NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
16. martā, 2008
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
3
3

Katra asins lāse

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Cik tā vērta? Vai par to iedomājam, kad tās netrūkst? Vai apzināmies tās patieso vērtību?

Palaikam presē lasāms aicinājums nodot vienas vai otras grupas asinis, jo, lūk, Valsts asins donoru centrā (VADC) tās esot nepietiekamā daudzumā. Vai tiešām situācija nereti ir tāda, ka jāizskan saucienam pēc palīdzības? Vai gandrīz vienmēr VADC trūkst asiņu?

Anna Šteinerte, VADC galvenā ārste, teic, ka aizvadītajos divos mēnešos, janvārī un februārī, plānveida un neatliekamām vajadzībām ārstniecības iestādes ar asinīm esot nodrošinātas gandrīz simtprocentīgi. Asinis esot pietiekamā daudzumā. Cita lieta, ja rodas neparedzēta, ārkārtas situācija. Tad var nākties arī saukt pēc palīdzības. Tāpat reizēs, kad pacientam ir reta asins grupa. Informācija, ka vienmēr trūkst asiņu, neesot precīza. Kā stāsta VADC galvenā ārste, šāda informācija reizēm nākot no pacientu piederīgajiem, kas rosina aktivitātes.

VADC ik dienu tiek izsniegtas 100 un pat 150 donoru nodotās asinis. Valstī šis skaitlis ir divas reizes lielāks. Starp citu, varbūt ne visi zina, ka donori var nodot asinis ne tikai VADC vai tā organizētajās izbraukuma vietās. To var izdarīt arī P.Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Gaiļezera un Rīgas 1. slimnīcā, tāpat Daugavpilī, Valmierā, Liepājā, Jēkabpilī, Kuldīgā. VADC filiāle ir arī Rēzeknē.

Taču tas, ka donoru asinis ir pietiekamā daudzumā, nenozīmē, ka no VADC redzesloka donori var mēnesi vai pat ilgāk pazust. Lai vienmēr būtu asins rezerves, ir jāstrādā katru dienu, jo eritrocītu masas derīguma termiņš ir 35 dienas. Asins plazmu sasaldētā veidā var uzglabāt trīs gadus. Turpretim trombocītu masai, kas nepieciešama onkoloģiskajiem un dažu citu diagnožu slimniekiem, derīguma termiņš ir tikai 5 (!) dienas. Tātad - jāstrādā, kā mēdz teikt, „no rokas mutē”. Donoru palīdzība nepieciešama nepārtraukti, arī svētdienās un svētku dienās. Bet, kā uzsver Anna Šteinerte, tas nenozīmē, ka asiņu VADC nav, taču ik dienas ir jārūpējas par to, lai tās vienmēr būtu rezervē un nekad nepietrūktu.

Goda lieta, nevis bizness

Latvijā ir cilvēki, kas savas asinis nodod gadiem ilgi. Ir tādi donori, kas asinis nodevuši 150 un pat vairāk reižu.

Visu grupu un rēzus piederības asinis ir vienlīdz vērtīgas. Pārliešanai visbiežāk trūkst rēzus negatīvo asiņu, jo, kā liecina statistika, tikai 15 procenti cilvēku ir rēzus negatīvi. Visvairāk Latvijā ir cilvēku ar A un 0 asins grupu, retāk - ar B un AB grupu.

Būt donoram ir goda lieta, ja vien to neizmanto ļaunprātīgi. Asins nodošana nedrīkst kļūt par biznesu, kaut arī niecīgu. Kā stāsta VADC galvenā ārste, diemžēl ir cilvēki, kuri trīs latu dēļ (tāda ir kompensācija donoram) mēģina noslēpt kādu savu slimību, seksuālos kontaktus ar gadījuma partneriem vai par maksu. Potenciālajiem donoriem jāaizpilda anketas, kurās godīgi jāatbild uz jautājumiem par slimībām un seksuālo uzvedību. Asinis nedrīkst nodot cilvēki, kas lieto narkotiskas vielas vai kādus medikamentus. Arī tie cilvēki, kas slimo ar bronhiālo astmu vai mazasinību.

Nereti cilvēki uztraucas, vai, nododot savas asinis, ir garantija, ka šīs procedūras laikā nevar inficēties ar HIV, hepatītu, sifilisu vai citām transmisīvām slimībām. Donoriem nav iemesla bažām, jo asins nodošanas laikā izmanto vienreiz lietojamus materiālus.

Vai samaksa par asins nodošanu ir pietiekama? Donors saņem trīs latus pusdienām. Rīgas dome jau gadu donoriem maksā vienu latu ceļa izdevumiem. Tas ir visai nozīmīgi, taču ne vienam vien donoram nākas braukt ar diviem transporta līdzekļiem, un tad, protams, ar šo naudu nepietiek. Tāpat donoram pienākas brīva diena, kad viņš nodod asinis, un arī nākamā. Šīs dienas apmaksā donora darba devējs.

Ziedot, nevis pārdot

Visā pasaulē tiek akcentēta donoru bezatlīdzības ideja. Tā allaž bijusi arī Sarkanā Krusta prioritāte, jo asinis vajag ziedot, nevis pārdot. Par to domā arī Latvijā, un mūsu valstī ir cilvēki, kuri asinis ziedo, nesaņemot par to atlīdzību. Un galu galā, kādu gan atlīdzību saņem ārsts vai medicīnas māsa, kas ārkārtas situācijā, kad steidzami nepieciešama tiešā asins pārliešana, ne mirkli nedomājot, nodod savas asinis?! Atceros arī gadījumu, par kuru savulaik rakstīju, kad telefoniste, kam lūdza palīdzību savienot ar dienestu, noskaidrojusi nepieciešamo asins grupu, nekavējoties pieteicās pati palīdzēt. Tā, lūk!

Vai asins nodošana nekaitē donora veselībai? Veselam cilvēkam tas nav kaitīgi. Turklāt donora organismā notiek asinsrades sistēmas atjaunošanās, veco asins šūnu vietā rodas jaunas. Cilvēki, kas nodod savas asinis, retāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām. Jāņem vērā, ka donoriem pirms un pēc asins nodošanas ir jāuzņem pietiekami daudz šķidruma.

Gada nogalē VADC kopīgi ar Rīgas domi organizē donoriem pateicības koncertu, uz kuru tiek aicināti ilggadējie donori.

Lai nekad nepietrūktu nepieciešamā asins lāse, donoriem vienmēr jābūt gataviem palīdzēt un nodot asinis ne tikai par atlīdzību, bet arī ziedot tās. Būt bezatlīdzības donoram ir īpašs gods.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI