NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
07. septembrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
11
11

LV portālam jauna adrese, oficiālajam izdevējam – mājaslapa

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV.LV ir „Latvijas Vēstneša” centrālā adrese un oficiālā izdevēja komunikācijas platforma. Šo viegli iegaumējamo adresi var izmantot kā ātru izeju uz katru no mūsu četriem informācijas resursiem (skat. attēlā), jo tie ir viena klikšķa attālumā. Vienlaikus atgādinām: lietotāju ērtībām katrai interneta vietnei ir sava adrese. LV portāla tiešā adrese: www.lvportals.lv

7. septembra pēcpusdienā oficiālais izdevējs „Latvijas Vēstnesis” publiskoja jauno mājaslapu (www.lv.lv). Līdz ar pārmaiņām LV portāls „Par likumu un valsti” internetā ieguvis jaunu adresi (www.lvportals.lv). Īstenoto pārmaiņu rezultātā LV portāla saturs ir nošķirts un pieejams kā atsevišķs informācijas resurss, kas īsteno patstāvīga specializētā medija lomu.

Lai atvieglotu orientēšanos "Latvijas Vēstneša" plašajā e-vidē un pilnveidotu to kā pārskatāmu un lietotājam draudzīgu, nošķīrām LV portāla (medija) saturu no informācijas par oficiālo izdevēju un tā funkcijām. Tagad LV portāls ir patstāvīgs medijs (www.lvportals.lv), savukārt informāciju par "Latvijas Vēstnesi" un visiem tā pakalpojumiem meklējiet www.lv.lv (LV.LV), kas ir oficiālā izdevēja centrālā adrese un turpmāk pildīs tā mājaslapas funkciju. Līdz šim abas funkcijas - mājaslapas un medija – mēģināja sadzīvot vienā telpā, taču abu attīstība sāka traucēt pārskatāmībai un vienkāršas struktūras principam. 

LV portāls – specializēts medijs

LV portāla satura vadlīnija ir skaidrojumi, likumi praksē un norādes uz noderīgu (skaidrojošu) informāciju valsts iestāžu resursos. Vienlaikus redakcija koordinē e-konsultācijas (iedzīvotāji jautā, speciālisti atbild) un rudenī gatavojas piedāvāt portāla saturu pārskatāmā nozaru dalījumā. LV portāls uztur populāro sadaļu "Amatu konkursi", kurā apkopotas un sistematizētas aktuālās oficiālajā izdevumā publicētās vakances valsts iestādēs (šādi turpinām labo praksi veidot sasaistes starp mūsu uzturētajiem informācijas resursiem).

Šodien publiskotās pārmaiņas atspoguļojas LV portāla sākumlapā: galvenā navigācija jeb horizontālā rīku josla piedāvā paša medija saturu. Tā vairs nav noslogota ar LV portāla pastāvīgajiem lietotājiem ikdienā sekundāriem un maz izmantotiem rīkiem. Vienlaikus navigācijā saglabāti ātrie ceļi uz lietotāju iecienītām sadaļām, kas fiziski atrodas mājaslapā vai, piemēram, oficiālā laikraksta e-versijā. Piemēram, ātrās saites uz pakalpojumiem (Grāmatas, Abonēšana, Oficiālie paziņojumi (sludinājumi) u.c.) meklējiet sadaļā "Par mums" – visi pakalpojumi joprojām ir viena klikšķa attālumā.

Ceļvedis "Latvijas Vēstneša" e-vidē

"Latvijas Vēstneša" e-vides centrālā adrese ir www.lv.lv (kopš 2006. gada simboliskais LV.LV ietverts oficiālā izdevēja logotipā. Publiskajā telpā nostiprinājies interneta vietnes nosaukums – LV.LV, ko lietojam arī turpmāk).  

Mājaslapā LV.LV piedāvājam:

  1. informāciju par "Latvijas Vēstnesi" un tā pakalpojumiem (t.sk. oficiālo paziņojumu jeb sludinājumu iesniegšanu);
  2. e-pakalpojumus: grāmatu e-veikals un abonementu noformēšana;
  3. centrālo elektronisko platformu (izeju uz četrām mūsu vietnēm);
  4. meklētāju, kas aptver mājaslapas un visu četru produktu saturu (piedāvā strukturētus meklēšanas rezultātus). 

LV.LV sākumlapā izkārtoti četri informatīvie bloki (katrā no tiem izvietots arī lokālais meklētājs) jeb tilti, kas pēc lietotāja izvēles aizved uz izvēlēto informācijas resursu vai tā populārākajām sadaļām:

  • oficiālo laikrakstu "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv);
  • vortālu "Likumi.lv" (www.likumi.lv);
  • LV portālu "Par likumu un valsti" (www.lvportals.lv);
  • žurnālu "Jurista Vārds" (www.juristavards.lv).

Pārmaiņu princips: vienkārši par sarežģīto

Katras pārmaiņas rada zināmas neērtības, jo pieraduma spēks vada datora peli, instinktīvi meklējot ierastās podziņas. Katru savā vietā un ierastā veidolā. Bet nu novecojušās, taču tik pierastās vides vietā ir jauna. Iespējams, pirmajā mirklī ir vairāk neskaidrību nekā acīmredzamu ieguvumu.

Mūsu mērķis, attīstot LV.LV kā mājaslapu un oficiālā izdevēja komunikācijas platformu, ir šāds – jauniem lietotājiem, kas līdz šim nav saskārušies ar "Latvijas Vēstneša" interneta vietnēm, atvieglot ceļu uz konkrētai vajadzībai atbilstošāko produktu: oficiālo publikāciju, vortālu "Likumi.lv", LV portāla piedāvātajiem skaidrojumiem vai juristu forumu "Jurista Vārds".

Šim principam pakārtota sākumlapas uzbūve. Savukārt pastāvīgie lietotāji, visticamāk, turpinās regulāri izmantot katrs savu iecienīto "Latvijas Vēstneša" interneta vietni un mājaslapā nonāks, vien izmantojot kādu e-pakalpojumu vai meklējot informāciju par pašu izdevēju.

LV portāla lietotāji šo pārmaiņu rezultātā būs ieguvuši pārskatāmāku vidi un saturu bez liekas informācijas.

Ja nepieciešama konsultācija par lietošanu vai vēlaties iesūtīt ierosinājumu vai komentāru, lūgums rakstīt uz e-pastu info@lv.lv.

Izmēģiniet un izmantojiet! Ļoti ceram, ka jaunievedumi sevi pierādīs praksē un atradīsit tajos sev noderīgas iespējas!

Uzziņai

  • Domēns www.lv.lv reģistrēts 2004. gada nogalē. No 2006. gada simboliskais LV.LV ietverts oficiālā izdevēja logotipā. Publiskajā telpā nostiprinājies interneta vietnes nosaukums – LV.LV. 
  • Domēns www.lv.lv kopš 2011. gada 7. septembra ir "Latvijas Vēstneša" centrālā adrese.
  • No 2007. gada LV.LV pildīja divas funkcijas: tā bija mājaslapa (noderīga informācija par oficiālo izdevēju un tā pakalpojumiem) un reizē sāka veidoties kā medijs (LV portāla "Par likumu un valsti" pirmsākums).
  • Lai uzlabotu informācijas pārskatāmību un loģiski strukturētu e-vidi, kopš 2011. gada 7. septembra mājaslapa un LV portāls ir nodalīti informācijas resursi.
  • LV portāls "Par likumu un valsti" kļuvis par pastāvīgu mediju ar jaunu adresi: www.lvportals.lv.

LV portāla saturu veido redakcija, piesaistot ārštata autorus. Satura vadlīnija – skaidrojumi, likumi praksē un norādes uz noderīgu (skaidrojošu) informāciju valsts iestāžu resursos. Vienlaikus redakcija koordinē e-konsultācijas (iedzīvotāji jautā, speciālisti atbild) un rudenī gatavojas piedāvāt portāla saturu pārskatāmā nozaru dalījumā. LV portāls uztur populāro sadaļu "Amatu konkursi".

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI