E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9690
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļi, izīrējot dzīvokli tūristiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2016
Arturs

Labdien. Vēlos izīrēt dzīvokli tūristiem vasaras mēnešos. Īres termiņi, sākot no 1. dienas līdz nedēļai. Kādas darbības man būtu jāveic, lai darītu to legāli un maksātu nodokļus? No iepriekš atrastās informācijas noprotu, ka vizdevīgāk man būtu nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam un maksāt 10% no saņemtās īres naudas, bet tādā gadījumā būtu VID jāiesniedz īres līgums, ko nav iespējams izdarīt, īrējot dzīvokli uz tik īsiem termiņiem. Labprāt maksātu nodokļus, tāpēc ceru uz Jūsu atsaucību un ieteikumiem.

A
atbild:
10. jūnijā, 2016

Fiziskā persona, kura plāno veikt saimniecisko darbību, izīrējot dzīvokli, var izvēlēties šādus iedzīvotāju ienākuma nodokļa (turpmāk – nodoklis) maksāšanas režīmus:

  • maksāt nodokli vispārēja kartībā no saimnieciskās darbības ienākuma, ko nosaka kā saimnieciskas darbības ieņēmumu un izdevumu starpību, piemērojot 23% likmi;
  • maksāt mikrouzņēmumu nodokli no saimnieciskās darbības ieņēmumiem 9%;
  • maksāt nodokli 10% apmērā no ieņēmumiem, tādējādi izmantojot tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, par to informējot Valsts ieņēmumu dienestu (turpmāk – VID).

Detalizētāka informācija pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē sadaļās “Saimnieciskās darbības veicēji”, “Pirmie soļi topošajam uzņēmējam”, “Nekustamā īpašuma izīrētājiem”.

Ja, gūstot ienākumu no dzīvokļa izīrēšanas, nerodas saimnieciskas darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, tad fiziskajai personai (dzīvokļa īpašniekam) ir tiesības izvēlēties nodokļa maksāšanas režīmu, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam, par to informējot VID.

Šajā gadījumā nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas informēt par to VID, pielikumā pievienojot arī īres/nomas līguma kopiju. Uz šo līgumu pamata VID reģistrē nodokļu maksātājam saimnieciskās darbības ienākuma noteikšanu atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta divpadsmitajai daļai.

2015. gada 22. septembra noteikumu Nr. 537 “Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā” 12.2. apakšpunktā noteikts, ka personas, kuras atbilstoši iedzīvotāju ienākuma nodokli reglamentējošiem normatīvajiem aktiem var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas un kuras ir paziņojušas Valsts ieņēmumu dienestam par saimnieciskās darbības veikšanu, iesniedz kopiju katram līgumam, kas noslēgts par nekustamā īpašuma iznomāšanu vai izīrēšanu.

Tādējādi, izmantojot tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, sākot ar 2016. gada 1. janvāri nodokļa maksātājam ir noteikts pienākums paziņot VID par katru īres/nomas līgumu.

Ņemot vērā, ka fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību, iesniedzot nodokļu un informatīvās deklarācijas VID, ir pienākums izmantot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), tad VID ieskatā nodokļa maksātājam ir iespējams iesniegt VID katra īres līguma kopiju arī gadījumos, ja dzīvoklis tiek izīrēts uz īsu termiņu.

Vienlaikus informējam, ka saimnieciskā darbība Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē ir jebkura sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību (tai skaitā pakalpojumu sniedzēju darbība).

Ar pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – PVN) apliekams darījums ir saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veikta pakalpojuma sniegšana par atlīdzību.

Nodokļa samazināto likmi (12 procentu apmērā) piemēro izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs. Savukārt dzīvojamo telpu īres pakalpojums iedzīvotājiem ir neapliekams ar PVN.

No nodokļa maksātāja sniegtā apraksta saprotams, ka, izīrējot dzīvokli no vienas dienas līdz nedēļai tūristiem, tiks sniegts ar PVN samazināto likmi apliekams viesu izmitināšanas pakalpojums.

Pakalpojuma sniedzējam ir tiesības nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, ja tā veikto ar nodokli apliekamo sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 50 000 eiro. Ņemot vērā minēto, viesu izmitināšanas pakalpojuma sniedzējam ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā ar brīdi, kad ar PVN apliekamo darījumu vērtības slieksnis iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniedza 50 000 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas