E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6924
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Uzkrājuma nauda ir iekļauta mājas apsaimniekošanas maksā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2015
Jānis

Vai man kā īrniekam ir jāmaksā uzkrājuma fonda nauda? Uzkrājuma naudas apmērs tiek noteikts, vienojoties dzīvokļa īpašniekam un apsaimniekotājam, un tā tiek izlietota mājas remontdarbiem. Ja es neesmu īpašnieks un maksāju šo naudu, tad, beidzoties īres līgumam, es šo neizlietoto summu varu pieprasīt atpakaļ, ja nē, vai tad to sumu tad nav jāsedz dzīvokļa īpašniekam?

A
atbild:
14. aprīlī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 11.pantā ir noteiktas īres maksas sastāvdaļas. Dzīvojamās telpas īres maksu veido:

1) dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un

2) peļņa.

Apsaimniekošanas izdevumi sastāv no:

1) dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem izdevumiem (mājas sanitārā kopšana, tehniskā uzturēšana, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšana);

2) normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma ēkas atjaunošanai.

Tātad apsaimniekošanas izdevumos ietilpst arī uzkrājuma veidošana mājas atjaunošanai, un to nevar prasīt atdot, ja beidzas īres līgums. Šī summa ir iekļauta īres maksā kā tās sastāvdaļa.

No jautājuma gan nav saprotams, vai īrējat dzīvokli no pašvaldības vai privātpersonas. Ja no pašvaldības, tad nosacījumi par dzīvojamās telpas īri var būt noteikti atsevišķi ar pašvaldības attiecīgu lēmumu. To nosaka arī minētā likuma 11.1pants „Pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksa”:

„Pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksu nosaka attiecīgās pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija pašvaldības domes noteiktajā kārtībā, ievērojot šā panta otrās daļas noteikumus.

Ja dzīvojamā telpa tiek izīrēta personai, kurai pašvaldības pienākums ir sniegt likumā noteiktajā kārtībā palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, attiecīgās pašvaldības dome var noteikt zemāku īres maksu, samazinot dzīvojamās telpas apsaimniekošanas izdevumus un neiekļaujot tajā peļņu.”

Ja dzīvoklis pieder pašvaldībai un ar pašvaldības lēmumu īres maksa ir pielīdzināta apsaimniekošanas maksai, tad īrnieka samaksātā nauda nonāk arī mājas remonta uzkrājumam, skaidro Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas (LNPAA) valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis.

Ja dzīvokli īrējat no privātpersonas, tad viss atkarīgs no noslēgtā īres līguma nosacījumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas