E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9401
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kreditors var iesniegt mantojuma lietā savu kreditora pretenziju

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2016
Anete

Labdien! Diemžēl nekur nav atrodama informācija par nenodrošinātā kreditora regulējumu. Vai nekustamā īpašuma pircējs tiek uzskatīts par kreditoru un viņam ir jāiesniedz notāram iesniegums par mantojuma izsludināšanu, ja pircējs ir uzzinājis, ka pārdevējs ir miris un mantinieki jau divus gadus nav pieteikušies uz mantojumu? Nav arī zināms - vai vispār ir šādi mantinieki. Cik zināms, tad mantojuma apliecībā iekļauj tikai nodrošinātos kreditorus, bet līgums ir privātā kārtā apliecināts pie notāra, tātad pircējs ir nenodrošinātais kreditors. Vai vispār vērts uzsākt šo procedūru, ja nevar pierādīt, ka esi nodrošinātais kreditors? Varbūt valsts šajā gadījumā jau tiek uzskatīta par bezmantinieka mantas īpašnieci un var sniegt prasību tiesā par darījuma ierakstīšanu zemesgrāmatā jau pret valsti? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
05. maijā, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Saskaņā ar Notariāta likuma 294. pantu izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt mantinieks, persona, kurai ir tiesības mantot pēc mantot aicinātā (substitūts, pēcmantinieks), testamenta izpildītājs, mantojuma aizgādnis un personas, kas pieteikušas pretenzijas uz mantojumu kā legatāri vai kreditori. Līdz ar to Jūs kā kreditors esat tiesīgs mantojuma atklāšanās izsludināšanu lūgt, kā arī iesniegt šajā lietā savu kreditora pretenziju.

Ja izsludināšanas termiņā mantinieki pieteiksies, notārs iepazīstinās mantiniekus ar mantojuma lietā pieteiktajām kreditoru pretenzijām. Minētās pretenzijas mantojuma apliecībā norādītas netiks. Notārs izsniegs lietvedības kārtībā apliecinātu mantojuma apliecības kopiju kreditoriem, kuri iesnieguši pretenzijas mantojuma lietā.

Ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij un notārs taisīs aktu par mantojuma lietas izbeigšanu.

Aktā par mantojuma lietas izbeigšanu tiks iekļautas tikai tās mantojuma lietā iesniegtās kreditoru pretenzijas, kas atbilst Civillikuma 416. panta otrajā daļā noteiktajam, t.i., pretenzijas par parādiem, kuri nodrošināti ar hipotēku vai komercķīlu vai ietverti publiskā aktā vai saistībā, kas atzīta ar tiesas nolēmumu. Ņemot vērā, ka konkrētajā gadījumā ir privāts līgums, Jūs tiekat atzīts kā nenodrošinātais kreditors un Jūsu pretenzija aktā par mantojuma lietas izbeigšanu iekļauta netiks.

Saskaņā ar Civillikuma 416. pantu valsts atzīst parādus, kuri nodrošināti ar hipotēku vai komercķīlu, kā arī tos parādus, kuri pieteikti kā kreditoru pretenzijas mantojuma lietā zvērinātam notāram uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā un ietverti publiskā aktā vai saistībā, kas atzīta ar spēkā stājušos tiesas nolēmumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas