NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. aprīlī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
2
2

Darbu sāk Jauniešu ministru kabinets

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Inga Kundziņa, A.F.I.

Ar svinīgu sēdi Ministru kabineta (MK) Zaļajā zālē darbu sācis Latvijas Jaunatnes padomes izveidotais Jauniešu ministru kabinets 15 cilvēku sastāvā, kas darbosies kā valdības prototips, portālu „LV.LV” informē projekta direktore Eva Ikstena.
Svinīgo sēdi atklāja Valsts prezidents Valdis Zatlers, savus jaunos kolēģus darbā ievadīja nozaru ministri, bet svinīgo sēdi vadīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Sola atbalstu valsts vadīšanā

Jauniešu ministru kabinets ir apņēmības pilns sniegt atbalstu premjera Valda Dombrovska vadītajai valdībai.

Projekta mērķis ir ilgtermiņā veicināt jauniešu iesaistīšanos politikā – gan tieši, līdzdarbojoties partijās, gan pastarpināti, izsakot argumentētu viedokli, idejas un pilsoniski piedaloties lēmumu pieņemšanā. Tādējādi, iespējams, tiks nodrošināta paaudžu maiņa Latvijas politikā un jaunu līderu veidošanās gan politiskajās partijās, gan nevalstiskajā sektorā.

Jauniešu ministru prezidents Dzintars Kalniņš solīja, ka viņa vadītā valdība desmit nedēļu laikā piedāvās Valda Dombrovska valdībai savus priekšlikumus katras nozares sakārtošanai. „Mēs vēlamies redzēt Latviju kā valsti, kurai ir stabils ilgtermiņa skatījums,” sacīja jauniešu premjers, norādot, ka viņš negaida „supervaroņus”, bet gan lai ikviens jaunietis nāktu klajā ar saviem priekšlikumiem.

Valsts prezidents Valdis Zatlers Jauniešu ministru kabinetu vērtē kā nākotnes projektu. „Šis ir saviļņojošs un svarīgs notikums mūsu valsts dzīvē – mēs sēžam pie viena galda ar savas valsts nākotni,” uzrunājot jauniešu ministru prezidentu un ministrus, norādīja Valsts prezidents. Jauniešu ministru kabineta locekļiem ir lielas priekšrocības – pirmkārt, jaunība un, otrkārt, tas, ka viņi nāk ar svaigām idejām, viņu darbību neietekmē politiskās neveiksmes, intrigas un rutīna, tādēļ jauniešu ministriem būs iespēja ar skaidru skatu no malas redzēt, vērtēt un arī ieteikt, kā rīkoties mūsu valstij un kā to labāk pārvaldīt. „Jūs esat pirmais Latvijas valsts ēnu kabinets,” sacīja prezidents, aicinādams jauniešus 7. maijā ierasties Rīgas pilī ar pirmo starpziņojumu par paveikto darbu.

"Mēs vēlamies redzēt Latviju kā valsti, kurai ir stabils ilgtermiņa skatījums."

Dz. Kalniņš

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis solīja sadarboties ar jauniešu valdību, norādot, ka tieši jauniešu priekšlikumi, iespējams, varētu nākt par labu vienai vai otrai valsts reformai. Viņš uzsvēra, ka šis Latvijai ir lielo pārbaudījumu un lielo iespēju laiks un Jauniešu ministru kabineta līdzdarbošanās valdības darbā solās būt ļoti saistoša gan jaunajiem ministriem, gan valdībai kopumā. „Jūs, jaunieši, noteikti pamanīsiet daudz ko tādu, ko ikdienas rutīna padara nepamanāmu esošajai valdībai,” teica premjers. Viņš aicināja jauniešus būt drosmīgiem un darīt zināmus valdībai savus novērojumus, idejas un pārdomas.

Jauniešu principi – sadarbība un atklātums

Jauniešu ministru kabinets ik otrdienu pulcēsies atklātās sēdēs „Mēmā šova” telpās, tajās tiks aktualizēti līdzīgi jautājumi kā konkrētās nedēļas MK sēdē, un jaunieši izteiks savus viedokļus par tiem. Sēdes būs atklātas un vērojamas tiešraidē internetā.

Jauniešu ministri tiksies ar ministriju darbiniekiem, Saeimas deputātiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un informēs par savām gaitām sabiedrību un medijus, kā arī piedāvās savus risinājumus par aktuāliem Latvijas politikas jautājumiem.

Darbosies arī divi valsts kontrolieri, kuri sekos līdzi tam, vai tiek pildīta jauniešu izveidotā valdības deklarācija un vai informācija saprotami tiek pasniegta sabiedrībai.

Noslēgumā projektu izvērtēs

Projekts noslēgsies 18. jūnijā, kad ministri sniegs pārskatus par desmit nedēļās paveikto, secināto un radīto. Jauniešu ministru kabineta locekļi kopā ar Valsts prezidentu un Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētāju Robertu Ķīli apaļā galda diskusijā vērtēs projekta laikā paveikto un runās par jauniešu ierosinājumiem valsts pārvaldes uzlabošanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI