E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7450
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parāds, kas noteikts fiksētās summas veidā, nepieaug

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2015
Jānis

Pirms 10 gadiem par satiksmes noteikumu pārkāpumiem tika uzlikts 600 latu liels sods, kuru neesmu nomaksājis. Tiesu izpildītājs pirmajos gados atsūtīja 2 vēstules. Vai piedzenamā summa var pieaugt bezgalīgi, vai ir kāda robeža?

A
atbild:
18. jūnijā, 2015
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Izpildu lietā par parādu piedziņu - nesamaksāto administratīvo sodu - parādniekam ir jāsamaksā parāda summa un saskaņā ar Civilprocesa likuma 568.panta pirmo daļu arī sprieduma izpildes izdevumi.

Ja izpildu dokumentā parāds ir noteikts fiksētas summas veidā, šis parāds nepieaug.  Izņēmums ir Civilprocesa likuma 631.pantā minētie gadījumi, kad tiesa ir atzinusi piedzinēja tiesības saņemt procentus par piespriesto summu līdz sprieduma izpildei (izsoles dienai) vai ja procentu maksāšanas pienākums noteikts citā likumā.

Sprieduma izpildes izdevumus saskaņā ar Civilprocesa likuma 566.pantu veido valsts nodeva, zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzība un izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi. Ministru kabineta noteikumi Nr.451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm” nosaka, ka zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzības aprēķināšanas kārtībā vairs netiek piemērota atlīdzība par atsevišķu darbību veikšanu. Attiecīgi arī amata atlīdzības apmērs nepalielinās līdz ar jaunu amata darbību veikšanu. Laika gaitā var pieaugt izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi, piemēram, sakarā ar paziņojumu vai rīkojumu nosūtīšanu lietā var rasties papildu pasta izdevumi.

Ja Jums ir kādas šaubas par izpildu lietā veiktajām darbībām vai parāda vai aprēķināto sprieduma izpildes izdevumu summu, Jums ir tiesības rakstveidā vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja un iepazīties ar izpildu lietā esošajiem dokumentiem, kā arī uzdot neskaidros jautājumus zvērinātam tiesu izpildītājam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas