NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
19. februārī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Problēma
2
2
2
2

Operācija bez anestēzijas

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

1971. gadā atklātais Republikāniskā prettuberkulozes dispansera stacionārs ar nolūku tika uzbūvēts ārpus pilsētas, lai iespējami mazinātu sabiedrības saskari ar bacilāriem slimniekiem.

FOTO: A.F.I.

Diezin vai labākais veids, kā ārstēt slimību, ir slimnieka izraušana no palātas nakts vidū ar paskaidrojumu, ka slimnīcai, iespējams, drīz vajadzēs remontu. Taču apmēram šādā situācijā pašlaik nākas iejusties valstī vienīgās specializētās tuberkulozes slimnīcas vadībai, negaidīti uzzinot par Veselības ministrijas (VM) plānoto medicīnas iestādes statusa maiņu un pievienošanu arvien pieaugošajai Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai. Vai šis ir kārtējais nepārdomātais solis veselības aprūpes sistēmas reorganizācijā?

Tā dēvētā veselības aprūpes sistēmas reorganizācija, kas ik pa laikam pārsteidz gan ārstētājus, gan ārstējamos, nupat bez iepriekšējas informēšanas ir skārusi arī Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūru (TPSVA). Šīs iestādes reorganizācija atšķirībā no daudzām citām, kas pašlaik brāžas pār veselības aprūpes sistēmu, ir ievērojama ar to, ka zem likvidācijas āmura nonākusi bez zaudējumiem strādājoša iestāde, kuras darbības izbeigšana vismaz tuvākajā nākotnē nesola nekādu ekonomisku ieguvumu, bet gan rada grūti prognozējamus riskus.

Juridiskā statusa maiņa ir izšķirīga

Rīgas rajona Stopiņu novadā esošā TPSVA ir valstī vienīgā specializētā terapeitiska un ķirurģiska profila klīnika plaušu slimību un tuberkulozes jomā, kas nodrošina pilnvērtīgu invazīvās diagnostikas un ārstēšanas spektru, sākot ar vienkāršākajām manipulācijām un beidzot ar biopsiju un ķirurģiju. Līdz ar to šīs slimnīcas diagnostiskās un ārstnieciskās iespējas daudzkārt pārsniedz specializēto nodaļu iespējas daudzprofilu slimnīcās, kurās ir citas prioritātes. Iestāde ir pilnībā apgādāta un pašpietiekama struktūra, kuras pacientiem praktiski nav nepieciešami papildu diagnostikie izmeklējumi ārpus klīnikas – informē iestādes direktors ārsts Jānis Leimans. TPSVA ir arī vienīgā klīnika Latvijā, kurā nodrošina vispārīgo ķirurģiju diagnosticētajiem HIV/AIDS pacientiem.

TPSVA nav nekādu parādu! Tās likvidācija nav saistīta ar valsts pārvaldes optimizāciju un iespēju samazināt štata vietas, bet gan vairāku slimnīcu sen nobriedušu juridiskā statusa maiņu, uzskata J. Leimans. „Jau neilgi pēc aģentūras dibināšanas 2004. gadā, kas ietvēra vienas lielas slimnīcas (BOVU „Tuberkulozes un plaušu slimību valsts centrs”) un trīs mazu valstij piederošu slimnīcu („Lielbērze” Dobeles rajonā, tuberkulozes piespiedu ārstēšanas slimnīca „Ceplīši” Ogres rajonā un Rēzeknes tuberkulozes slimnīca) apvienošanu, no VM amatpersonu izteikumiem bija skaidrs, ka šī pārveide ir kļūdaina un agrāk vai vēlāk juridiskais statuss atkal tiks mainīts,” skaidro TPSVA direktors.

"Reorganizācija pašreizējā veidā draud sagraut ilgos gados attīstītu un efektīvu profesionālas komandas darbu plaušu slimību diagnostikā un ārstēšanā."

Pašreizējā Plaušu slimību dziednīcas reorganizācija un tās juridiskā statusa maiņa ir pamatota – skaidro VM Komunikācijas departamenta direktore Egita Pole. „Līdz šim TPSVA ir bijusi privileģētākā stāvoklī nekā citas slimnīcas, jo valsts aģentūras statuss tai nodrošināja lielāku tāmes finansējumu, kam pateicoties šī iestāde arī varēja strādāt bez zaudējumiem,” skaidro VM pārstāve. Pašlaik Latvijā esot vairākas plaušu slimības ārstējošas iestādes, ko tik neliela valsts nevar atļauties. Tādēļ TPSVA pievienošana SIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” (RAKUS) ar laiku atmaksāšoties.

Pēc šā gada laikā paredzētās TPSVA juridiskā statusa maiņas cieti iezīmēts valsts budžeta finansējums tiks nodrošināts tikai tuberkulozes ārstniecībai, bet citu plaušu slimību ārstēšana tiks finansēta atbilstoši noslēgtajiem līgumiem ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru, informē VM pārstāve. Veselības aprūpes sistēmas pārveide, kuras ietvaros notiek arī TPSVA reorganizācija, notiekot saskaņā ar pērn noslēgto valdības un Starptautiskā Valūtas fonda vienošanos. 

Bažas par prettuberkulozes darba pasliktināšanos

Pirms pievienošanas Rīgas Austrumu slimnīcai TPSVA, kas pašlaik ir tiešās valsts pārvaldes institūcija, visticamāk, tiks pārveidota par valsts kapitālsabiedrību, skaidro E. Pole. Līdz iestādes fiziskai pārcelšanai uz Gaiļezeru, TPSVA turpināšot darboties Stopiņos, saglabājot esošo darbinieku sastāvu un funkcijas. J. Leimans gan ir pretējās domās: „Reorganizācija pašreizējā veidā draud sagraut ilgos gados attīstītu un efektīvu profesionālas komandas darbu plaušu slimību diagnostikā un ārstēšanā, kā arī rada risku tuberkulozes apkarošanas darba pasliktinājumam valstī. Tādējādi VM piedāvātā TPSVA reorganizācija ir pretrunā ar iespējamiem īstermiņa ieguvumiem un ar nozares vidējo un ilgtermiņa stratēģisko attīstību.”

Ministrijas informatīvajā ziņojumā valdībai nav atrodams neviens arguments, kas pamatotu TPSVA funkciju nodošanu Sabiedrības veselības aģentūrai (SVA) un SIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” (RAKUS). Pat gluži pretēji – VM vadība atzīst, ka šāds solis nedos nekādu ekonomisko efektu, vismaz tuvākajā laikā, secina plaušu slimību apkarošanas iestādes vadītājs. Jauna korpusa uzbūvēšana Gaiļezerā pēc Latvijā atzītu celtniecības ekspertu viedokļa izmaksātu vismaz 83 miljonus latu, vēstulē ministru prezidentam Ivaram Godmanim norāda J. Leimans. Taču Stopiņu novadā darbojas jau iekārtota slimnīca, kuru vada tikai desmit cilvēku liela administrācija.

Patlaban TPSVA ražo eksporta produktu ar augstu pievienoto intelektuālo vērtību, norāda J. Leimans. „Runa ir par ārvalstu speciālistu apmācību pasaulē vienīgajā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Sadarbības centrā multirezistentas tuberkulozes ārstēšanā un pētniecībā, kas ir arī Ekselences centrs (pirmrindas pieredzes apmaiņas centrs, kas kalpo kā labas praktiskās pieredzes paraugs), kas izveidots ar ziemeļvalstu, ASV vēstniecības un ASV Slimību kontroles un profilakses centra finansiālu atbalstu,” iestādes profilu skaidro tās vadītājs. Centrs ir PVO tuberkulozes apkarošanas programmu ieviešanas bāze Austrumeiropā un Centrāleiropā. Tajā 2008. gadā ir apmācīti vairāk nekā 221 ārvalstu un 346 Latvijas speciālisti. TPSVA vairāk nekā 90% ārstu, kā arī māsas ir lektori gan starptautiskā Centra, gan vietējos kvalifikācijas celšanas kursos.

"Slepenība, kādā Veselības ministrija pieņēmusi lēmumus, neļauj pietiekami izvērtēt valsts veselības politikas veidotāju plānus."

Plānotā PVO Sadarbības centra nodošana SVA diemžēl realitātē nozīmēs tā likvidāciju, norāda J. Leimans. E. Pole gan tam nepiekrīt: PVO mācību centra līdzekļi, tāpat kā tuberkulozes ārstēšanas pasākumi, arī turpmāk saglabās līdzšinējos finansējuma avotus. Turklāt klīniskās universitātes slimnīcas statuss nākotnē mācību centram nozīmētu lielāku starptautisko prestižu.

Reorganizācijai jānodrošina līdzvērtīgs piedāvājums

1971. gadā atklātais republikāniskais prettuberkulozes stacionārs ar nolūku tika uzbūvēts ārpus pilsētas, lai iespējami mazinātu sabiedrības saskari ar bacilāriem slimniekiem. Tagad, plānojot prettuberkulozes iestādes pārcelšanu uz Gaiļezeru, riski nebūs lielāki, uzskata VM pārstāve – šim nolūkam tikšot būvēts atsevišķs, izolēts korpuss.

Pašreiz epidemioloģiskā situācija Latvijā ir nestabila, jo gaidāma sociālekonomiskās situācijas pasliktināšanās, augstāka maksa par veselības aprūpi, kā arī pēdējos gados strauji pieaug tuberkulozes izplatība HIV/AIDS slimnieku vidū. Latvija joprojām ir PVO 27 valstu sarakstā, multirezistentas (pret medikamentiem izturīgas) tuberkulozes īpatsvars tiek vērtēts kā augsts. TPSVA ir pasaules līmeņa prettuberkulozes iestāde, kuras darbība Latvijā ir ļoti nozīmīga, skaidro Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas vadītājs Alvils Krams. Tādējādi esošās prettuberkulozes sistēmas reorganizācija ir attaisnojama tikai tad, ja piedāvātie risinājumi spēj nodrošināt līdzvērtīgu vai labāku alternatīvu.

Kā norāda gan J. Leimans, gan A. Krams, ņemot vērā līdzšinējo slepenību, kādā VM pieņēmusi lēmumus saistībā ar TPSVA, neļauj pietiekami izvērtēt valsts veselības politikas veidotāju plānu atbilstību labai prettuberkulozes praksei. Iespējams, informācijas trūkums par VM plāniem jau radījis minējumus, ka viens no TPSVA reorganizācijas iemesliem varētu būt 18 hektāru lielais zemes īpašums Pierīgas priežu mežā pie Mazās Juglas upes.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI