E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4242
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par iespējām veikt DNS testu un apstrīdēt paternitāti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2014
Jevgenija Džigure

Labdien, manam draugam ir bērns no citas sievietes, draugam ir atņemtas aprūpes tiesības. Viņš grib uztaisīt DNS un pārliecināties, vai ir viņa bērns vai nav! Viņš strādā ārzemēs, uz atvaļinājumu ir 2 nedēļas, vai ir iespējams tik ātri visu izdarīt? Jo bijusī viņa draudzene neliek mani mierā...un iesakiet, ko tālāk darīt? Un kā pareizi uzrakstīt iesniegumu uz tiesu?

A
atbild:
26. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

No jautājumā sniegtās informācijas nav saprotams, kādēļ vēlaties sniegt prasību tiesā un kādas šobrīd ir bērna mātes prasības.

No aprakstītās situācijas secināms, ka Jūsu kopdzīves partnerim ir bērns no citas sievietes, ar kuru viņš nav bijis reģistrētās attiecībās, un šobrīd viņam ir atņemtas bērna aprūpes tiesības. Tātad vīrietis ir labprātīgi atzinis paternitāti.

Ja viņš uzskata, ka nav bērna bioloģiskais tēvs, tad labprātīgi atzītu paternitāti var apstrīdēt tikai tiesas ceļā. Turklāt svarīgs ir laiks, kad uzzināts par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Likumdevējs gan laiku, gan apstākļus, pie kādiem tiesa brīvprātīgi atzītu paternitāti var atzīt par neesošu, ir ierobežojis - apstrīdēt paternitātes atzīšanu tiesā var paternitāti atzinusī persona (vīrietis) vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzinājuši par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.  Paternitāti tiesa var atzīt par neesošu tikai tad, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa miesīgais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. 

Ja interesē iespējas veikt DNS analīzes, tas iespējams, piemēram, Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes DNS ekspertīžu nodaļā vai sertificētā klīniskās diagnostikas laboratorijā GenEra. Analīžu izmaksas sasniedz vidēji 300 eiro. Lai nodotu paraugu DNS analīzēm, pietiks, ja persona ieradīsies laboratorijā, un teorētiski pastāv iespēja nosūtīt DNS paraugu pa pastu.
Lai saņemtu objektīvu situācijas izvērtējumu un palīdzību prasības tiesā noformēšanā, iesakām vērsties pie jurista, kurš specializējies ģimenes tiesībās. Tad arī būs skaidrs, ko darīt un cik ilgu laiku tas prasīs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas