NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. martā, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
4
4

Iezīmēts jaunās valdības sastāvs

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vai Jaunā laika līderis atradīs kopīgu valodu ar vecās koalīcijas pārstāvjiem?

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Topošais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis trešdien nosauca jaunā Ministru kabineta sastāvu, taču partiju starpā nav vērojama pilnīga saskaņa – tikai daļa veco koalīcijas partiju gatavas uzreiz atbalstīt Valda Dombrovska priekšlikumu.

Koalīciju varētu veidot piecas partijas – Jaunais laiks (JL), Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Pilsoniskā savienība (PS) un Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (TB/LNNK). Kopā šīm partijām Saeimā ir 64 balsis.

Jautājums pagaidām ir par bijušā premjera Ivara Godmaņa pārstāvētās Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa (LPP/LC) dalību jaunajā koalīcijā. Šai partijai ir 10 deputāti. V. Dombrovskis esot vēlējies I. Godmani redzēt valdībā, taču Satiksmes ministriju valdības veidotājs nevēlas atstāt LPP/LC pārziņā.

Opozīcijā varētu palikt “Saskaņas centrs” (SC, 18 deputāti) un apvienība „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL). Nav zināms, kāda loma būs partijai “Sabiedrība citai politikai” (SCP).

Bez premjera amata Jaunais laiks varētu ieņemt arī finanšu ministra portfeli – to iegūtu ekspremjers Einars Repše, par ekonomikas ministru tiek virzīts Saeimas deputāts Artis Kampars, iekšlietu ministra amatu varētu uzticēt Saeimas deputātei Lindai Mūrniecei.

Savukārt TP varētu iegūt piecus ministru posteņus. Veselības ministra amatā paliktu Ivars Eglītis, ārlietu ministra amatā – Māris Riekstiņš, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatā - Edgars Zalāns, bet par tieslietu ministru varētu kļūt Mareks Segliņš. Pagaidām nav zināms, ko TP varētu virzīt kultūras ministra amatam.

Plānots, ka ZZS pārvaldīs četras ministrijas. Izglītības un zinātnes ministres amatu saglabās Tatjana Koķe, bet vides ministra amatu – Raimonds Vējonis. ZZS būs atbildīga arī par Zemkopības ministriju, kuru varētu vadīt bezpartijiskais uzņēmējs Jānis Dūklavs. Labklājības ministrijas priekšgalā varētu stāties tās parlamentārais sekretārs Uldis Augulis.

Domstarpības raisījušais satiksmes ministra amats varētu tikt piešķirts TB/LNNK pārstāvim Kasparam Gerhardam. Aizsardzības ministra amatam PS izvirzījusi bijušo Latvijas vēstnieku NATO Imantu Lieģi.

"Izvēlētais valdības sastāvs iekļautu gan jaunas sejas, gan nodrošinātu pārmantojamību."

Ieskicētais valdības sastāvs dod gan jaunas sejas, gan arī nodrošina pārmantojamību, tā uzsvēra topošais valdības vadītājs.

Brīdī, kad trešdien tika nosaukts jaunās valdības sastāvs, TP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis skaidru atbalstu V. Dombrovska plāniem neizteica. Viņš arī norādīja, ka topošajam valdības vadītājam jau vajadzēja ieskicēt valdības darbības programmu. TP valde vēl lems, vai atbalstīt ierosināto valdības sastāvu.

ZZS un TB/LNNK jau paudušas, ka atbalsta V. Dombrovska izvēli. PS vēl nav pieņēmusi oficiālu lēmumu, taču, visticamāk, šo Ministru kabinetu atbalstīs.

Tas, ka TP vēl pilnībā nav izteikusi atbalstu jaunajam valdības sastāvam, uzskatāms par “nelielu politisku manevrēšanu”, un nav paredzams, ka šis fakts radīs lielus šķēršļus valdības izveidei, uzskata politologs Jānis Ikstens. “Riski ir visi vecie, Jaunajam laikam nekad nav bijusi spoža sadarbība ar veco koalīciju,” min partiju politikas vērotājs, taču piebilst, ka “ekonomiskā krīze ir pāri visam” un pašreizējā situācija valstī atstāj partijām pavisam nelielas manevra iespējas. “Starptautiskais Valūtas fonds ir nācis palīgā latviešiem pārvaldīt valsti, un politiķiem jāķeras klāt virknei labi zināmu uzdevumu. Visiem, ne tikai skolotājiem un ugunsdzēsējiem, ir jāapzinās, cik problemātiskas ir lietas valstī.”

Pēc J. Ikstena teiktā, kaut arī vēl norit “krēslu pārbīde”, pārmantojamība topošajā valdībā ir augsta – tās sastāvā būs tikai daži cilvēki, kam nav tiešas ministra darba pieredzes. Politologs arī neredz pamatu īpašā veidā izcelt iepriekšējās valdības vadītāja I. Godmaņa nepieciešamību atrasties jaunajā valdībā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI