E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4288
Lasīšanai: 3 minūtes

Par ārējiem auditiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. aprīlī, 2014
Anonīms

Vai ir kādas uzņēmējdarbības jomas/ formas, kurās ir noteikts obligāts ārējais audits? Varbūt šādi auditi ir obligāti lieliem uzņēmumiem ar lielu apgrozījumu? Vai varbūt gadījumos, kad tiek saņemts ES finansējums?

A
atbild:
27. maijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls
SIA "Bureau Veritas Latvia"
Iveta Mežinska, speciāliste

No jautājumā ietvertās informācijas nav noteikti secināms, par kāda veida auditu ir interese – par finanšu vai kādu citu. Jo ārējā audita termina definīcija paskaidro, ka tās ir darbības, ko veic ar auditējamo personu nesaistīta un neatkarīga fiziska vai juridiska persona, lai sniegtu atzinumu un ziņotu par grāmatvedības uzskaiti, finanšu pārskatiem, darbības un/vai finanšu pārvaldības sistemātiskumu un likumību.

Ja runa ir par kvalitātes vadības auditu, uzņēmuma „Bureau Veritas Latvia” speciāliste Iveta Mežinska izklāsta:

Kvalitātes vadības sistēmu ārējie auditi sertifikācijas procesa ietvaros ir noteikti vairākos normatīvajos aktos. Piemēram, 2008.gada 8.septembra Ministru kabineta noteikumos Nr.723 “Noteikumi par prasībām kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem darba aizsardzības jautājumos un kompetences novērtēšanas kārtību” ir noteikts, ka kompetentās institūcijas sniedz uzņēmumam pakalpojumus darba aizsardzības jomā saskaņā ar savstarpēju vienošanos. Lai kompetentā institūcija būtu tiesīga veikt darba vides iekšējo uzraudzību uzņēmumos, tās kvalitātes sistēmai jābūt sertificētai atbilstoši standarta LVS EN ISO 9001:2009 "Kvalitātes pārvaldības sistēmas. Prasības" prasībām. Tā kā sertifikāciju īsteno no uzņēmuma (kompetentās institūcijas) neatkarīga sertifikācijas institūcija un kvalitātes vadības sistēmas sertifikācijā audits ir neatņemama sertifikācijas procesa daļa, tad uzņēmumiem, kas darbojas šajā nozarē, ir obligāts ārējs, sertifikācijas institūcijas īstenots audits.

Līdzīgas prasības, kas ietver kvalitātes vadības sistēmas sertifikāciju, ir noteiktas arī Ministru kabineta 2006.gada 14.februāra noteikumos Nr.143 “Beramkravu kuģu drošas kraušanas noteikumi”, kuros ir paredzēts, ka termināļa operatoram jānodrošina, lai terminālī ir izveidota, ieviesta un uzturēta kvalitātes nodrošinājuma sistēma, kas sertificēta saskaņā ar valsts standartu LVS EN ISO 9001:2009 "Kvalitātes pārvaldības sistēmas. Prasības (ISO 9001:2008)" un Ministru kabineta 2011.gada 17.maija noteikumos Nr.364 “Kārtība, kādā licencē un uzrauga komersantus, kuri sniedz darbiekārtošanas pakalpojumus kuģu apkalpes komplektēšanā”.

Gadījumos kad normatīvajos aktos ir paredzēta kvalitātes vadības sistēmas sertifikācija, tad vienmēr būs arī ārēji, sertifikācijas institūciju veikti auditi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas