E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8309
Lasīšanai: 5 minūtes

Par izvairīšanos maksāt uzturlīdzekļus iespējams kriminālsods

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2015
inga

Labdien, jautājums par ļaunprātīgu uzturlīdzekļu nemaksātāju. Lieta uzsākta 2004.gadā. Tā kā uz to brīdi atbildētājam nebija darba/mantas utt., uzturlīdzekļus sāka maksāt un joprojām maksā UGF, bet jautājums ir par to, ko darīt ar šo parādnieku. Pēdējā atbilde no tiesu izpildītāja bija pēc publiskiem reģistriem, mantiskais un maksātspējas stāvoklis nav mainījies, viņa deklarētā dzīvesvieta nav zināma. Pēdējais un vienīgais ieturējums bija 18.12.2006. (tie bija 100 lati). Uz doto brīdi 2015.gadu sanāk, ka nu jau 9 gadus nav maksājis ne centa UGF, ne man. Ko dara ar šiem parādniekiem, jo arī mana parāda summa krājas, bet viņš ir darba spējīgs cilvēks, nav ne pensionārs, ne invalīds, vienkārši nestrādā un neko nevienam nemaksā. Būšu ļoti pateicīga, ja ieteiksiet, kā un ko labāk ar tādu "bezkauņu" darīt no likumiskās puses?

A
atbild:
02. decembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma

Gadījumā ja bērna vecāks savu pienākumu nepilda un nenodrošina uzturlīdzekļus bērna uzturam, otram bērna vecākam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). Parādniekam par viņa vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem un par tiem aprēķinātajiem likumiskajiem procentiem veidojas parāds UGF.

Uzturlīdzekļu parādam (neatkarīgi no tā, vai tas izveidojies pret valsti vai otru vecāku) nav noilguma, un laika gaitā parādniekam tas var kļūt par vērā ņemamu apgrūtinājumu, piemēram, ja radīsies nepieciešamība kārtot mantojuma saņemšanu. Tiesu izpildītājs uzturlīdzekļu parādu piedzīs, tiklīdz tas būs iespējams. Savukārt piedziņa var tikt vērsta uz jebkuru parādnieka kustamo un nekustamo īpašumu un ienākumiem visas dzīves garumā, tai skaitā no mantojuma un vecuma pensijas.  Līdz ar to bērnu tēvam par uzturlīdzekļu parāda atmaksu agrāk vai vēlāk var nākties domāt.

Parādnieka vārdu iekļauj publiski pieejamā parādnieku sarakstā

Sākot ar šā gada 1.jūliju, UGF mājaslapā www.ugf.gov.lv tiek publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem, vienotā sarakstā norādot negodprātīgo vecāku vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu. Lai varētu publiskot ziņas par parādnieku, Fonda administrācijai nepieciešams saņemt iesniedzēja, proti, Jūsu, rakstisku piekrišanu ziņu publiskošanai.


Šādu piekrišanu parādnieka datu publiskošanai var iesniegt elektroniski, izmantojot portāla www.latvija.lv E-pakalpojumu „Iesniegums iestādei”. Iesnieguma forma pieejama Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas mājaslapā www.ugf.gov.lv sadaļā „Uzturlīdzekļu garantiju fonda publiskais parādnieku saraksts” – „Iesnieguma forma parādnieka datu publiskošanai”.

 

Par izvairīšanos uzturēt bērnu iespējams kriminālsods

Ja uzskatāt, ka bērna tēvs ir pelnījis bargāku sodu par izvairīšanos no uzturlīdzekļu nodrošināšanas, par izvairīšanos no bērnu uzturēšanas ir paredzēta kriminālatbildība. Krimināllikuma 170.pants nosaka, ka par ļaunprātīgu izvairīšanos apgādāt un dot uzturu saviem bērniem, ja tāds pienākums uzlikts ar tiesas spriedumu vai tiesneša lēmumu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Rakstisku iesniegumu ar lūgumu uzsākt izmeklēšanu par iespējamu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas var iesniegt klātienē jebkurā policijas iecirknī; portālā www.latvija.lv sadaļā „Iesniegums iestādei’’; elektroniski ar drošu elektronisko parakstu, sūtot uz elektroniskā pasta adresi kanc@vp.gov.lv; pa pastu uz kādu no policijas struktūrvienībām (informācija par policijas struktūrvienībām pieejama portālā www.vp.gov.lv sadaļā „Kontakti’’). Iesniegumā jānorāda detalizēta informācija par notikumu, kādā veidā aizskartas tiesības, citu informāciju, kas var būt noderīga iespējamā nozieguma vai pārkāpuma atklāšanai, kā arī savus personas datus un adresi un, ja iespējams, kontakttālruni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 125 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas