepriekšējo funkcionalitāti! Ieskaties un izmēģini! Labprāt uzklausītu Jūsu atsauksmes par jaunievedumiem un arī ierosinājumus meklētāja turpmākajai pilnveidošanai!

Uz tikšanos portālā „LV.LV” ik dienas!

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI